ZA DOKTORE

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

ZA DOKTORE

Post od ontario »

POSTOVANI DOKTORI JA SE NADAM DA CETE MI ODGOVORITI NA PISMO POSTO SVAKA VAM CAST UVEK SE JAVLJATE!
MOJ JE SIN SKORO 16 GODINA I PRIJE 2 GODINE POCEO JE DA SE ZALI NA KOLJENO PA SAM GA VODILA DOKTORU.ISPOD DESNE CASICE POJAVILA MU SE KVRGA KOJA JE BILA TADA JAKO MALA.NOGA GA JE TADA JAKO BOLILA,A SAD JE JOS GORE.TA MU JE KVRGA JAKO NARASLA I SVE SE VISE ZALI NA TU NOGU.KADA SAM GA VODILA KOD DOKTORA REKLI SU DA JE TO ZBOG NAGLOG RASTA I DA CE TO PROCI I SMANJITI SE KADA BUDE VEZBAO.ISAO JE NA FIZIO TERAPIJE I BOLOVI SU SE MALO SMIRILI I SADA JE POCELO OPET.ONO STO ME ZABRINJAVA REKLI CU MI DA MU JE TA NOGA U PROMERU MANJA OD DRUGE,UZA ZA 1,5 CM ZATO STO MU SE MISICI I ZGLOB U CASICI NE RAZVIJAJU U ISTO VREME ZBOG NAGLOG RASTA.MOLIM VAS ZA SAVET!JA SAM ZABORAVILA KAKO SU REKLI TU DIJAGNOZU.PUNO VAM HVALA!
PUNO POZDRAVA
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

ZA DOKTORA

Post od ontario »

DOKTORE,EVO DIJAGNOZE ZA MOG SINA:
OSGOOD SCHLATTER
MOLIM VAS RECITE MI DA LI JE OPASNO I STA DA RADIMO?
BOL NE PRESTAJE VEC 2 GODINE.
HVALA VAM!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Osgood Schlatter je sindom u kome se pripoj butnog lisica kvadricepsa na kvrgi potkolenice, koja se zove tuberositas tibije, doslovno otkine, zajedno sa delom kosti. Buvalno, butni misic otrgne prilikom kontrakcije i deo kosti na koju je prikacen. Ovo je stanje nezgodno i otezava ga pubertetski nagli rast. Zahteva mirovanje u akutnim fazama, a posebne vezbe u hronicnim fazama. Kosti rastu (grubo opisano) oko 6 meseci u sirinu, a zatim sledecih 6 meseci u duzinu. Tako se hronicni Osgood-Schlater pogorsava tokom rasta u duzinu, a tegobe se smanjuju tokom rasta u sirinu. Definitivno stanje nastupa sa prestankom rasta i tada se tegobe smiruju. Obim misica je smanjen usled postede noge i mora se nadoknaditi posebnim vezbama.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

hvala Vam doktore Ivice

Post od ontario »

Jos jedanput,puno Vam hvala doktore Ivice sto ste mi se javili i poslali odgovor.Mene zanima kada bi to trebalo da prode posto je moj sin skoro 16 godina i prilicno je visok,a to traje vec 2 godine.Svaka VAM cast na vasem brzom odgovoru!
Puno pozdrava!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Statistika kaze da oko 97-98% decaka vec u 16. godini dosegne svoju adultnu visinu, pa vise posle toga i ne raste. Ne znam da li je Vas sin u toj statistickoj grupi, ili je izuzetak, u svakom slucaju, ne bi trebalo da raste jos puno, mozda jos par santimetara, sto nece opteretiti odlubljeni tuberositas tibije.

Inace, imam u klubu dva momcica njegovih godina (koincidencija) koji treniraju jujutsu (jiu-jitsu) kod mene, obojica imali Osgod-Schlater, i evo, kao da ga nikad nije bilo!

Pozdrav.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

za doktora Ivicu

Post od ontario »

Postovani doktore!Da li bih onda trebala sina ponovo voditi kod doktora ili da sacekam?Kada se bavi sportom tada ga noga jos vise boli ili kada radi 8 sati stojeci.Da li je bolje da trenira i radi razne aktivnosti ili da sa tim prestane?
Puno Vam hvala!
Najbolji ste!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako moze, neka za sada kondiciju odrzava samo plivanjem. Kod ortopeda ga svakako vodite na redovne kontrole, a ako Vam nije problem, rendgenski snimak kolena iz profila mozete poslati i meni preko emaila, da bar vidim o kolikom poremecaju se radi. Detetu mozete davati glukozaminske preparate koji pomazu regeneraciju hrskavice, a ako Vam je na raspolaganju, kupite BIOPTRON lampu. U mesto bola treba utrljavati neku antireumatsku mast, neku na bazi diklofenaka, ibuprofena ili ketoprofena.
lups01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 29, 2006 12:18 pm

Post od lups01 »

Uglavnom Vam je dr Ivica objasnio i opisao sustinu ove bolesti sa cime se u potpunosti slazem.Obzirom na klinicki tok kakav ste Vi opisali,ja iz moje prakse bih Vam mogao dati neke dodatne savete,pa ukoliko zelite mozete me kontaktirati na moj mail(ako Vam je lakse na engleskom,zbog nalaza koje imate da ih ne prevodite,za mene je isto)
Odgovori