Gonarthrosis inc. lat. dex.

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
andrija5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 30, 2009 5:10 pm

Gonarthrosis inc. lat. dex.

Post od andrija5 »

Postovani,
danas mi je konstatovana ova dijagnoza na snimku kolena.
Zanima me u kojoj je fazi razvoja ova "bolest", kao i da li pomazu odredjeni lekovi koje bih mogao da koristim kako bih usporio razvoj. Trenutno imam male bolove kada zelim da ispravim koleno i jos uvek mi ne smeta pri hodu. Da li to znaci da sam se javio na vreme? Takodje me zanima sta je sve potrebno da uradim sa svoje strane kako bih usporio razvoj "bolesti". Imam 56 godina i tezak sam 96 kg. Molim vas za odgovor.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Prvo i najbitnije regulacija telesne tezine. :)

Onda...

Fizikalna terapija, magnet, laser na bolne tachke, intraferentne struje, TENS...

Obavezna kineziterapija, ojachavanje prednje i zadnje loze nadkolenice, trbushnih mishica, ledjnih mishica, ojachati mishice stopala i podkolenice...i naravno vezbe kod kuce i obuka zashtitnim polozajima, pokretima pri ustajanju, sedanju na stolicu...i tako dok ste zivi :)

Sa vashim fizijatrom se posavetujte o uzimanju medikamenata, on zna vashe pravo stanje, mi snimke nismo videli, niti smo vam vrshili pregled i uzimali anamnezu, prethodne bolesti, druge bolesti...

Ne bi bilo loshe i da uradite plantogram, da vidite da li stopalo ima deformacije i da se urade uloshci za obucu, kako bi smanjili opterecenje na kolena.

Bez trchanja, velikih opterecenja tog kolena.

Toliko za sada :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

I pogledajte prvu temu u ovom podforumu, nacicete dosta podataka koji ce vam biti korisni!

I temu Nauchimo neshto o kostima!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
andrija5
Novi član
Novi član

Post od andrija5 »

[quote="tamaraft"]Prvo i najbitnije regulacija telesne tezine. :)

Onda...

Fizikalna terapija, magnet, laser na bolne tachke, intraferentne struje, TENS...

Obavezna kineziterapija, ojachavanje prednje i zadnje loze nadkolenice, trbushnih mishica, ledjnih mishica, ojachati mishice stopala i podkolenice...i naravno vezbe kod kuce i obuka zashtitnim polozajima, pokretima pri ustajanju, sedanju na stolicu...i tako dok ste zivi :)

Sa vashim fizijatrom se posavetujte o uzimanju medikamenata, on zna vashe pravo stanje, mi snimke nismo videli, niti smo vam vrshili pregled i uzimali anamnezu, prethodne bolesti, druge bolesti...

Ne bi bilo loshe i da uradite plantogram, da vidite da li stopalo ima deformacije i da se urade uloshci za obucu, kako bi smanjili opterecenje na kolena.

Bez trchanja, velikih opterecenja tog kolena.

Toliko za sada :)[/quote]
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

da!?
andrija5
Novi član
Novi član

Post od andrija5 »

Puno vam hvala na korisnim savetima kojih cu morati da se pridrzavam radi cuvanja kolena.
Pozdrav uz veliku zahvalnost !
andrija5
Novi član
Novi član

Post od andrija5 »

Zaboravih jos jednu stvar da vas pitam.
Jasno mi je da bez snimka i jos nekih pregleda nemozete da steknete dublju i pravilnu sliku mog kolena, ali me zanima koje lekove mi preporucujete da uzimam kako bih usporio ili potpuno zaustavio tok bolesti?
Hvala vam unapred i pozdrav
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Vec sam vam napisala da lekove mora da vam prepishe vas lekar, koji zna kompletnu istoriju vashih bolesti!

Na osnovu istorije bolesti, trenutnog stanja organizma, nalaza krvi, da li imate ili ne smetnje sa varenjem hrane, da li imate povishen secera ili ne, da li ste aktivni tokom dana ili ne, kako se hranite...ne bi bilo loshe da posetite i nutricionistu da vas posavetuje koje namirnice da uzimate da bi donekle usporili proces. I ishrana je jako bitan deo lechenja i zalechenja ovih stanja, posebno ako je neophodno smanjenje telesne mase.

A ako pochnete sa korishcenjem lekova, oni se obichno teshko vare i tada treba da se obratite nutricionisti, da vam i tada preporuchi kada da uzimate lek i sta da jedete od hrane da bi lakshe svarili lekove.

I nemojte misliti da je dovoljno samo uzimati lek, on u najvishe sluchajeva i nije nimalo uchinkovit, poshto, uzalud je uzimati skupe lekove a ne pridrzavati se dijetetskog rezima ishrane i vezbi.
andrija5
Novi član
Novi član

Post od andrija5 »

[quote="tamaraft"]Vec sam vam napisala da lekove mora da vam prepishe vas lekar, koji zna kompletnu istoriju vashih bolesti!

Na osnovu istorije bolesti, trenutnog stanja organizma, nalaza krvi, da li imate ili ne smetnje sa varenjem hrane, da li imate povishen secera ili ne, da li ste aktivni tokom dana ili ne, kako se hranite...ne bi bilo loshe da posetite i nutricionistu da vas posavetuje koje namirnice da uzimate da bi donekle usporili proces. I ishrana je jako bitan deo lechenja i zalechenja ovih stanja, posebno ako je neophodno smanjenje telesne mase.

A ako pochnete sa korishcenjem lekova, oni se obichno teshko vare i tada treba da se obratite nutricionisti, da vam i tada preporuchi kada da uzimate lek i sta da jedete od hrane da bi lakshe svarili lekove.

I nemojte misliti da je dovoljno samo uzimati lek, on u najvishe sluchajeva i nije nimalo uchinkovit, poshto, uzalud je uzimati skupe lekove a ne pridrzavati se dijetetskog rezima ishrane i vezbi.[/quote]
andrija5
Novi član
Novi član

Post od andrija5 »

Ok. Hvala vam puno, u svakom slucaju. U petak idem kod fizijatra pa cu sa njim sve porazgovarati.
Hvala vam na smernicama u vezi lekova i ishrane.
Pozdrav, :roll:
Odgovori