Pozdrav,
Usled posla kojim se bavim, programer, vezan sam za kompljuter dobar deo dana i nisam aktivan u tom periodu, a vreme provodim sedeci u relativno nepravilnim polozajima. Uvek sam se trudio da sedim sto pravilnije mogu, ali u poslednje vreme usled bola koji osecam ne sedim pravilno. Ti polozaji variraju od klasicnog, do "turskog seda" u stolici, mada u poslednje vreme imam krajnje neobicni polozaj koji potseca na kecenje u stolici jer na taj nacin sedim na stopalima i vrsim pritisak na njih pa me manje bole.
Uvek sam imao blagi bol na dodir iznad unutrasnjeg dela zgloba na nozi, ali u poslednje vreme sam krenuo da osecam jak bol u stopalima koji postaje najizrazeniji tokom noci. Bol se manifestuje u gornjem delu stopala, tj iznad kostiju stopala, a prilicno je podmukao i osecaj je kao da me bole vene, osecaj peckanja, blagog trnjenja i "pulsiranja" sa osecajem tezine u stopalu. Toliko moze da bude intenzivan da ne mogu da zaspim u slucaju da se probudim, pa pocinjem da imam probleme i sa nesanicom, samim tim i blagom promenom raspolozenja koja je izrazena u razdrazljivosti, losem raspolozenju i osecaju umora, a u poslednje vreme sam krenuo da zaboravljam stvari koje sam, bukvalno, juce uradio. Trudim se da imam redovne obroke i obicno pazim sta jedem, klonim se izrazito masne hrane, uopste ne pusim i ne pijem u velikim kolicinama. Preko dana se krecem i trudim se da redovno obavljam sportske aktivnost, pretezno odlazak u teretanu i kosarka, ali u poslednje vreme (2meseca) sam bio prilicno neaktivan usled rokova i kolicine posla koji trebam da ispostujem. Govorim o kolicini vremena koja je 10+ sati dnevno za kompljuterom, 5 dana u nedelji.
Obicno nosim "skejt" patike koje su siroke i malo teze. Osecaj bola se umanji, ali ne previse, ako obujem nesto sto mi stegne stopala, obicno carape i nije toliko intezivan tokom dana koliko je usled noci. Problem sa tezinom nikad nisam imao, uvek je oko 90-94kg i usred svoje visine, 210cm, uvek sam imao izrazenije vene na stopalima, cirkulacija mi je relativno u redu, a puls mi je normalan ili u granicama normale (gornji mi je uvek u redu, dok mi donji blago opadne po nekad). Moram da napomenem da sam kao dete imao problem sa povisenim secerom, koji je resen, i probleme sa losom cirkulacijom, koje nisam uspeo da resim, a da moja porodica ima istoriju venskih bolesti, najcesce tromba u nozi. Probao sam da se informisem na temu bola, ali svi rezultati koje sam nalazio su na temu "Dijabetskog Stopala" sto nisam siguran da imam jer niko u mojoj porodici nije imao problema sa secerom, niti ih ja imam, svi moji hemijski rezultati krvi su bili normalni pre 8meseci, kad sam radio poslednju proveru svog zdravstvenog stanja.
Unapred hvala na pomoci.
jak bol u stopalim usled dugog sedenja
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Re: jak bol u stopalim usled dugog sedenja
Sindrom prenaprezanja,potrazite pomoc dobrog fizioterapeuta.Pozdrav