Gips/Longeta

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
guzzo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 17, 2009 8:55 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Gips/Longeta

Post od guzzo »

Da li je gips/longeta istog sastava kao pravi gips, koji se koristi u gradjevini ?

Pitam jer ja imam naprsnuce, (na fudbalu sam pao nezgodno na zglob i istegao ligamente i naprsao zavrsetak kosti - snimak pokazao) bio sam na hitnom prijemu zatim su mi stavili longetu i rekli da se javim za tri dana na ponovno snimanje i stavljanje gipsa. Ja otisao nakon tri dana, cekao sam od 7 30 do 13 kad su me primili , doktor je samo pipnuo ruku "pogledao" snimak i rekao "NEXT", znaci odvratni su!
pitam ja doktora "mene jako ruka boli kad pomeram spavam itd,...
kaze nista zavi sam,...
ma reko ok!
ps kad smo zvali hitnu 94 nisu bili dostupni
a posle toga smo saznali da prvo moramo na hitnu pomoc, koja je od bolnice 2km, po uput, zatim u bolnicu na hitan prijem - snimanje. MAAAA.... covek moze da umre dok se oni nesete,.......
E da,...da se ja vratim na gips. Hteo bi da stavim sebi longetu jer moram na utakmicu i ako neko zna ili ima neka uputstva hvala unapred.POZ
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sto se tice hemijskog sastava, isti su (kalcijum sulfat je osnovna supstanca). Gipsana longeta je polukruzna, tj. ne obuhvata ceo ekstremitet vec (npr.) 2/3, pa se fiksira zavojem. Cirkularni gips u potpunosti obuihvata ekstremitet.
Sto se tice igranja utakmice sa gipsom na ruci, ne bih bas rekao da je to preporucljivo.
Odgovori