kicmeni stub

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
aj
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

kicmeni stub

Post od aj »

Imam 25god.,zivim u Beogradu i imam krivu kicmu.
Sa 12 ustanovljena skolioza na banjici-desnostrana torakalna skolioza, rotacija trupa 9 stepeni, rebarni gibus 1,5cm, dezaksacija u desno 1cm. gornja krivina 33 stepena, aplikalni prsljen VIII,VII. Donja krivina 22 stepena, i 21 stepen. Prepisan mider.
Mider sam nosila tri godine. Vezbe sam radila sest godina, disciplinovano. Bavila se sportom, aktivno. Ojacala muskulaturu dotle da je svaki misic na telu dosta izrazen. Imam veoma dobro drzanje. Ali krivinu i dalje vidim, i gibus u pojedinim polozajima. Posle sest godina od skidanja midera,tacnije prosle godine, bila sam na kontroli- Tonus misica odlican, odrzava se deformacija ali obzirom na odlicno stanje misica deformacija estetski prihvatljiva. Zatim sam otisla ponovo pre par meseci- Odrzava se dvostruka lateralna deformacija, manjeg stepena, u odnosu na prethodni nalaz poboljsanje.
Interesuje me odgovor fizijatra,ili nekog iz te oblasti, da li je moguce ispraviti gibus? I da li ima potrebe da pregledam pluca, kapacitet mi je ok,3,5, i unutrasnje organe?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Re: kicmeni stub

Post od Veljko Jovanovic »

Pluca i unutrasnji organi ozbiljnije trpe tek kad je krivina preko 50 stepeni.
Sto se tice gibusa, tesko da se u Vasim godinama moze ispraviti bez operacije, asli nisam siguran koliko bi operacija bila pametno resenje ako je gibus samo 1,5 cm.
aj
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 5:06 pm
Kontakt:

Post od aj »

nisam upucena u vezi operacije, kako se radi to i ima li nekih posledica, jel posle operacije sve ok sto se tice pokretljivosti i ostalog
jjj
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Najbolje je da pitate lekara kod koga ste bili na kontroli. Sva Vasa pitanja su pre za nekoga ko se redovno bavi hirurgijom kicmenog stuba.
Odgovori