Kasno otkriveno naprsnuće kolena - Šta sad?
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
- zabrinuta75
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Kasno otkriveno naprsnuće kolena - Šta sad?
Moja majka, koja se inače otežano kreće zbog posledica moždanog udara ('99. se šlogirala u 54. godini), je pre nekih godinu i po dana, odlazeći u Dom zdravlja po recepte kod lekarke opšte prakse, pala i povredila koleno desne noge. Doktorka ju je odmah nakon pada pregledala, konstatovala da nije ništa polomila, rekla da nema potrebe da je šalje na snimanje i poslala kući. Međutim, majka je mesecima i mesecima nakon toga trpela (i još uvek trpi) bolove u kolenu i dvadesetak santimetara iznad i ispod kolena, koji su naročito izraženi noću. Ne pomažu joj kreme protiv bolova, jedino tablete Rapten duo znaju da ih ublaže. Ona sve gore i gore hoda i dalje od 200-300 metara od svog stana ne može da stigne, iako je u prvih 11 godina nakon moždanog udara, istina otežano, mnogo bolje, sigurnije i samostalnije hodala i čak odlazila peške i autobusom do svojih unuka, prijateljica, na pijacu, u šetnje i slično. Obzirom da joj je pre neku godinu konstatovana i neuropatija, jer je više od 17 godina dijabetičar (tip 2), pojedini doktori sa kojima smo razgovarali su te bolove koje ima pripisali toj bolesti i rekli da tu nema lečenja, već da samo može da se uspori napredovanje bolesti (pije alfa-lipoinsku kiselinu za tu svrhu). Ipak, bilo nam je čudno da neuropatija napada samo tu nogu na koju je pala i to predeo kolena i oko kolena na koje je pala, a ne i drugu nogu i ruke. Zato smo organizovali da joj u bolnici snime povređenu nogu (godinu dana od pada). Tom prilikom joj je rečeno da se vidi naprsnuće kolena, ali da ništa ne može da se uradi da joj se pomogne, jer je prošlo toliko vremena. Da se javila odmah po padu bila bi operisana, kako kažu. Naravno, ona se boji operacije, jer ima posledice šloga, dijabetes, visok pritisak, ali bolove trpi i dalje i sve su intenzivniji, a ja kao ćerka ne znam kako da joj pomognem i kuda da je vodim da joj pomognu. Strašno mi je da zbog povrede kolena završi u krevetu ili kolicima, a blizu je toga, a bila je takav borac posle šloga i od potpune oduzetosti desne strane tela uspela gotovo potpuno da se oporavi i da funkcioniše samostalno. Šta biste mi (nam) savetovali?
Re: Kasno otkriveno naprsnuće kolena - Šta sad?
Rehabilitaciju,fizikalne procedure za obezboljavanje,vezbe jacanja u skladu sa njenim opstim stanjem uz dobru korkciju hoda i distribuciju opterecenja na povredjenom segmentu.Dobar fizioterapeut u svakom slucaju.Srecno i pozdrav.
- zabrinuta75
- Aktivan član
Hvala puno na brzom odgovoru!!!
Ako može samo pojašnjenje šta podrazumevate pod "fizikalnim procedurama za obezboljavanje"? Najvažnije mi je da više ne trpi tolike bolove, kao i naravno da se ponovo bolje kreće.
Ako može samo pojašnjenje šta podrazumevate pod "fizikalnim procedurama za obezboljavanje"? Najvažnije mi je da više ne trpi tolike bolove, kao i naravno da se ponovo bolje kreće.
U zavisnosti od kontraindikacija, za obezboljavanje se mogu koristiti TENS,laser,IFS,Ultra zvuk i ostale fizikalne procedure.
Razne ortoze ,pozicioniranje,kineziotejping i sl.
Razne ortoze ,pozicioniranje,kineziotejping i sl.
- zabrinuta75
- Aktivan član
Hvala puno!
Odoh da Google-am reč po reč da vidim šta će joj to sve (ili delimično) zapravo raditi
.
Odoh da Google-am reč po reč da vidim šta će joj to sve (ili delimično) zapravo raditi