Dg: Fractura phalangis prox hallucis dex (nozni palac..)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Mirge
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 17, 2011 10:32 am

Dg: Fractura phalangis prox hallucis dex (nozni palac..)

Post od Mirge »

Pozdrav svim forumasima, a posebno doktorima koji nadju vremena za online lijecenje, ili bar savjetovanje.

Kao sto sam naveo u naslovu, na fudbalu sam zadobio prelom kosti koja nosi palac. To se desilo kada sam pokusao jako udariti loptu na terenu koji je blago receno bio neravan. Nosio sam slabe patike i najjace sto sam mogao, podkopao sam loptu i vjerovatno nabasao na neki kamen i sl.
To se desilo 15.03.2012.
Pored naslova, na specijalistickom nalazu ortopeda pise:
RTG pokazuje prelom prox falange (avulzioni)
RTG snimak pokacje prelom bez znacajnije dislokacije.
Th: Buddy taping (sa separatorom)
Ovaj separator stavljam u vidu nekoliko slojeva zavoja ili vate izmedju palca i prsta do njega, pa sve to fino umotam zavojem.
Ovde imate dvije slike RTG snimka da vam je jasnije sta je problem (ako ne moze da se otvori, samo mi javite, pa da probam to ispraviti).
https://picasaweb.google.com/1124683980 ... st_S-9yEKw
Mene interesuje koliko vremena moram da mirujem sto se tice fudbala?
Zbog nekih drugih zdravstvenih problema, fizicka aktivnost mi veoma prija, te sam prosle sedmice ponovo krenuo sa trcanjem. Ne boli me nesto posebno, mozda malo dok se ne zagrijem, ali to i nije bol, nego kao neko malo zatezanje u tom problematicnom dijelu.
Doktor mi je rekao da se bavim svim fizickim aktivnostima koje mi prijaju, tj. dok me ne zaboli povreda.
Ja sam sa nekoliko strana, sto strucnih - sto manje strucnih, cuo da ove kosti najduze zarastaju. Pominje se vremenski period od 6 mjeseci do godine dana i nikako fudbal bar 6 mjeseci.
Moze li me neko, ko se sa ovakvom povredom susretao u praksi, posavjetovati da li smijem da se bavim trcanjem ili cak fudbalom i kada otprilike? Ne bih da obnovim povredu, niti da joj produzim vrijeme zarastanja.
Hvala.

Miroslav,
Bijeljina
Odgovori