Da li je to hipokalcemija i kako se leciti?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
zivan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 16, 2008 10:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Da li je to hipokalcemija i kako se leciti?

Post od zivan »

Imam problem u zglobovima saka koji se pojavio od pre skoro dva meseca. Tog dana sam osetio jak bol u levom zglobu sake koji mi je puno ogranicio kretanje sake (pogotovo rotaciju) da bih tek danas uvideo da imam "kost viska" u gornjem delu levog zgloba (izmedju zgloba i sake) i to se jako dobro napipa ako je saka povijena na dole. Zasto mi se kalcijum nagomilava, i stvara nove (nepotrebne) kosti? Da li je to nedostatak nekog vitamina ili mozda problem sa bubrezima? Imamo sam stenozu na UP. vratu levog bubrega (koju sam sanirao pre 7 god.) sa izrazenom Hidronefrozom i ostecenim parenhimom (trenutna debljina svega oko 6-7mm). Desni bubreg OK!

Unapred zahvlan!
Vitomiovic Zivan
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Jedini nacin da se proveri je li u pitanju hipokalcemija je da se odredi vrednost kalcijuma u krvi.
Sto se tice "kosti viska", to zbilja moze da bude i kostano tkivo, ali moze da bude i sluzna kesica, posledica neke povrede, pojava u sklopu neke reumatske bolesti i jos mnogo toga.
Ipak, bez rentgenskog snimka i pregleda ortopeda, fizijatra ili reumatologa mozemo samo da nagadjamo o cemu se radi.
zivan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 16, 2008 10:31 pm

Post od zivan »

Postovani Veljko Jovanovicu,
Ja sam Vam mnogo zavalan sto ste odvojili malo vremena za moj problem pa Vas ne bih puno gnjavio i postavio bih Vam poslednje pitanje.

Koji je Vas predlog da pocnem laboratoriske analize, i posto sam ja iz Panceva da li je bolje ipak da dodjem do nekih strucnjaka sa Banjice ili slicno, posto u mnogo slucajeva kruze price da se doktori iz Beogrda hvataju za glavu kada posalju pacijente koji su leceni u Pancevu?

Unapred zahvalan!
Vitomiovic Zivan
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Bojim se da su slabe sanse da iz Panceva dobijete uput za bilo koju od beogradskih bolnica.
Svakako je prvo potreban pregled da bi se videlo oikvirno o cemu se radi kod Vas, a od dopunskih dijagnostickih metoda dolaze u obzir rentgenski snimak sake i rutinske laboratorijske analize (krvna slika, sedimentacija).
Nije mi sasvim jasno zasto ste u naslovu teme spomenuli hipokalcemiju, ali najosnovnije analize za proveru metabolozma kalcijuma su odredjivanje serumskog i jonizovanog kalcijuma, kao i urinarnog kalcijuma.
Odgovori