Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Ako bi neko mogao da mi pojasni i objasni rezultat MRI bila bih veoma zahvalna
Elem, dva puta sam operisala neurinom nervus ulnarisa. Zbog velikih bolova, uradjen je MRI, radiolog je konstatovao "na kostanim strukturama nema morfoloskih promena sem postojana egzostoze uz ulnarni nerv".....
Pa ako moze neko pojasnjenje....
Hvala unapred!
Egzostoza je benigni tumor koji svojom gradjom lici na kostano tkivo. Najcesce i polazi od same kosti. Posto navodite da se kod Vas na MR snimku opisuje egzostoza uz sam nerv, moguce je da i ona pravi probleme pritiskajuci nerv. Mada, ako su vec radili MR, mogli su i da opisu ima li kakvih promena na samom nervu.
Hvala lepo na odgovoru.
Izvestaj sa MR je prilicno kratak (ovaj put iznenadjujuce, neki lekari objasnjavaju da imaju jako malo iskustva u citanju MR ruku, nogu...), navodi se da se na nervu nalaze fibrozne promene, "delimicni intraneuralni hipersignal kako proksimalno tako i distalno, moze odgovarati manifestacijama Wallerove degeneracije".
Inace imam jake bolove u toj ruci... Pitanje je kako se lece egzostaze i da li se preporucuje skener.
Jedini nacin za lecenje egzostoza je hirursko uklanjanje, ali to dolazi u obzir samo ako egzostoza pritiska neki krvni sud, nerv ili misic pa se proceni da nastavak rasta egzostoze moze da dovede do ozbiljnog poremecaja funkcije krvnog suda, misica ili nerva.
Znatno redje se operise ako se nalazi u blizini zgloba pa samim svojim postojanjem ometa pokrete zgloba.