Pozdrav. Imam 19,5 godina, visoka sam oko 185cm i imam 65kg.
Od pre par godina (otprilike 3-4) desava mi se da u donjem delu ledja na trenutak javi iznenadan ostar bol. Taj deo je nekako kod kicme ali tik iznad kuka sa leve strane-uvek na istom mestu. Ranije se to retko desvalo-par puta mesecno. A u zadnjih 5-6 meseci to se svelo na dnevnom nivou. Nekada prodje po ceo dan da mi se taj bol ne javi, ali ima dana i kada me taj bol ne napusta.
Nekada se prilikom duzeg sedenja javlja i uzasan bol u levoj lopatici(u tom delu) koji posle prelazi u pecenje.
Kao mladja sam uvek dobijala na sistematskim pregledima uput za kicmu - kao i vecina vrsnjak. Tako da tada tome nisam pridavala nikav znacaj.
Pre otprilike mesec dana sam otisla kod fizijatra u studenskoj ambulanti i objasnila mu svoj problem. On mi je rekao da je to normalno jer sam visoka i na moje insistiranje da to ipak nije ok prepisao mi terapiju. Prvih nedelju dana ta terapija se sastojala od grejanja mog ramena nekom crvenom lampom a posle je na to primenjivana elektroterapija (valjda se tako zove). Zadnja dva puta sam dobila i neke vezbe da radim 3 puta kuci.
U medjuvremenu dok sam cekala da mi terapija kod fizijatra pocne, otisla sam kod sportskog lekara (na preporuku brata i tate). Taj doktor je merio necim sto je naslonio na moj struk i rekao da je asimetrija 6 stepeni i daje u pitanju skolioza. Dao mi je vezbe. Na iducoj kontroli je opet ponovio postupak i zakljucio da se stanje poboljsava i da je sada asimetrija 3 stepena. Pitao me je da li je bol prosao i tad sam mu opet ponovila da cesto imam ostar bol. Poslao me je na rengen. Na nalazu od rengena pise: Radiografije L-S kicme iz dva pravca; Destrokonveksna skolioza L kicme. Suzen IV prostor VL5-VS1. Dijagnoza: Morbi discorum intervertebralium alii M51. I nakon tog nalaza rekao mi je da nastavim sa vezbama.
Iskreno me plasi sta god da je u pitanju
Molim Vas za savet i po Vasem misljenju koji je od ova dva lekara vise u pravu, sobzirom da imaju razlicita misljenja
Unapred hvala na odgovoru
Inznedni bolovi u donjem delu ledja/kicme
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 6:16 pm
- RehabFizio
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Nov 28, 2013 8:42 pm
Re: Inznedni bolovi u donjem delu ledja/kicme
@maleckaaaa
Pozdrav. Oba lekara su u pravu jer su Vam obojica prepisali vežbe koje se inače daju kod Vašeg stanja tj skolioze. Radiografijom je samo potvrđeno šta je u pitanju, a to su promene na diskovima između pršljenova koje su uobičajene kod skolioze. To nije ništa opasno ali vremenom tegobe koje imate mogu biti još izraženije.
Savet je da redovno vežbate one vežbe koje su Vam prepisali lekari, i da obavite manuelnu terapiju tipa hiropraktike. Plivanje je takođe odlično za kičmu!
Pozdrav. Oba lekara su u pravu jer su Vam obojica prepisali vežbe koje se inače daju kod Vašeg stanja tj skolioze. Radiografijom je samo potvrđeno šta je u pitanju, a to su promene na diskovima između pršljenova koje su uobičajene kod skolioze. To nije ništa opasno ali vremenom tegobe koje imate mogu biti još izraženije.
Savet je da redovno vežbate one vežbe koje su Vam prepisali lekari, i da obavite manuelnu terapiju tipa hiropraktike. Plivanje je takođe odlično za kičmu!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 6:16 pm
Da li biste moglu da mi malo detaljnije objasnite sta je to manuelna terapija tipa hiropraktike.
Ne znam koje vezbe da radim, dal one sto sam dobila kod fizijatra ili pak kod sportskog lekara. Vezbe su apsolutno razlicite. Kod fizijara ide 10 vezbi (5 sa sipkom 5 u lezecem polozaju) i to 3 puta dnevno. A kod sportskog ima 6 vezbi (na stolu sa podignutom desnom nogom, oslonjena na nogu i ruku podizem suprotnu nogu i ruku, na ledjima pritiskam kicnom pod i podizem nogu, na selom laktu oslonjena na clanke zavrcem se, na stomakupodizem ruke ali mi je glava dole, i na zidu neka vezba, sturo sam opisala) i rade se dva puta dnevno po 3 serije.
Ne znam koje vezbe da radim, dal one sto sam dobila kod fizijatra ili pak kod sportskog lekara. Vezbe su apsolutno razlicite. Kod fizijara ide 10 vezbi (5 sa sipkom 5 u lezecem polozaju) i to 3 puta dnevno. A kod sportskog ima 6 vezbi (na stolu sa podignutom desnom nogom, oslonjena na nogu i ruku podizem suprotnu nogu i ruku, na ledjima pritiskam kicnom pod i podizem nogu, na selom laktu oslonjena na clanke zavrcem se, na stomakupodizem ruke ali mi je glava dole, i na zidu neka vezba, sturo sam opisala) i rade se dva puta dnevno po 3 serije.
- RehabFizio
- Aktivan član
@maleckaaaa
Generalno, kod skolioze su najbolje "unakrsne" vežbe tj kada istovremeno radite suprotnu nogu i ruku, mada nijedna vežba nije greška. Vežbi za istezanje i za jačanje mišića zaista ima mnogo i ne bih mogao ovde da ih sve opišem.
Što se tiče hiropraktike, siguran sam da ste već čuli za to. To je bezbolan način "nameštanja" zglobova koji se dosta primenjuje u svetu, a i kod nas. O hiropraktici se možete dosta informisati na blogu koji stoji u mom potpisu ali možete da kliknete i ovde: http://hiropraktika-osteopatija.blogspot.com
Srdačan pozdrav!
Generalno, kod skolioze su najbolje "unakrsne" vežbe tj kada istovremeno radite suprotnu nogu i ruku, mada nijedna vežba nije greška. Vežbi za istezanje i za jačanje mišića zaista ima mnogo i ne bih mogao ovde da ih sve opišem.
Što se tiče hiropraktike, siguran sam da ste već čuli za to. To je bezbolan način "nameštanja" zglobova koji se dosta primenjuje u svetu, a i kod nas. O hiropraktici se možete dosta informisati na blogu koji stoji u mom potpisu ali možete da kliknete i ovde: http://hiropraktika-osteopatija.blogspot.com
Srdačan pozdrav!
Generalno za skoliozu su jedino dobre i referentne Schroth vežbe,a sportski lekari fizijatri nek se bave svojim poslom koji nikako ne obuhvata kreiranje vežbi za ozbiljna stanja jer to dragi moji nisu učili i o tome baš apsolutno pojma nemaju.
- RehabFizio
- Aktivan član
Zaista jesu dobre Schroth vežbe.