Fractura processus spinosi C7 ad XXIII

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
zile66
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 31, 2008 8:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Fractura processus spinosi C7 ad XXIII

Post od zile66 »

Postovani,

u decembru 2005 godine je doslo do frakture spinoznog nastavka C7 vratne kicme. Nosio sam okovratnik nekoliko nedelja i time se terapija zavrsila. Posle tri godine su poceli bolovi u vratnoj kicmi, nemogucnost da dignem ruke vise od ramenog pojasa, glavobolja i sl. Prilikom menjanja gume na automobilu, pretpostavljam zbog veceg napora, pocele su da mi se tresu obe ruke. Prilikom dizanje tereta od nekoliko kilograma javljaju se bolovi u ledjima na mestu frakture.
Prilikom kontrolnog pregleda od strane ortopeda sam upucen sam na MRI vratne kicme i pregled kod neurologa. Neurolog me je uputio na fizikalnu terapiju. Istu sam sproveu u trajanju od 10 dana. Prilikom MRI pregleda vratne kicme u nalazu je navedeno: Pregled radjen T-1W sekvenci sagitalno i T-2W sekvence sagitalno i aksijalno kroz i.v. prostore C3 do C6. Ocuvana je fizioloska lardoza uz diskretnu sinistrokonveksnu skoliozu C kicme. Ocuvan je visinski promer svih korpusa i visina i.v. diskova. Uocavaju se inicipijentne degenerativne promene na unkovertebralnim i apofiznim zglobovima nivoa C4 do C6. U eksplorisanim i.v. prostorima C kicme nema znakova protruzije niti ekstruzije diskalnih struktura.

S obzirom da sam laik u ovoj oblasti molim za vase objasnjenje o cemu se radi, jer i dalje osecam smetnje koje su se javljale i pre fizikalne terapije.

Zahvaljujem na Vasem objasnjenju

D. Zivotic
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Nalaz MR ne ukazuje na direktnu povezanost sa povredom koju ste zadobili 2005.

Imate degenerativne promene cervikalnih prshljenova, cervikalni sindrom o kom smo zaista mnogo pisali ovde, pogledajte teme sa slichnim nazivima.

Trnjenje i parastezije u rukama jesu posledica poremecaja koji imate u cervikalnoj kichmi i terapiju posle ovakvog MR vam mozda niko nece ni predloziti ali morate krenuti na kineziterapiju, morate pocheti opet da se druzite sa okovratnikom bar dok vozite ili znate da cete biti izlozeni vecim naporima i brzim pokretima, okovratnik ima ulogu i da vas uspori i kontrolishe poshto bilo kakav brz i nagao pokret u ovom delu kichme moz prouzrokovati nove tegobe, muchnine, vrtoglavice, gubitak svesti, poremecaj rada srca.

Kineziterapijom i fizikalnom terapijom cete umanjiti tegobe. I naravno nikakvo dizanje tereta, noshenje teshkih stvari u rukama, brzi i bagli pokreti u vratnom delu, konsultujte se sa svojim fizijatrom i fizioterapeutima o polozaju tokom spavanja, sedenja, voznje kola, kao i o svim pomagalima i ortozama, jastuci, udlage, okovratnik...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori