iskrivljenost vrathin prsljenova

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
timbo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 29, 2009 2:49 pm

iskrivljenost vrathin prsljenova

Post od timbo »

Posto nisam uspeo da nadjem moj problem u nekim od tema (iako mislim da ima samo nisam se nasao u strucnim izrazima) resio sam da otvorim novu temu.

E pa, imam 18 godina i resio sam da se obratim povodom moje tegobe (da znam cemu idem u susret pre nego sto odem na pregled kod doktora).
Tacnije radi se o blagoj iskrivljenosti jednog dela kicme. Koliko sam ja uspeo da najdem na netu radi se o C5 prsljenu, za svaki slucaj pogledati sliku http://img23.imageshack.us/img23/9361/40142442.jpg (prsljenove sam oznacio crvenom bojom). Znaci ova 2 prsljenova ( i treci takodje samo on je manje) su mi blago "izasli" pozadi -iskrivili se.

Nikad nisam imao nikakvih povreda niti sam ikada imao krivu kicmu, koliko sam ja mogao da zakljucim to je od nepravilnog sedenja za racunarom (puno vremena provodim za istim).
Nikad nisam imao nikakve simtptome tipa vrtoglavice, bolove isl. Ali pre dan - dva kada sam krenuo da trazim na interentu o cemu se radi osetio sam sledece jutro kada sam se probudio blago trnjenje malog prsta na levoj ruci (nisam siguran da li je ovo bilo na psihickoj bazi jer sam citao da je to jedan od simptoma). Napomenuo bih da mi se ponekad (ali retko kada ) desi da pri odmoru posle treninga (rekreativno idem u teretanu) triceps na levoj ruci se blago kontrakuje ali posle odredjenog vremena prestane.

Sada sam resio da sve navike promenim, pokusavam da sedim sto pravilnije dok sam za racunarom, poceo sam da spavam bez jastuka potrbuske i da se istezem sto vise kao da berem jabuke.

Interesuje me u cemu se sastoji moj problem i da li je on resiv? Tj da li je moguce "ispraviti" taj deo kicme?
Ovo je samo u medjuvremenu, za 10ak dana cu ici kod ortopeda na pregled pa cu javiti sta mi je on rekao.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Veliko je pitanje da li uopste i iamte problem. Bez pregleda i snimaka se ne moze reci sa sigurnoscu, ali ima nekih stvari koje su normalne, a ljudi pomisle da imaju neki problem.
Sto se krivine tice, vratna kicma je normalno kriva put napred ili, kad se gleda sa zadnje strane, ugnuta, tj. vrh krivine je upravljen prema napred.
Sto se tice vratnih prsljenova, poslednja dva vratna su se ranije oznacavala kao vertebrae prominentes (u bukvalnom prevodu - prsljenovi koji su istureni) tako da ni to ne mora da predstavlja neki problem.
Sto se tice trnmjenja malog prsta, ne moze se iskljuciti ovako napamet da ne postoji neki realan uzrok, ali mislim da je to vise na psihickoj bazi. Kao sto ste sami rekli, procitali ste da je to jedan od simptoma. Citanje o simptomima uvek moze da bude problematicno i prosecan student medicine je tokom studija "odbolovao" bar petnaestak smrtonosnih bolesti.
timbo
Novi član
Novi član

Post od timbo »

Bio sam kod doktora i evo sta mi je napisao.

Objektivni nalaz:
Diskretna idiopatska skolioza torakolumbalnog segmenta kicmenog stuba.
Diagnoza:
DG: Sociozis Thoracolumbalis discreta idiopatica

Treba jos da idem na rengen.

Da li mozete da mi pojasnite o cemu se radi, da li je opasno itd. Hvala unapred.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

timbo napisao:Bio sam kod doktora i evo sta mi je napisao.

Objektivni nalaz:
Diskretna idiopatska skolioza torakolumbalnog segmenta kicmenog stuba.
Diagnoza:
DG: Sociozis Thoracolumbalis discreta idiopatica

Treba jos da idem na rengen.

Da li mozete da mi pojasnite o cemu se radi, da li je opasno itd. Hvala unapred.
Kako to da imash osecaj da je problem u cervikalnoj kichmi a dijagnoza lekara govori o idiopatskoj ili nepoznatog uzroka skoliozi u ledjnom i lumbalnom delu kichmenog stuba?

Otidji na rendgen ali na osnovu nalaza ce rendgen tehnichar uraditi snimak torakolumbalnog del akichme a ne i cervikalnog dela osim ako to ne stoji u uputu.

A trnjanje prstiju nije samo uzrok poremecaja vratnih prshljenova, zna da bude od nepravilnog i dugotrajnog polozaja ruke i lakta koji je upravo ovaj u kom je ruka u lakat dok kucash neshto an kompjuteru ili dok igrash neku igricu :) a to verovatno puno radish u toku dana. Dovoljno je ponekad i da nezgodno spavash na nekoj od ruku ili ramenu tokom noci pa da imash osecaj trenjenja u shaci u prstima...

Da li se ti bavish ikakvim sportom? CS ne smatram za sport! :)

Koliko vremena u toku dana provedesh za kompjuterom i u kom polozaju?

Koliko si visok, koliko kilograma imash, koja ruka je dominantna?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
timbo
Novi član
Novi član

Post od timbo »

Ja sam mislio da imam probelm jer su mi ti prsljenovi istureni, za razliku kod drugih ljudi na kojima sam video (npr, kod moje majke se upste nevide) i da je to razlog zasto se budim sa ukocenoscu vrata. Ja osim ovoga nema nikakve tegobe vec sam se u jednom momentu uplasio za zdravlje i odlucio da odem na kontrolu.
Osim ovoga ponekad osetim da ne mogu dovljno duboko da udahem (bas u skorije vreme od kako sam se trudio da se sto vise ispravljam). I ponekad osetim pucketanje kostiju u vratu - kad smo kod ovoga ja cesto istezem vrat savijajuci ga prema dole u obe strane i tad se blago cuje pucketanje (kao sa prstima sto ljudi rade) da li je ovo stetno?

Sto se tice sporta idem u teretanu redeovno oko 4-5 puta sedmicno.
Pa sad za vreme ne znam tacno, ali posto je moje buduce zanimanje vezano za sedenje za racunarom, ja skoro svo vreme provodim za njim odprilike nekad 5 nekad 10 sati ali naravno pravim pazue da se malo "Protegnem".
Pa polozaj skoro nikad nije bio pravilan ali sad u zadnje vreme gledam da sto pravilnije sedim.
Visok sam skoro 2m, oko 95kg, desna.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

I pored teretane imash torakalnolumbalnu skoliozu???

Joj sve cu teretane da pozatvaram jednog dana! :evil:

Sta radish u teretani? Kakav je program po kom radish?

Ti imash samo 18 godina, pucketanja i deformiteti kichme su neminovnost u tom periodu, posebno sto si visok 2m i naglo si rastao a bavish se treniranjem u teretani umesto nekog normalnijeg sporta, tj pravog sporta. Tvojoj visini ne treba teretana i izolovane vezbe vec jedan dobar aerobni i trening snage ujedno, na primer plivanje.

I prsljen koji si mozda kod sebe primetio u vratnom delu je poslednju vratni prshljen koji je anatomski drugachiji od svig prsljenova, ima prominentni deo, sa zadnje strane, pa chesto dodje do toga da neko ima taj deo izrazeniji pa se vidi kao mala grba, ali ako nema nikakvih smetnji to se ne smatra patologijom, to je neshto sto smo nasledili od predaka.

Zaboravi na teretanu dok ne uradish rendgen i dok ne donijesh definitivnu dijagnozu i dobijesh pravilne vezbe od terapeuta.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
timbo
Novi član
Novi član

Post od timbo »

Pa u teretani radim sve po malo bez preteranog forisranja, cilj mi je da imam snage da radim vezbe kao sto su propadanje, skelekovi, zgibovi itd... I kad krenem na fakultet planiram da prestanem da idem u teretanu i da pocenm sam kod kuce da radim vezbe zarad svog zdravlja. Ali takodje leti forisram dosta aerobnih treniga bilo to viznja bicikla ili plivanje.
Ok, javljam se sa nalazima kad se slikam.
timbo
Novi član
Novi član

Post od timbo »

Pa u teretani radim sve po malo bez preteranog forisranja, cilj mi je da imam snage da radim vezbe kao sto su propadanje, skelekovi, zgibovi itd... I kad krenem na fakultet planiram da prestanem da idem u teretanu i da pocenm sam kod kuce da radim vezbe zarad svog zdravlja. Ali takodje leti forisram dosta aerobnih treniga bilo to viznja bicikla ili plivanje.
Ok, javljam se sa nalazima kad se slikam.
Odgovori