Iscasivanje kolena

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

emilijamak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 29, 2009 1:21 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Iscasivanje kolena

Post od emilijamak »

Zovem se Emilija, imam 29 godina i imam veliki problem sa oba kolena, ispada mi casice sa oba kolena. Ovaj problem imam vec dugo vreme, ali tokom godina mi se oteznjava i hodanje a za skacanje i trcanje ne mogu ni da pomislim, moj hod je nestabilan. S obzirom na to da zivim u Makedoniji i da nema mnogo specijaliste ortopeda, ne bar u mojoj okolini, obratila sam se nedavno kod jedan doktor- ortoped i s'ogleda na to da nije specijalist mi je reko da nema leka za takva dijagnoza osim sto mi je prepisao No Dol krema i No dol kapsule, i prepisao mi je neke stegace od Medicus Help kako bi potpirala casice u dvizenju. Pre neko vreme obratila sam se na www.Stetoscop.info i doktor mi je preporucio fizikalna terapija u kombinacije sa kineziterapije,i u krajni slucaj operacija ali problem je u toame da nema veliki profeionalci oko mene, recite mi dali putem fizikalne terapije mogu da spasim moja kolena i dali bi mi preporucili neke vezbe za jacanje muskula kako bih olesnila moju situaciju ili kada bude mogucnosti da se resim na operacije na oba kolena i dali posle operacije mogu da trcim i vezbam normalno?????

Hvala Vam unapred
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Iskakakanje casica se, zavisno od toga koliko je klinicka slika ozbiljna, koliko su zglobne povrsine ostecene i koliko je to iskakanje cesto, moze leciti vezbama za jacanuje natkolene muskulature, nosenjem steznika koji casicu drzi na njenom prirodnom mestu, ili operacijom (da se razumemo, i posle operacije je fizikalna terapija neophodna).
Na zalost, bez pregleda kolena i uvida u snimke nije moguce reci u kakvom je tacno stanju Vase koleno i kakvo bi lecenje bilo najbolje.
emilijamak
Novi član
Novi član

Post od emilijamak »

A kakvo snimanje mora da uradim, cula sam za magnetnu rezonancu ali kod nas se ceka za taj pregled oko tri meseci, zato sto je sve na zakazivanje unapred?? Moze li Eho da pokaze rezultati o ostecenju casice i koleno???
trendo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 29, 2009 8:44 pm

Post od trendo »

Emilija jas napraviv magnetna rezonanca za dve nedeli.
Probaj ne e baz za tri meseci.
Pozdrav
emilijamak
Novi član
Novi član

Post od emilijamak »

Ti blagodaram na informacijata ama za dve nedeli ke sum vo Grcija na rabota, i tesko da ke mozam sega za sega da napravam takvi snimanja, ke se potrudam za dva meseca odkako ke se vratam od Grcija....

Sepak ti blagodaram na izvestuvanjeto. Pozzzzzzzzzzzz
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Umesto magnetne rezonance moze da posluzi i rentgenski snimak kolena (koleno fas i profil, i tangencijalni snimak casice na 30, 60 i 90 stepeni).
emilijamak
Novi član
Novi član

Post od emilijamak »

zdravo, bila sam kod ortopeda i rekao mi je da mi nema spas i da moram na operacije na oba kolena, ali pre svega moram da napravim snimak na Kompjutersku tomografiju i onda se uspostavi pravi nacin za operacije, laserski ili ne....Casice su mi ostecene i kaze da ako ne budem ih operisala postoji sanse da pri iscasivanje da se polome.... :( :cry: ali moram da pocekam iz finansiske gledne tocke, i nadam se da cu biti operisana u septembar....pozz svima
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Srecno!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
emilijamak
Novi član
Novi član

Post od emilijamak »

hvala. pozzzzzz
emilijamak
Novi član
Novi član

iscasivanja kolena

Post od emilijamak »

Zdravo opet ja, bila sam kod ortopade i napravile smo snimak na kompjutersku tomografiju, ali zbog preciznosti moram jos jednom da uradim snimanje na oba kolena... od prvicnih rezultata videlo se da imam anomaliju, leziste gde patela treba da se namesti na svoje mesto nije udubljeno vec ispapceno i zato patela mi se iscasuje, dr mi je rekao da ce biti malo sloznija operacija, ne znam dali i neko drugi je imao ovakav slucaj kao moj, i plus pri iscasivanja imam odrone od casica sto treba da se otstrane, operacija ce biti putem lasera i rutinska.... plasim se dali cu opet posle operacija biti podvizna.... poz i molim vas za savet...
Vitez Koja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 19, 2009 2:36 pm

Post od Vitez Koja »

E nista ne brini samo sto pre operisi pre nepunih 4 meseca sam operiso koleno bas zato sto mi je iskakalo.Sto pre to bolje ja sam dugo ceko 5 godina mi je iskakalo ali samo zbog nekog glušpog doktora koji je reko da mi to nije nista i da ce proci.Sad zadnji put kad mi je iskocilo dotiso sam da snimim i doktor je reko da mora hitno operacija.A meni s od silnog iskakanja casica odvojila od lezista i sve vise iskakala.Na operaciji su mi povadili te parcice hrskavice koja mi je popucala i koleno vratili na mesto.Posle operacije sam vezbo na nekom kineteku sto smo iznajmili pa posle toga na elektor i kinezi terapiju.Rehabilitacija mi je trajala 40 dana dok mi nije ucvrsnuo taj misic sto drzi koleno i moram dosta da plivam.Ako te nesto interesuje pitaj a nadam se da ces jos malo pa trcati na maratonu :)
emilijamak
Novi član
Novi član

Re: Iscasivanje kolena

Post od emilijamak »

Opet ja.... Za jedan dan idem na operaciju na jedno koleno, Dr. Temelkovski mi je rekao da cemo operirati jedno koleno putem lasera i rutinski mora da se izvadi jedan dio casica koji je polomljen.. Sve sto me muci je to sto moja kolena nema lezista onako udubljeni gde bi mogla casica da legne, mislim da putem laserom moguce je da se kosti kolena uradi leziste, a to znaci da treba dio kosti da se sece kako bi se omogucilo da se casica namesti i stabilizuje, resila sam da dam sebi mogucnost za oporavak jer imam 30 godina i za sada sam veliki hendikep u dvizenju i normalan zivot....Pisacu Vam kako je prosla operacija, a za sad molim Boga da mi ostvari veliki san da mogu da zivim, hodam i radim normalno.... Pozdrav
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Srecno i samo se pridrzavajte saveta lekara!

A posle toga obavezno kineziterapija i fizikalna terapija!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
emilijamak
Novi član
Novi član

Post od emilijamak »

Eve me mene. Se vrativ od operacija, raboten mi e hirurski zafat nesto kako trokaloplastika, ne sum go videla ova zapisno tuku po kazuvanjeto na doktorite, otpusnata lista doprva ke ja dobijam a za nedela dena ke mi gi vadat koncite od tamu na fizikalna terapija... Inaku imam bolki i otok na kolenoto, se dvizam so pomos na staki i se nadevam deka ke sum zadovolna, deka ke zavrsi kosmarot so sekojdnevnoto nestabilno dvizenje, iscasuvanje na patelata.... po opravuvanjeto na ova noga me ceka operacija i na drugata vo idnina....Primam terapija amoksiklaf, analgin za bolki, clexane inekcii od 40 mg a zemav i no dol koj sto imam citano deka e dobar za obnovuvanje na r'skavicata na zglobovite... Baram strucno mislenje od moderatorite.. odnapred fala.
emilijamak
Novi član
Novi član

Post od emilijamak »

Uste nesto... Doktorot koj sto me operirase mi preporaca ortroza za operiranata noga i veli ke trebalo da ja nosam 35 dena, pri dvizenjeto osekam kako ortrozata mi smeta t.e. nogata mi e poteska, i ne znam zosto sluzi ortrozata, za zacvrstuvanje na muskulite ili sto??? ako e za drzenje na patelata ne moze da ja drzi zosto kolenoto mi e podteceno i ne e fixirana maximalno za nogata.... fala Vi mnogu
Odgovori