Fractura transtrochanterica!

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
Panta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 06, 2009 11:43 pm

Fractura transtrochanterica!

Post od Panta »

Polovinom septembra sam zadobio povredu kuka i na snimku mi je konstatovana fractura transtrochanterica 1. dex. sine dislocationem, desne butne kosti!
Posle povrede osim veoma snažnog bola kada sam hteo spustiti nogu na pod, peta mi je davala na dodir čudan osečaj.
Ortoped mi je rekao da u mom slučaju i nije neophodna operacija ali da moram mirovati dva meseca pa tek onda na štake! Bolovi su prestali, nogu u krevetu pomeram....
Imam44g i slabe sam građe. Nije mi bito da li ću ostati delimičan invalid (umetnik sam i radim kući) ali me interesuje da li ću moći voziti auto. Kakva su vaša iskustva sa sredovečnim ljudima koji su imali sličnu frakturu a nisu je hiruški zbrinuli?
Molim savet!! :wink:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Fractura transtrochanterica!

Post od tamaraft »

I tokom perioda lezanja i imobilizacije je bitno da vezbate sa terapeutom, tako da ako ste negde hospitlaizovani nadam se da vas posecuje terapeut, a ako ste kod kuce onda se obratite svom domu zdravlja za kucno lechenje i patronazu.

Operaciaj uistinu i nije potrebna, poshto niej bilo dislokacije koshtanih segmenaa priliko preloma, tako da mirovanje ce uchiniti to da prelom zaraste, na kontroli cete na osnovu snimka znati kako napreduje proces zarastanja, a u medjuvremenu vezbanje!

Kada dobijete dozvolu da opteretite aficiranu nogu i hodate sa delimichnim osloncem na nju uz pomoc shtaka tome ce vas obuchiti terapeuti.

A ne vidim nijedan razlog zashto se u potpunosti ne bi oporavili :) iako sada izgleda kao nemoguce, vi ste za par meseci uz dobar kineziterapijski program jedan zdrav mlad chovek od 44 godine!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Panta
Novi član
Novi član

Post od Panta »

Hvala vam na ohrabrujućem odgovoru i savetu šta dalje treba činiti.
U ponedeljak 12. X idem na kontrolu u KBC Bežanijska kosa kod DR. Pajić Aleksandra pa cu vas obavestiti o trenutnom toku lečenja!
Hvala još jednom!!
Panta
Novi član
Novi član

Post od Panta »

Još samo jedno pitanje!
Da li smem (jer mi je data dozvola da sedim u krevetu) koristiti invalidska kolica kako bih barem mogao do toaleta? Znaći, noga neće 'visiti' niti biti opterećen kuk!
U krevetu je bezbolno pomeram, mogu je savijati u kolenu i stopalo mi normalno bez izazivanja bilo kakvog bola funkcioniše!
Hvala...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Zbog transfera, tj pomeranja iz kreveta u kolica je ne bih preporuchila da ih koristite, poshto svaki transfer je moguce da naparvi povredu i ugrozi zarastanje kosti.

A ako bi koristili kolica jednom onda bi to bilo ajde po para sati pa ajde po ceo dan, a to nije polozaj u kom treba zglob da bude dok ovakva povreda zarasta.

Nije bez razloga savetovano mirovanje u lezecem polozaju!!

Sreca je pa imate kompjuter, chitajte, pichite, gleajte filmove, izdrzite taj period koji vam je recheno da odmirujete, nemojte ovako jednostavnu povredu da zakomplikujete zbog nestrpljenja. Nemate vi 5 godina :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Panta
Novi član
Novi član

Post od Panta »

Znam da me savetujete onako kako bi i sam postupili da ste na mom mestu. Nemojte me smatrati totalno neozbiljnom osobom vec samo kao laikom za medicinu i upravo sam stoga pokušao da pronađem neki izlaz kao davljenik slamku.
Podrazumeva se da kolica neću koristiti kako ne bih naškodio sebi još više!
Hvala vam najlepše...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

nema na chemu i obavezno radite vezbice sa stopala i mishice nogu i dok lezite, verujem da si vam ih pokazali...bez pokretanja nogu i segmenata grchite mishice, da poboljshate cirkulaciju i odrzavate snagu mishica, normalnom nogom vezbajte sve pokrete, nema razloga da ona pati i slabi misicno ako nije povredjena!
Odgovori