Fraktura prsljena nakon saobracajne nezgode

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Danijel.PG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 31, 2009 8:22 pm

Fraktura prsljena nakon saobracajne nezgode

Post od Danijel.PG »

Postovani,

molim Vas za savjet. Naime, moja sestra je prije desetak dana imala saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobila povrede kičme. Nakon što je ležala na Odjeljenju za ortopediju par dana, otpuštena je na kućno liječenje. U gipsu je od vrata do lumbalnog podrucja, koji je povremeno previse steze. Ima povremene glavobolje i zeludacne tegobe.

Njena dijagnoza je:

frakture prsljenskih tijela L1 uz konsekutivno blago suzenje kicmenog
kanala na 10mm, te frakture TH X i TH XII bez kompromitacije spinalnog
kanala.

Konzilijarno donesena odluka o daljem konzervativnom tretmanu.

Terapija, koja joj je data je: Diclofen due tbl 2x1, Sol Marocen 4x, Chloramcol ung 2x

Molim Vas da me obavijestite o tezini ove povrede, kao i o ocekivanom progresu oporavka. Postavio bih Vam i sljedeca pitanja:

1. Koliko traje oporavak?
2. Kakve trajne posljedice ostavlja jedna ovakva povreda?
3. Koji su nezeljene posljedice koje se mogu desiti TOKOM oporavka? Mentalne, psihicke, senzomotorne?
3. Koliko je ocekivano vrijeme nosenja gipsa i sta slijedi nakon toga?
4. Kakve su posljedice nakon potpunog oporavka i da li je potpuni oporavak moguc? Kakva su ogranicenja nakon predvidjenog vremena oporavka? Navedi te mi, molim Vas, ako mozete, primjere, odnosno radnje koje nece moci obavljati (npr. koje sportske ili fizicke aktivnosti).

Uz izvinjenje zbog opsirnosti, najsrdacnije Vam se zahvaljujem i molim Vas za odgovor.

S postovanjem,

Danijel, Podgorica
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sto se tice tezine povrede, prelom prsljena spada u teske telesne povrede, osim ako kost nije izmenjena nekom drugopm bolescu.

1. Koliko traje oporavak?
Trajanje oporavka je individualno. Ako ste pod oporavkom podrazumevali skidanje gipsa i vracanje u normalan zivotni rezim, oporavak se moze ocekivati unutar sest meseci (pod uslovom da ne dodje do komplikacija).

2. Kakve trajne posljedice ostavlja jedna ovakva povreda?

Ukoliko nije doslo do ostecenja kicmene mozdine, ovakva povreda ne mora da ostavi trajne posledice.

3. Koji su nezeljene posljedice koje se mogu desiti TOKOM oporavka? Mentalne, psihicke, senzomotorne?

Tokom oporavka od ovakve povrede mogu se (ali ne moraju) desiti sledece posledice: dekubitusi usled nosenja gipsa, otezano disanje usled nosenja gipsa, embolija, gubitak visine na racun slomljenog dela prsljenskog tela, pomeranje fragmenata na mestu preloma, poremecaj osovine kicme, razvoj ostecenja nervnih korenova zbog suzenja kicmenog kanala itd. (ovo je sktracen spisak posto se mnogo toga moze da desi, ali ne mora). Sto se tice nezeljenih mentalnih, psihickih i senzomotornih komplikacija, to je u domenu neuropsihijatra.

3. Koliko je ocekivano vrijeme nosenja gipsa i sta slijedi nakon toga?

Gips se nosi do zarastanje preloma i uspostavljanja stabilnosti kicmenog stuba na mestu preloma. Posle skidanja gipsa sledi fizikalna terapija, mada se i tokom nosenja gipsa moze sprovoditi fizikalna terapija (ogranicenije nego posle skidanja gipsa).

4. Kakve su posljedice nakon potpunog oporavka i da li je potpuni oporavak moguc? Kakva su ogranicenja nakon predvidjenog vremena oporavka? Navedi te mi, molim Vas, ako mozete, primjere, odnosno radnje koje nece moci obavljati (npr. koje sportske ili fizicke aktivnosti).

Pod potpunim oporavkom se smatra izlecenje povrede, nepostojanje neposrednih i kasnih komplikacija i vracanje pacijenta zivotnim i radnim aktivnostima kakve je imao pre povrede. Posle ovakve povrede se savetuje izbegavanje aktivnosti koje naglo i dodatno opterecuju kicmeni stub (nosenje tezih tereta, skakanje, trcanje.

Mnogo ste detaljnije objasnjenje mogli da dobijete od lekara, koji je lecio, jer je on ipak imao pred sobom i snimke i pacijenta, pa mislim da bi bilo dobro da njega pitate za detalje.
ivanooka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 2:35 pm

Post od ivanooka »

Cao Danijele! Evo da cujes nesto iz mog iskustva jer sam i ja imala slicnu povredu kao i tvoja sestra,malo blazu. Ja sam imala kompresivnu frakturu l1 prsljena i isto su me lecili bez operacije. Ja sam nosila gips 2 meseca,zatim su mi stavili mider koji sam nosila jos 2 meseca. nakon toga pocinje se sa postepenim oslobadjanjem od midera sto znaci da ce prvo da ga skida po pola sata na dan,a zatim sve duze i duze dok ga na kraju potpuno ne odbaci. Tu krecu i vezbe za ledja i stomak koje u mnogome lice na vezbe koje i zdravi ljudi rade,znaci nista specijalno tesko.

Bitno je da pita lekare koji su je lecili sta od pokreta sme da radi za vreme nosenja gipsa. Znaci,nema savijanja u napred,iz kreveta se ustaje na stranu pa na gore,nema rotacije u boku. Sa miderom ce biti malo lakse jer ce moci da ga skida i da se okupa. Mnogo bolova koje ce da oseca bice normalna posledica nosenja gipsa,pa nek se ne plasi. mislim da je potrebno striktno postovati sta je receno,ja sam cak mozda i preterivala ,ali bitno je da posledica bude sto manje. Meni nije bila ugrozena mozdina,nisam imala ni suzenje kanala. Moj doktor mi je rekao da do potpune fizicke aktivnosti ce morati proci godinu i po dana. Nakon 6 meseci dozvoljeno je plivanje i to jako prija i pomaze,iz sopstvenog iskustva govorim. Vezbe ce biti te koje ce vracati telo u normalu,ali sve u svoje vreme.

Bitno je da ona shvati da cak i kad bude skidala mider i kad ga se bude oslobadjala tokom petog i sestog meseca,nece bas biti kao da ga nikad nije nosila. Misici ce biti slabi i verovatno ce boleti kad budu poceli samostalno da drze trup,jer ce sve vreme gips i mider obavljati te uloge. mnogi bolovi ce biti normalni,pa nek se ne uplasi mnogo,kao ja,svaki put kad je nesto zaboli. Mene boli cak i sad ,godinu dana od povrede i moram redovno da vezbam.

Najbitnije je da je ona ostala pokretna i da je sve proslo ok,izbegla je operaciju i to je bitno,jer laicki mislim da se operisani ljudi oporavljaju duze od nas koji se prirodnim putem lecimo.

Ja bih ti savetovala da nadjete neko lekara privatno u koga imate poverenja i da se savetujete sa njim,sto sam i ja uradila. Jer,iako dobri,lekari u drzavnim ustanovama jednostavno nemaju vremena,tako da ostanete bez validnog objasnjenja sto je jako vazno za nekog sa tako teskom povredom.

Ako te jos nesto zanima slobodno me pitaj,pomoci cu koliko mogu,iz sopstvenog neprijatnog iskustva sa ovom povredom. Ivana
ivanooka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 2:35 pm

Post od ivanooka »

Cao Danijele! Evo da cujes nesto iz mog iskustva jer sam i ja imala slicnu povredu kao i tvoja sestra,malo blazu. Ja sam imala kompresivnu frakturu l1 prsljena i isto su me lecili bez operacije. Ja sam nosila gips 2 meseca,zatim su mi stavili mider koji sam nosila jos 2 meseca. nakon toga pocinje se sa postepenim oslobadjanjem od midera sto znaci da ce prvo da ga skida po pola sata na dan,a zatim sve duze i duze dok ga na kraju potpuno ne odbaci. Tu krecu i vezbe za ledja i stomak koje u mnogome lice na vezbe koje i zdravi ljudi rade,znaci nista specijalno tesko.

Bitno je da pita lekare koji su je lecili sta od pokreta sme da radi za vreme nosenja gipsa. Znaci,nema savijanja u napred,iz kreveta se ustaje na stranu pa na gore,nema rotacije u boku. Sa miderom ce biti malo lakse jer ce moci da ga skida i da se okupa. Mnogo bolova koje ce da oseca bice normalna posledica nosenja gipsa,pa nek se ne plasi. mislim da je potrebno striktno postovati sta je receno,ja sam cak mozda i preterivala ,ali bitno je da posledica bude sto manje. Meni nije bila ugrozena mozdina,nisam imala ni suzenje kanala. Moj doktor mi je rekao da do potpune fizicke aktivnosti ce morati proci godinu i po dana. Nakon 6 meseci dozvoljeno je plivanje i to jako prija i pomaze,iz sopstvenog iskustva govorim. Vezbe ce biti te koje ce vracati telo u normalu,ali sve u svoje vreme.

Bitno je da ona shvati da cak i kad bude skidala mider i kad ga se bude oslobadjala tokom petog i sestog meseca,nece bas biti kao da ga nikad nije nosila. Misici ce biti slabi i verovatno ce boleti kad budu poceli samostalno da drze trup,jer ce sve vreme gips i mider obavljati te uloge. mnogi bolovi ce biti normalni,pa nek se ne uplasi mnogo,kao ja,svaki put kad je nesto zaboli. Mene boli cak i sad ,godinu dana od povrede i moram redovno da vezbam.

Najbitnije je da je ona ostala pokretna i da je sve proslo ok,izbegla je operaciju i to je bitno,jer laicki mislim da se operisani ljudi oporavljaju duze od nas koji se prirodnim putem lecimo.

Ja bih ti savetovala da nadjete neko lekara privatno u koga imate poverenja i da se savetujete sa njim,sto sam i ja uradila. Jer,iako dobri,lekari u drzavnim ustanovama jednostavno nemaju vremena,tako da ostanete bez validnog objasnjenja sto je jako vazno za nekog sa tako teskom povredom.

Ako te jos nesto zanima slobodno me pitaj,pomoci cu koliko mogu,iz sopstvenog neprijatnog iskustva sa ovom povredom. Ivana
Odgovori