kifoza kicme

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
scepa11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2011 8:17 pm

kifoza kicme

Post od scepa11 »

Kao sto i sam naziv kaze ima kifozu kicme koja je vidljiva dok sedim i kad pruzim ruke na dole naprimer da nesto podignem.Ali ono sto me interesuje imam 32 god.to mi se pojavilo sa nekih 20-tak godina.Nazalost nisam davao velikog znacaja tome.Do sad kad je pocelo da mi se savija jos vise i poceli bolovi.Naravo icu kod lekara,ali me jedo interesuj dali kifoza moze da naglo predje u veliku pogrbljenost ili tako sa se savije da lici na grbu,i dali moze da se zaustavi ne da se ispravi posto imam 32god.Jos nesto kad stojim i probam prstom da vucem preko prsljenova nemogu da napipam jedan prsljen od kojeg pocinje savijanje.Pre nekih mesec dana sam pao na ledja nije me nista bolelo pa nisam isao kod lekara.ali sad je pocelo da me boli u predelu savijenosti.i imam osecaj da se sve vise savija.
mala plava
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2010 2:21 pm

Re: kifoza kicme

Post od mala plava »

Ja imam 23 godine, i tek skoro mi je fizijatar rekao da imam kifozu kicme i spazam misica. Da li je normalno da osecam bas pritsak u ledjima zbog toga. Dok sedim osecam taj pritisak i bol u ramenima i donjem delu kicme, a cim legnem to prodje.
kifoza.in.rs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2012 11:17 pm

Post od kifoza.in.rs »

Ja sam isto imala veliku kifozu od sedenja..inace radim u banci po ceo dan i ledja su mi bila poprilicno puno takoreci izgrbavljena.Doktor ortoped mi je savetovao kiroprakticara jer je kifoza bila velika...poslusala sam ga i nasla sam jednog koji mi je poprilicno brzo ispravio kicmu ali sam morala da radim vezbe istezanja svaki dan...
Ja cu prepisati text sa njegovog sajta pa ukoliko neko zeli mogu ostaviti neki link ukoliko neko ima isti problem kao i ja.Ivona

Kicma ima niz normalnih fizioloskih krivina kada se gleda sa strane.Ove krivine nam pomazu da bolje apsorbujemo opterecenja koje vrsi gravitacija i ostali pritisci na kicmu.Vratna (cervikalna) i lumbalna kicma imaju iste fizioloske krivine koje su savijene gledano iz profila unapred.Grudni ili torakalni deo kicme ima suprotan smer savijanja od vratne i lumbalne koji se savija ka pozadi.Sve ove krivine imaju jedan odredjeni stepen koliko mogu da se savijaju ka napred,unazad ili u stranu.Ukoliko krivine prelaze dozvoljeni stepen krivljenja onda dolazi do deformacija kicmenog stuba i pritiska na nerve koji izlaze iz kicmenog kanala i samim tim praveci razne i teske neuroloske smetnje i bolove u kicmi i glavi.

kifoza

Savremeni nacin zivota sedenje na poslu,skoli,prekomerni i teski rad ne adekvatan i kratak odmor,podizanje teskog tereta ne istezanje i ne vezbanje dovode da se kicma usled pritisaka sa kojih je napadnuta deformise, krivi i sabija u kifozu (grba u grudnom delu),skoliozu (kriva kicma gledano odpozadi) ili kifo-skoliozu.Prilikom sedenja pritisak na nas karlicni deo i kicmu sa stolice je 3 puta veci nego kad stojimo gde je kicma rasterecena na noge,tako da kod ljudi koji konstano i dugo sede kicma 3 puta brze propada i oboljeva.

kifoza

Smatra se da danas vecina populacije ima izrazenu kifozu koja je karakteristicnija za muski pol i skoliozu koja je zbog slabosti misica karakteristicnija za zenski pol.Nesto vise o samoj skoliozi mozete naci na nasem drugom web sajtu www.* REKLAMA * Ukoliko sedite veci deo dana na poslu na stolici ili drzite kicmu u nepravilnom polozaju tokom veceg dela dana,morate da znate da se kicma usled jakog pritiska dok sedimo sa karlicnog dela jako brzo deformise i krivi u sve strane.Posle 45 minuta gubi se u celoj kicmi prokvrljenost kao i u misicima i diskusima.Misici pocinju polako da se skracuju i deformisu,diskusi izmedju prsljenova se stanjuju sto dovodi da se kompletna ledjna muskulatura deformise povlaceci za sobom kicmu,rebra i ostali skeletni sistem u deformaciju (kifoza,skolioza,spondiloza..).Usled skracenja misica koji nas vuku u kifozu i skoliozu vecina ljudi pribegava ne adekvatnim metodama lecenja koji se bave ublazavanjem samo posledica njihovog problema a to su fizikalna terapija,sve vrste masaza,pijenje analgetika za bolove i mazanje nekih krema na bolna mesta.Usled deformacije misica i kicme morate da znate da su sve te deformacije nastale postepeno usled nekih konstantnih pritisaka koji su naterali kicmu na staticke promene.Tada dolazi i do tzv. lose memorije misica (skraceni i misici u spazmu) koji su zapamtili vas nepravilan polozaj kicme koje ste drzali tokom dana i drze vas posle 24 h u nepravilnom tj. deformisanom polozaju.Posto su sve te deformacije nastale usled nekih pritisaka i sila koje su se vrsile na vasu kicmu mi probegavamo da istom filozofijom vasu kicmu vracamo u normalu.

Jakim i ciljanim istezanjem misica,kiropraktikom,trakcijom,namestanjem atlasa koji takodje krivi i deformise vrat i kicmu www.* REKLAMA *.in.rs i ciljanim pritiscima na deformisani deo kicme mi forsiramo da se vasa kicma vraca u normalu.Prethodno je potrebno da se jako i ciljano istegne kompletna ledjna muskulatura da bi se kicma rasteretila od pritisaka skracenih misica koji su uglavnom u spazmu i koji vas vuku u deformisani polozaj pa onda delovati na samu kicmu i krivine.Kada se kicma ispravi u svoj fizioloski polozaj i kada se misici rasterete i izjednace sa jedne i druge strane kicme potrebno je raditi ciljane i jake vezbe za jacanje ledjne muskulature da se ne bi ponovo vracali i deformisani polozaj.Svako lecenje i terapije koje ne idu tim redosledom ne daju nikakve rezultate u lecenju kicmenih oboljenja i deformacija.
kifoza.in.rs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2012 11:17 pm

Post od kifoza.in.rs »

Ja vam mogu toplo preporuciti kiroprakticara koji je meni resio problem kifoze i ciji sam tekst sa sajta www.kifoza.in.rs prekopirala ovde da mogu ljudi da vide sta je u stvari kifoza i kako se leci.
davidvilla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2013 10:07 pm

Post od davidvilla »

jel mozes da mi das broj telefona ili neki email kako da stupim u kontakt sa kiroprakticarom...za koje tacno vreme je kicma vracena u normalan polozaj, da li su terapije bolne, i ako nije tajna koliko te je izaslo lecenje???
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Samo morate biti svesni da je taj nacin koji se reklamira ovde alternativan i da nema veze sa medicinom.Pozdrav
tinuska3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 13, 2013 1:09 pm

Post od tinuska3 »

Ja sam vise za alternativno lecenje jer zvanicna medicina nema bas nikakvog leka za lecenje kicmenih oboljenja pogotovu recimo kifo-skolioze,dok u alternativnoj medicini je danas taj problem resiv.Konkretno pitali ste za terapije kifoze kod kiroprakticara Bojana Lazica da li su bolne,koliko traju i koliko je potrebno.Ja sam moju veliku kifozu resila od 5 terapija i kicma je prava u fiziolskim granicama.Postoji jedna sprava koja vrsi pritisak na kifozu kicme i forsira kifozu da se ispravi.Terapije nisu bolne i traju po nekoliko sati i posle svake terapije se vidi vidno smanjenje kifoze.Ako zelite da pogledate slike kifoze pre i posle terapije mozete pogledati na prvoj stranici google ako ukucate kifoza kiroprakticara Bojana Lazica.Pozdrav.Tina
tinuska3
Novi član
Novi član

Post od tinuska3 »

pošto vidim da je velika posećenost ovoj temi,mislim da cete lakše naći informacije ako na googlu ukucate skolioza rs
ApSe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 29, 2013 9:16 pm

Post od ApSe »

Imam kifozu, išao sam fizijatru i on mi je propisao da radim vjezbe svakodnevno (oko 20 vjezbi po 10 puta svaka). Interesuje me za koliko se kifoza otprilike moze vremenski ispraviti. I procitao sam ovo oko neke sprave za ispravljanje kifoze, ako moze neko da mi kaze malo više o tome. Hvala unaprijed.I da, imam 16 godina, da li je to prekasno za lijecenje kifoze?
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Nije kasno,ali mora mnogo da se vezba....

http://scoliosis3dc.com/scoliosis-treat ... -kyphosis/

sad cekamo delfine.....
tinuska3
Novi član
Novi član

Post od tinuska3 »

Za lecenje svih deformiteta kicme nikad nije kasno pogotovu u vasim godinama.Vas fizijatar vas je pogresno savetovao,kifoza je problem skracenih ledjnih misica tj. grudnih (torakalnih) koji vam ne dozvoljavaju da se ispravite i drze vas u povijenom stanju.Vezbanjem jacate muskulaturu ali se sa kifozom nista ne desava cak sta vise zbog kontrakcije misica moze jos da se pogorsa.Jakim istezanjem ledjnih tj. vertebralnih misica i spravom za ispravljenje kifoze koja vrsi pritisak na povijeni kifoticni deo..forsira se kicma da se brzo ispravlja u svoj fizioloski polozaj.Posle toga dolaze ciljane vezbe za jacanje vertebralne ledjne muskulature da bi se zadrzalo novonastalo stanje.Sve ovo u detaljima sam procitala i uverila se da je tako na sajtu kifoza rs.Za schroth metodu provereno znam da nema nikakvog efekta jer su nekoliko mojih drugarica isle na tu metodu lecenja i stanje im se nista nije poboljsalo cak sta vise kod nekih se i pogorsalo.
Odgovori