Displazija kukova

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
mykonos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 4:05 pm

Displazija kukova

Post od mykonos »

Imam urodjenu displaziju kukova, za koju sam saznala pre 2 godine. Imam 31 godinu. Mozete li mi reci neso vise o tome?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Krecite se, i vezbajte sto je moguce vishe. Na kraju, svakako Vas ceka operacija ugradnje totalne proteze oba kuka.
Sve najbolje.
mykonos
Novi član
Novi član

Post od mykonos »

miodrage napisao:Krecite se, i vezbajte sto je moguce vishe. Na kraju, svakako Vas ceka operacija ugradnje totalne proteze oba kuka.
Blago receno sam se sokirala kada sam ovo procitala. Prvi doktor koji me pregledao mi je predlagao ugradnju nekih plocica, a kako sam ja odsecno to odbila, jer imam "tek" 31 god. on mi je na to odgovorio da cu imati sve jace i ucestalije bolove ali tada ce biti kasno za te tzv. plocice vec ce morati da mi ugradi plasticne kukove. Razgovor je trajao nekih 5 minuta jer je doktor bio prezauzet i ja sam izasla besna iz ordinacije jer sam ocekivala da ce mi pre bilo kakve operacije predloziti neku drugu alternativu (fiaioterapija, vezbe, itd.).
Ja inace nemam ni jedan drugi problem osim povremenih bolova, onako mucnih, ne tako jakih. Hodam normalno, trcim. Imam hiljadu pitanja za koje bih zelela da dobijem odgovor a ne znam gde da se obratim.
Da li bi pomogle neke vezbe, plivanje, bicikl?
Razmisljam o trudnoci?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Problem je sto izraz displazija oznacava poremecen razvoj koji moze da obuhvata sve od male nesrazmere zglobnih povrsina kuka, pa sve do urodjenog iscasenja. Da bismo znali o cemu se radi kod vas, mozda bi bilo najbolje da "okacite" rentgenski snimak na forum.

Od stepena displazije kukova zavisi i lecenje. Kod najblazih oblika lecenje se svodi na svakodnevnu fizicku aktivnost, a kod najtezih je potrebna ugradnja vestackog kuka. Izmedju ove dve krajnosti ima jos mnogo toga sto se moze uraditi. Dakle, nemojte odmah da se nervirate, nego dajte da prvo vidimo o cemu se tacno radi.
mykonos
Novi član
Novi član

Post od mykonos »

Da li neko moze da mi objasni kako da okacim rtg snimke? Hvala.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

slikate digitalnim fotoaparatom dok su snimci na negatoskopu (ono belo mlecno staklo na kome lekari gledaju, ako niste tako u mogucnosti, onda na prozoru pod jakim svetlom). Nakon toga snimke prebacite u komp, i uploadujete na recimo imageshack.us - tu dobijete neke linkove ka tim slikama, i njih ubacite ovde sa komandom [img]
Sve najbolje.
anavik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 19, 2007 8:53 pm

Post od anavik »

za mykonos:evo ovako:Postoji jedna doktorka ruskinja koja je inače ortoped hirurg a i završila je i fakultet istočne medicine i vrlo uspešno radi te stvari,znači radi sa kostima ,mišićima, nervima,tetivama itd.Ja trenutno odlazim kod nje zbog problema skolioze a isto tako imam displaziju kukova.Tretmani se sastoje iz 24 odlaženja u koje je uključena fizikalna terapija,masaže(koje su poprilično bolne)i REKLAMA sa akupresurom.Sve te masaže i fiz.terapija su kao neka priprema za kinezi tre. koju se radi negde između 15-te i 18-te terapije.Meni je danas osma po redu i vrlo sam zadovolhna.Za ovih par dana bila sam svedok njenog vraćanja kukova nekim pacijentima kao i rešavanja hernije diskusa i mnogih drugih stvari.Ljudi su prezadovoljni samim tim što su izbegli operaciju koja im je bila na pragu.E sad ono drugo:sve to nije ni malo jeftino....ali ko je u mogućnosti....ona se nalazi u uluci Vojvode Brane12.Sa njom radi tim stručnjaka (od fizioterapeuta pa na dalje).Broj tel. je 011 3089432
mykonos
Novi član
Novi član

Post od mykonos »

Slika
mykonos
Novi član
Novi član

Post od mykonos »

Ovo su rtg snimci. Hvala na objasnjenju.
Slika
Slika
Slika
Slika
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Na zalost, na snimcima se ne vidi koji je kuk desni, a koji levi, ali cu probati da se snadjem.

Kuk, koji je na prvom snimku, je za nijansu losiji od suprotnog kuka. U sustini, bilo bi postenije da kazem manje dobar, jer ga je tesko nazvati losim. Postoji mala nesrazmera zglobnih povrsina i vrlo blage degenerativne promene.

Suprotni kuk se, uz veliki napor, moze proglasiti minimalno problematicnim. U sustini, poprilican broj mojih pacijenata je imao losije stanje na snimku i nikakve tegobe.

Mnogo zavisi od vasih tegoba. Ako nemate tegoba, jednostavno nemojte brinuti. Cuvajte tezinu na nekom normalnom nivou, odrzavajte kondiciju, umereno vezbajte i vrlo je moguce da Vam ortoped nikada nece zatrebati.

Ako imate bolove ili ogranicenje pokreta, bilo bi dobro da se javite ortopedu radi konsultacije i dogovora o eventualnom lecenju.
mykonos
Novi član
Novi član

Post od mykonos »

Hvala vam najlepse na odgovoru.
Da li bi ste mi jos mogli reci koje vezbe bih smela raditi a da ne pogorsam stanje. Rekreativno vozim bicikl i plivam. Pre nego sto su poceli bolovi sam i trcala ali sam zbog straha da ne pogorsam stanje prestala. Po vasem misljenju kojim sportom bih smele da se rekreativno bavim.
Jos jednom hvala.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Plivanje i bicikl su sasvim u redu. U sustini, mozete se baviti svim sportovima rekreativno, pod uslovom da ne povecavate vertikalno opterecenje na kukove (npr. nesto sto ukljucuje skakanje).
mykonos
Novi član
Novi član

Post od mykonos »

Hvala.
JasRad95
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 09, 2014 10:43 am

Re: Displazija kukova

Post od JasRad95 »

Primetila sam da mi je levi i desni kuk nejednak, često imam bolove na levoj strani malo iznad zadnjice. Primetila sam i da mi je desna strana zadnjice veća u odnosu na levu. Inače imam 18 i pribojavam se da imam Displaziju kukova. :( :cry:
Odgovori