George (slomljena kičma)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
george54
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 09, 2011 8:27 pm

George (slomljena kičma)

Post od george54 »

30.01.2009. godine sam imao nesreću (pad sa visine) u kojoj sam zadobio prelom kičmenog stuba. Ta čna dijagnoza je bila sledeća:
MULTIFRAGMENTALNA KOMPRESIVNA FRAKTURA KORPUSA PRVOG LUMBALNOG PRŠLJENA SA DISLOKACIJOM FRAGMENATA. MANJI FRAGMENT PROMINIRA U KIČMENI KANAL ZA OKO 7 mm. FRAKTURA OBA TRANSVERSALNA NASTAVKA ISTOG PRŠLJENA KAO I FRAKTURA LUKA SA DESNE STRANE SA MANJIM DISLOKACIJAMA. RADI SE O INSTABILNOJ FRAKTURI. SUPEKTNA SITNA FRAKTURNA PUKOTINA NA KORPUSU DRUGOG LUMBALNOG PRŠLJENA.
Hitno sam prebačen u Banjicu gde je izvršena operacija. Doktor koji me je operisao rekao mi je da sam imao pomerene centre za mokrenje i stolicu.
Prošlo je više od 2 godine, a ja još i sada imam stalne bolove u predelu lumbalnog dela leđa (posebno izražene sa desne strane) i konstantne bolove nekada veoma jakog intenziteta u donjem delu stomaka. Palci na nogama su mi potpuno utrnuti. Noću ne spavam duže od 4 sata, a nakon buđenja uvek imam jake bolove u leđima i veoma teško ustajem.
Još nisam dobio odgovor ni od koga koliko je ozbiljna moja povreda i da li postoje i koja su to fizička ograničenja koja moram da poštujem u daljem životu.
Unapred se zahvaljujem na odgoru.
Korisnikov avatar
angelika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm

Re: George (slomljena kičma)

Post od angelika »

Imali ste bas gadnu povredu. Sreca je u nesreci da ste uopste hodajuci. Bolove kakve vi opisujete da sad imate, imala sam ja pre 6g. samo s leve strane. Razlog diskus hernija, stenoza kanala, naprsli prsljenovi....Kratko receno ukljesten zivac, narodski receno. Bol je neizdrziva i barem kod mene ni jedan analgetik nije mi delovao...do operacije. Takodjer sam imala problem kontrolisanja mokrenja.....imala sam osecaj konstante hitne potrebe za mokrenjem koja je bila lazna. Posle operacije isto osecaj boli...kao i pre s razlikom sto mi je injekcija diklofena pomagala. Tad nisam osecala bol...Tako do banjskog oporavka i lecenja...Sve th. su mi prijale, neka vise, neka manje....ali jedino u sali za vezbanje uz budno oko mog fizijatra, nakon pocetnog drhtanja (atrofija misica zbog 6 meseci ogranicenog, nikakvog kretanja) i boli kad sam se mrvicu ugrejala bol je popustala. Vezbe za jacanje trbusnih, lumbalnih misica, uopste ledjnih , zadnje i prednje loze....JEDINI SU PRAVI LEK! Nesto cega se ne odricem, dok zivim. Eto prijatelju to ti je moje iskustvo. I ja sam bila "rovita" pune dvije godine posle operacije i znala sam posizati za Duodiklofenom, kad mi je bol bas, bas...dosadila....a onda s vremenom i kako sam jacala misice....bol je nestao.....Jedino i meni palac i dopalac i vanjski deo lista takodjer utnut....na to sam navikla...ostecen je Lazarevic zivac....malo neprijatno narocito zimi ali nista kad se usporedi s bolom.

Nije mi jasno da niste dobili uputstvo za zastitne pokrete!
Dizanje iz kreveta u prvom redu....mi ne umemo ni pravilno da se dizemo....bar ja nisam znala.
Vezbaje do kraja zivota ako hocemo da se sacuvamo od grozne boli.
Ponovite MR. I od srca preporucam da se obratite dobrom fizijatru koji ce vam "prepisati" i obuciti vas za vase individualne vezbe koje su primerene vasim trenutacnim stanjem. Ne morate trpeti tu bol.....Moze se uciniti mnogo....Ovo sta sad trpite je strasno. Razumem vas...
Ja sad radim gotovo sve!!! Osim dizanja vecih tereta...Imam veliku bastu i cvetnu i povrtnu. Obradjujem to..Vodim domacinstvo i honorarno radim doduse ne vise fizicki posao! Znaci moze se sve samo s ZASTITNIM POKRETIMA o kojima vodite racuna, koji vam jednostavno udju u krv!!! Kako jemoj fizijatar rekao ipak sve je u glavi!!!! I jeste, slazem se.....kad svesno naterate da predje u nesvesno (mislim na pokrete...recimo saginjanje prilikom podizanja pa i mrvice s poda)............... Evo to je moje iskustvo.....mozda vam pomogne...naoruzajte se strpljenjem i u borbu protiv bola! Pozdrav!!!
george54
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 09, 2011 8:27 pm

Re: George (slomljena kičma)

Post od george54 »

Hvala na odgovoru. Nisam čovek koji se lako predaje, i sve činim da kvalitet života maksimalno popravim. Pre povrede sam se bavio paraglajdingom, a to bi hteo i da nastavim, ali mi niko nije imao hrabrosti da mi otvoreno kaže da li smem ili ne. Svi nešto zaobilaze direktan odgovor u smislu DA ili NE. Volio bih da znam da li ja nešto rizikujem ako ponovo počnem sa paraglajdingom.
Pozdrav, i još jednom hvala
Odgovori