Pokusala sam naci neki slicni slucaj na ovom forumu ali kako nisam, resila sam da zamolim za vase misljene.
Moj sin je u saobracajnoj nezgodi zavrsio sa prelomom na desnu butnu kost . Operacija je bila hitna i kako su rekli (ostiosinteza) stavili su klin (univerzalni,345mm) ali doktor je bio prezauzat (7 dana) a ni snimke nisu dali da vidimo (navodno to je interna dokumentacija, nakon 7 dana u bolnici uz sina, izvadili su konce i pustili ga kuci.
Sa glavoboljom, temperaturom i potpuno nepokretan, jedva smo ga transportovali kuci.
U bolnici je uspeo da ustane drugog dana uz nasu pomoc i jos jednom ili dva put tamo sa fizioterapeutom,ali zbog temperature i glavobolku bio je malaksan.
On je kuci vec 4 dana, sve bolji i bolji , ustaje ali nezna da koristi stake.
A neznamo ni mi sta da radimo.
Kontrola je nakon 10 dana tek, rekli su samo Aspirin 100 po jednu na dan i da vezba da ustaje ... to je strasno kako niko nista nezna kad pitas u bolnici a oni koji znaju su nedostupni.
Pitala bih dali treba mazati nesto na otok koji je manji svaki dan ali zato je i muslulatura slaba sve vise svaki dan, dali i kada sme da optovari misice ili treba da miruje, dali je Aspirin dovoljan ... I na kraju sta mozemo ocekivati kao lose ili dobre postoperativne ishode.
On je 16 god. 1.90/65 kg (otprilike jer se nije merio 2 meseca a je naglo izvisio tokom leta) znaci skolska godina pocinje iduce nedelje a mi neznamo ni otprilike kako ce se odvijati dalje. Odgovor na svako pitanje u bolnici je da ne brinemo bice sve u redu...
Neko mi je rekao da uzme Chimoral forte bar 7 dana, da mazemo otok sa Lasonil-om a posle toga Hepatrombin 50000...
On zasada uzima Aspirin 100, Bedoxin 3 x 1 (jer lose spava) i vitamina,sokova, ishrana je vise mlecna jer mu je apetit slab nakon svega
i naravno cekajuci redovnu kontrolu i nadajuci se opseznije da nam kazu sta dalje i mozda imamo srecu da vidimo doktora, ja kao zabrinuta mama haram internetom trudeci se da proucim malo za mene nepoznat i nov pojam i nadjem odgovor sta je pravilno raditi i kada u vakvim slucajevima.
Unapred hvala na svaki odgovor
fraktura femura
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Vasem sinu stavljen je tzv. Interlocking nail, po ovome sto ste Vi napisali. On za sada ne treba da staje na operisanu nogu, nego da hoda sa stakama po kuci. Tu operisanu nogu sme da spusti na zemlju, ali tek da dodiruje, nikako da je optereti. Neka vezba misice u krevetu, neka non-stop podize i spusta nogu, savija u kolenu koliko moze i td.
Bedoxin koji ste naveli, nije za spavanje, to je komplex B-vitamina, da niste mislili na Bensedin? Neka uzima taj Aspirin, i eventualno neki lek protiv bolova (ako ih ima). Nista drugo. neka dete jede normalno, i neka vezba, to ce biti sve u redu, jer deca se jako brzo i lako oporavljaju.
Bedoxin koji ste naveli, nije za spavanje, to je komplex B-vitamina, da niste mislili na Bensedin? Neka uzima taj Aspirin, i eventualno neki lek protiv bolova (ako ih ima). Nista drugo. neka dete jede normalno, i neka vezba, to ce biti sve u redu, jer deca se jako brzo i lako oporavljaju.
Sve najbolje.
Hvala na brzom odgovoru, znam da B-complex nije za spavanje, to nam i ne treba ali su mi ga preporucili kao nije naodmet a bi ga opustio.
Danas smo poceli da mazemo i Lasonil-N.
On je odlicno ali kad ustane noga mu je opustena tako da je i duza, plasi da da napor a s tim je nemoguce da koristi stake iako kuci imamo i podpazuhne i one do lakta, koje su bolje i kako da budemo sigurni da ako skupi nogu nece nabiti kost pri prvom cekoru.
Verujem da je pitanje smesno ali nikad nisam imala veze sa vakvim povredama a cinjenica da je njegov rast bio brz i kosti su nezni bojim se od pucanja oko strafa ili nesto slicno...
Pitala bi jos koliko dugo se nosi taj klin, koliko dugo nesme optereciati nogu, i kad ce moci sportovati (on trenira sport climbing ili sportsko penjanje). I na kraju on je dete, momk vec koji ne zastaje, i ovaj nastan mu zaista poremetio stil zivota.
Pozdrav
Danas smo poceli da mazemo i Lasonil-N.
On je odlicno ali kad ustane noga mu je opustena tako da je i duza, plasi da da napor a s tim je nemoguce da koristi stake iako kuci imamo i podpazuhne i one do lakta, koje su bolje i kako da budemo sigurni da ako skupi nogu nece nabiti kost pri prvom cekoru.
Verujem da je pitanje smesno ali nikad nisam imala veze sa vakvim povredama a cinjenica da je njegov rast bio brz i kosti su nezni bojim se od pucanja oko strafa ili nesto slicno...
Pitala bi jos koliko dugo se nosi taj klin, koliko dugo nesme optereciati nogu, i kad ce moci sportovati (on trenira sport climbing ili sportsko penjanje). I na kraju on je dete, momk vec koji ne zastaje, i ovaj nastan mu zaista poremetio stil zivota.
Pozdrav
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ovako: klin se nosi najmanje 3 meseca, ili dok noga ne zaraste skroz. To ce da se proceni rentgenski. Ima slucajeva da pacijenti nose i po godinu dana klin. Vadi se tek kad kost postane dovoljno jaka.
Vas sin sme da hoda, ali rekao sam Vam da NE SME da stane na operisanu nogu, samo da dodirne pod njom, nista vishe za sada. Na prvoj kontroli ce da mu kazu da li sme da je optereti jos malo ili ne. Sportom se nece moci baviti jos mesecima, sigurno 3-5 meseci, ali to ce da se vidi. Prvo da on prohoda, i to da prohoda bez bola. Jedan broj pacijenata ima stalan osecaj bola pri hodu nakon ove operacije, ali tu nazalost neke velike pomoci nema.
Vas sin sme da hoda, ali rekao sam Vam da NE SME da stane na operisanu nogu, samo da dodirne pod njom, nista vishe za sada. Na prvoj kontroli ce da mu kazu da li sme da je optereti jos malo ili ne. Sportom se nece moci baviti jos mesecima, sigurno 3-5 meseci, ali to ce da se vidi. Prvo da on prohoda, i to da prohoda bez bola. Jedan broj pacijenata ima stalan osecaj bola pri hodu nakon ove operacije, ali tu nazalost neke velike pomoci nema.
Sve najbolje.
i jos nesto
Hvala na odgovoru miodrage, ali ima nesto novo sada.
Trazili smo fizioterapeuta i vec dva dana sin radi s njim, rezultati su ociti, jer konacno je zacekorio niz kuci sa stakama. Sem bolove u koleno drugo je podnosljivo.
Decko koji dolazi je zaista spretan i bice dobro nadam se ali tokom vezbanja sin ima jakih bolova u koleno, pretpostavka je da su to stare povrede tokom treninga, jer je on imao udare u koleno ali se to resavalo samo oblogama. Moguce li je d se ad to izrazava...Sada mazemo neku Counterpain, grcku mast, da ublazimo bolove, pitam se dali su to ligamenti.???..A on mora da radi te vezbe da bi mogao savijati koleno...
A najbitnije je sledece, pri prvoj poseti fizioterapeuta merili dali je klin dug kako treba, jer traumatolog koji je operirao nije bas popularan. Za nasu srecu ovu operaciju je izveo dobro, ali niko dosad nije primetio da je karlica izmestena cak 2,5 cm pri sto kad legne pravo to se golim okom vidi.
Mi smo mislili da je noga duza ali karlicu niko nije primetio, jer se on u krevetu, zbog bolove uvek krivio.
Nista ga ne boli oko karlice ali i kad sedne, sad je poceo, vidi se da mu jedna strana napred pred druge. Sedi krivo. Zadnik mu je na toj strani uvucen, mislili smo od lezanja i sad se pitam, sta da radim.
Nije mi do svagje sa doktorima, a neznam vise ni kako da reagujem, molim se samo da sve bude na kraju dobro sa sinom, ali s obzirom na njihovu neodgovornost i nemoguca izoliranost moram ovim putem da trazim pomoc.
Znaci , interesuje me koleno i karlica, ima li cega se bojati, nek je sve to resavajuce makar lecenje i terapije trebali duze pa i menjati doktora, kako je bas on pao da uci na mladom coveku.
Reci mi iskreno sta bi ti na mom mestu?
Hvala ti puno unapred, ja nocima ne spavam jer svasta mi ide u glavu.
Trazili smo fizioterapeuta i vec dva dana sin radi s njim, rezultati su ociti, jer konacno je zacekorio niz kuci sa stakama. Sem bolove u koleno drugo je podnosljivo.
Decko koji dolazi je zaista spretan i bice dobro nadam se ali tokom vezbanja sin ima jakih bolova u koleno, pretpostavka je da su to stare povrede tokom treninga, jer je on imao udare u koleno ali se to resavalo samo oblogama. Moguce li je d se ad to izrazava...Sada mazemo neku Counterpain, grcku mast, da ublazimo bolove, pitam se dali su to ligamenti.???..A on mora da radi te vezbe da bi mogao savijati koleno...
A najbitnije je sledece, pri prvoj poseti fizioterapeuta merili dali je klin dug kako treba, jer traumatolog koji je operirao nije bas popularan. Za nasu srecu ovu operaciju je izveo dobro, ali niko dosad nije primetio da je karlica izmestena cak 2,5 cm pri sto kad legne pravo to se golim okom vidi.
Mi smo mislili da je noga duza ali karlicu niko nije primetio, jer se on u krevetu, zbog bolove uvek krivio.
Nista ga ne boli oko karlice ali i kad sedne, sad je poceo, vidi se da mu jedna strana napred pred druge. Sedi krivo. Zadnik mu je na toj strani uvucen, mislili smo od lezanja i sad se pitam, sta da radim.
Nije mi do svagje sa doktorima, a neznam vise ni kako da reagujem, molim se samo da sve bude na kraju dobro sa sinom, ali s obzirom na njihovu neodgovornost i nemoguca izoliranost moram ovim putem da trazim pomoc.
Znaci , interesuje me koleno i karlica, ima li cega se bojati, nek je sve to resavajuce makar lecenje i terapije trebali duze pa i menjati doktora, kako je bas on pao da uci na mladom coveku.
Reci mi iskreno sta bi ti na mom mestu?
Hvala ti puno unapred, ja nocima ne spavam jer svasta mi ide u glavu.
za miodrage
Dok cekam odgovor evo saljem RTG snimke klina i molila bih da cujem mislenje.
Ispostavilo se da je klin kratak a i nisu stavili drugi straf.
Verovatno su imali razloga za to pa se brinem dali je to u redu.
Tu se moze i videti koleno, tokom vezbe pa i ustajanja, hodanja (sa stakom i tek da dotakne pod) pravi problema, boli i ometa pri kretanju.
Zasada karlica je drugorazredna jer ne pravi tegobe.
Molim za misljene.[/img]
Tu se moze i videti koleno, tokom vezbe pa i ustajanja, hodanja (sa stakom i tek da dotakne pod) pravi problema, boli i ometa pri kretanju.
Molim za misljene.[/img]
za miodrage
Molim za misljene.

[/list][/url]
Molim za misljene.

za miodrage
Molim za misljene.

[/list][/url]
Molim za misljene.

clin dole
[img][img]http://i224.photobucket.com/albums/dd31 ... indole.jpg[/img][/img]