U poslednjih petnaestak godina izgubila sam na visini najmanje 4 cm. Trenutno sam visoka 166 cm a nekada sam bila visoka najmanje 170 cm (davno beše OŠ i sistematski, pa se baš i ne sećam da li je bilo tačno 170cm ili koji cm preko). Od tih 4 izgubljenih cm, najmanje 2 sam izgubila u poslednjih 3 godina (pretpostavljam da je tu pomogla i trudnoća i kasnije tegljenje svega i svačega). Ne znam za ostale sa sličnim problemom, ali ja imam utisak da su mi kukovi i sama karlica sabijeni, kao i lumbalni deo kičme, pa čak i creva.

Desna noga mi je kraća u odnosu na levu za nekih 2,5 - 3 cm (prilično zastarela informacija, mislim da se razlika povećala).
Poznato mi je da je moguće nadomestiti razliku u dužini nogu (razlika i jeste nastala u predelu butne kosti, još uvek je vidljiva i razlika u debiljini nogu - desna ne samo da je kraća nego je i tanja) prilikom ugradnje endoproteza ali šta je sa izgubljenom visinom? Pitam iz razloga što, prema mom laičkom proračunu, desnu nogu bi trebalo produžiti za najmanje 7 cm, kako bi se posle ugradnje obe endoproteze izjednačila dužina nogu.
Eventualna nejednaka dužina nogu (nakon ugradnje endoproteza) da li bi ubrzala trošenje proteza, tj. da li bi imala uticaj na njihov vek trajanja?
I, nešto što nema puno veze ali je povezana sa kukovima: Da li je istina da se kriva kičma može ispraviti, čak i kod odraslih osoba, ukoliko bi se promenio oslonac - npr. u mom slučaju - ako bi leva noga postala kraća ili ako bi se dužina nogu izjednačila?