distorsio genus sin - koleno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
she
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 06, 2005 4:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

distorsio genus sin - koleno

Post od she »

Pre 6 godinama imala sam luksaciju levog kolena (okliznula sam se i pala), bila u gipsu 2 nedelje, nakon toga sam isla na fizikalnu terapiju i period oporavka dok nisam pocela normalno da hodam dugo je trajao.

Od tada nisam imala problema, sem sto mi se ponekad desavalo da pri najnormalnijem tempu hodanja osetim prikljestenje i jak sevajuci bol, kao i da mi u potkolenici kvrce pa moram da stanem.

U utorak sam pocela da osecam tezinu u obe noge sa otokom levog kolena, taj dan sam puno radila, provela na nogama. U sredu sam radila otezano se krecuci i jedva sam se vratila kuci.

Stavljala sam burove obloge, koristila fastum gel, bio freez, cak i listove kupusa preko noci, ali otok nije ni sutradan ujutru spao.

Sutradan nisam mogla normalno da se krecem, jer me je levo koleno bolelo prilikom pokreta (osecaj da se nesto ukljesta napred, a na potkolenici kao da kvrcne neka zila i jako zaboli)

Juce sam bila na Urgentnom gde mi je postavljena dijagnoza distorsio genus sin, preporucena voznja biciklom, plivanje, vezbe i fizikalna terapija, da bih ojacala muskulaturu koja drzi koleno. Doktor je rekao da je kod tetive (mislim da je rekao ispod) napipao cistu, ali da to nije nista.

Danas je malo bolje, ali sam kod kuce ceo dan, odmaram i samo se krecem koliko moram, obzirom da jako zaboli pri odredjenim pokretima, oteceno je i imam osecaj zatezanja prilikom savijanja noge.

U ponedeljak bih trebala da pocnem sa fizikalnom terapijom.

Moje pitanje je, da li mozda sem povrede koju sam imala pre 6 godina i ta cista pravi toliki bol? Bol je jako neprijatan, iznenadan, sevajuci.

Da li bi znacilo da uradim ultrazvuk ili mozda magnetnu rezonancu da bi se videla meka tkiva?

Hvala Vam unapred na odgovoru

Pozdrav :D
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

da da takav je bol!

bitno je samo da ojachate sada mishice nadkolenice, kvadriceps pogotovo i da se tezina tela na njega prenese a ne na koleno i ligamente i kosti!

i kad se pojavi bol da vrshite masazu ledom, nema potrebe da troshite silni novac za kojekakve gelove kad mozete da zaledite led u chashu i uradite masazu kolena!

i vodite rachuna da ne povecavate telesnu tezinu i da kad stojite stojite pravilno, oslanjajuci se na mishice a ne na kosti!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
she
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 06, 2005 4:29 pm

Post od she »

Hvala puno na odgovoru :D
Odgovori