istanjena hrskavica kolena-da li nesto znate
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
istanjena hrskavica kolena-da li nesto znate
Pre god.dana pocelo je koleno da mi natice i da me boli pri ustajanju i sedanju, odnosno kad trpi opterecenje, takodje cuje se krckanje, kao i u kukovima dok vezbam i ramenima. Fizikalna je pomogla samo trenutno(struja, vezbe, led, laser), , pa sam uradila Nmr, i ortoped na Banjici kaze da je hrskavica istanjena(ne zna uzrok) i preporucio intezivne vezbe za kvadriceps sa opt. 1kg. Dijagnoza je GENUS DEX. IN OBS.- da li mozda znate sta to znaci? Veoma sam zabrinuta,
jer na nalazu Nmr pise Gonartroza, sto je ortoped odbacio i pri tom mi nije preporucio nikakve lekove ni sredstva...inace imam 30 god., nisam gojazna, nisam imala nikakve povrede i sl. Molim vas da li je neko imao neko slicno iskustvo, svaki savet je dobro dosao, HVALA . Pozdrav

Re: istanjena hrskavica kolena-da li nesto znate
Pomenuta dijagnoza znači da je stanje na Vašem desnom kolenu u posmatranju. Ništa precizno. Nalaz MR je prikazao da postoji izvesno oštećenje hrskavice na zglobnim površinama (Gonarthrosis), oblik degenerativnog reumatizma koji se uglavnom javlja kod starije populacije.
S obzirom na Vaše godine života (30 g) kao i na anamnestičke podatke koje dajete, smatram da istanjena hrskavica nije uzrok Vaših tegoba. Koristio bi podatak da li možda bolujete od psorijaze? Da li imate probleme sa mokrenjem ili retku stolicu? Da li Vas je ujeo krpelj?
Smatram da je potrebno uraditi sledeće laboratorijske analize: SE, KKS, fibrinogen, CRP, RF, Waller Rose, ASTO, vaginalni bris, urin (urinokultura) i koprokultura.
Radi trenutnog olakšanja tegoba možete uzeti neki od antireumatika.
Mitrović dr Zorica
specijalista fizijatar
[email protected]
S obzirom na Vaše godine života (30 g) kao i na anamnestičke podatke koje dajete, smatram da istanjena hrskavica nije uzrok Vaših tegoba. Koristio bi podatak da li možda bolujete od psorijaze? Da li imate probleme sa mokrenjem ili retku stolicu? Da li Vas je ujeo krpelj?
Smatram da je potrebno uraditi sledeće laboratorijske analize: SE, KKS, fibrinogen, CRP, RF, Waller Rose, ASTO, vaginalni bris, urin (urinokultura) i koprokultura.
Radi trenutnog olakšanja tegoba možete uzeti neki od antireumatika.

Mitrović dr Zorica
specijalista fizijatar
[email protected]