diskushernia na vratu

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

diskushernia na vratu

Post od gogi999 »

Imam vec mnogo,mnogo godina problem spondilozom u vratu,tako su to dijagnostikovali.Pre 4 godine sam radila MR i ustanovljena je diskushernia na C5,C6 i C6 i C7.
Nekad mi je dobro ,nekad lose.Glavobolje,vrtoglavice,bol u vratu i lopaticama.Masaza mi pomaze ali to retko cinim.Stalno sam zgrcena u ramenom pojasu a ne znam koju aktivnost da upraznjavam(plivanje mi je tesko izvodljivo).
Treba li opet uraditi MR i dali je moguce da se stanje popravi(znam da se pokvariti moze).
Kome se obratiti od lekara na Banjici?Sta vam je preporuka isavet?
Hvala.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Imam identičan problem, ali od skoro.

Koliko imete godina, a koliko dugo Vas to muči?

Da li su Vam rekli zašto se to desilo, imate li probleme i sa drugim zglobovima?

Koju terapuju ste dobijali?

Što se tiče MR, sigurno da je dobro da se pregled ponovi, ali sumnjam da se stanje može popraviti.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

iam 40 godina a to me muci od 25.Par puta su me pitali dali sam imamala neki pad,nezgodu isl.i ja sam to negirala ali sam u stvari imala malu nezgodu u kolima u mlaqdosti i mislim da je jos tada to povredjeno.Jedino sto me cudi da ako je tada nastala povreda jos onda bi se valjda osecao bol ali...
Pijem nesto protiv bolova kad me boli a inace svake dve-tri godine odem na fizikalnu terapiju ali to je svakako malo i nedovoljno.Inace zelela bih da se bavim nekim sportom ali ne bih da napravim jos gore.
Koliko godina imate i kako se nosite sa time?Jeste li snimali i gde?
Kazu da diskushernia na vratu je urodjena najcesce.Volela bih da se javi neki lekar da nam pomogne.Pozz.
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Kod Vas je situacija jasna, to je posledica saobraćajne nesreće. Očigledno da to oštećenje, iako postoji, nije bilo tako jako čim se već 15 godina nosite sa tim. Kod mene je uzrok drugačiji. MR sam radio na Bežanijskoj Kosi.

Inače, diskus hernija nije urođena, nego lekari koriste taj izraz kad god ne znaju uzrok problema, niti ih je briga da ga odrede.

Kada bi to ponekad radili, a ne samo da se bave posledicama, svet bi bio mnogo zdraviji.

Što se tiče masaže, mislim da to može pomoći samo privremeno, jer opušta mišiće zgrčene usled bola, ali ne doprinosi rešenju problema.

Koje ste terapije dobijali i da li Vam je bilo šta pomoglo?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Bas me zanima sta su Vama preporucili lekari?Jel ste Vi bili pod nekom terapijom i sta Vam pomaze?Sta je uzrok Vase Diskushernije?
Ja,kao sto rekoh kad dobijem te bolove(kao sto ih imam sada)pijem Diklofenak ili Movalis i to je to.Uzasno se uznervozim jer osecam preveliku zategnutost u celom ramenom pojasu i bolove u predelu lopatica.Na fizikalnoj su mi vrat zagrevali lampom(infrared)i masirali ultrazvukom.UZ mi je najvise prijao ali je to trajalo po 7-8 min.Onda nek a struja i manuelna masaza.
Nazalost niko od lekara nece da se javi da nas posavetuje.
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Ranije sam išao kod raznih (isključivo vrhunskih) lekara zbog sličnih problema na drugim zglobovima. Dobijao sam samo totalno neumesne "terapije", "savete", "slične priče" koji jedino govore koliko su lekari nezainteresovani da pomognu u slučajevima ovog tipa.

Zato za ovaj problem nisam išao kod njih, da bih uštedeo još jednu turu poniženja i nerazumevanja.

Inače, sva ta terapija koju ste dobijali nudi samo trenutno i prividno olakšanje, jer malo opušta mišiće i ništa više. Nema to veze sa uzrokom bola, a on treba da bude target lečenja.

Jedina terapija koji ima nekog smisla je trud za oporavak hrskavice, a ako ne pomogne, zamena oštećenih diskova.

Sve drugo je, po mom mišljenju, samo mučenje unedogled.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sto se tice Banjice, problemima kicmenog stuba se bavi ekipa koja ambulantu radi petkom. Pregledi se zakazuju na 3672-921.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

diskus hernija u predelu C kicme

Post od mislimsvojimmozgom »

Pisem Vam ovo na Badnji dan u zelji da Vam pojasnim neke osnovne stvari iako nisam ortoped.

Mozak upravlja radom i iz mozga se sputaju nervi koji inervisu pojedine segmente kicmenog stuba ( u kom je - u kicmenom kanalu-smestena kicmena mozdina koju, najvecim delom, cine pomenuti nervi).

KICMENI STUB-delovi:
[img] [img=http://img224.imageshack.us/img224/7381/kicmadelovi956812450135cx7.jpg]

Mekanije od kostanih delova (al dosta cvrsti!) su diskovi(kao jastucici) koji su umetnuti izmedju svakog prsljena i prsljena-njegovog suseda.

Disk moze da se pokrene :

ka lateralno(bocno- levo ili desno):

[/img][img=http://img357.imageshack.us/img357/1882/376822f260lateralnadherfg0.th.jpg]

ka napred :

[img=http://img114.imageshack.us/img114/6300/herniateddisckanapredtu2.th.jpg]

KA POZADI (odnosno ka kicmenim kanalu u kom se nalazi kicmena mozdina ):
[img=http://img101.imageshack.us/img101/2514/kapozadikakicmozdinidisqf5.th.jpg]

Od mesta kicmenomog stuba na kom se desavaju diskus hernije i od smera "u kom su krenule" zavise simptomi i posledice koje izazivaju.
Po slikama mozete sami zakljuciti da se najteze posledice mogu ocekivati kada diskus podje ka kicmenoj mozdini - za razliku od recimo tzv lateralne hernije diskusa gde prolabirani disk ne dolazi u vezu sa kicmenom mozdinom...itd.

Savet i preporuka: Da sam na vasem mestu pokupila bih svu medicinsku dokumentaciju i otisla na konsultativni pregled kod NEUROHIRURGA ( posto ste u Beogradu>Klinicki i Urgentni Centra- krug klinika kod Karadjordjevog parka).Najvaznije je odrediti tip hernije (uostalom pitajte vaseg ortopeda - ovi na Banjici su takodjer dobri).

U ove pravobogoslavne dane od boga Vam zdravlje.R.[/img]
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

Delovi kicmenog stuba : 2 pokusaj za img.

Post od mislimsvojimmozgom »

DELOVI KICMENOG STUBA:
[img][img=http://img58.imageshack.us/img58/2590/kicmadelovi956812450135bt4.th.jpg]

Ma ne razumem se ja bas mnogo u ove kompjuterske "skalamocije" :)))
pozdrav[/img]
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

:D
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Tamarf,a Vi nista,samo osmeh?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Veljko Jovanovic napisao:Sto se tice Banjice, problemima kicmenog stuba se bavi ekipa koja ambulantu radi petkom. Pregledi se zakazuju na 3672-921.
Jel ima neki posebno za preporuku.npr.Milickovic?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Omega napisao:Ranije sam išao kod raznih (isključivo vrhunskih) lekara zbog sličnih problema na drugim zglobovima. Dobijao sam samo totalno neumesne "terapije", "savete", "slične priče" koji jedino govore koliko su lekari nezainteresovani da pomognu u slučajevima ovog tipa.

Zato za ovaj problem nisam išao kod njih, da bih uštedeo još jednu turu poniženja i nerazumevanja.

Inače, sva ta terapija koju ste dobijali nudi samo trenutno i prividno olakšanje, jer malo opušta mišiće i ništa više. Nema to veze sa uzrokom bola, a on treba da bude target lečenja.

Jedina terapija koji ima nekog smisla je trud za oporavak hrskavice, a ako ne pomogne, zamena oštećenih diskova.

Sve drugo je, po mom mišljenju, samo mučenje unedogled.
Da,Omega ali kao se truditi da se oporavi hrskavica?I gde je najbolje ici na snimanje MR?Mislim da je MR najpouzdanije sredstvo za dijagnostiku ovog problema?Ako gresim ispravite me?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

mislimsm
Hvala na savetu i dok ne uradim ponovni snimak necu znati sta je tj,koja je vresta hernije.
Poslednji snimak od pre 4 godine je dao rezultat:
Prsljenska tela ocuvane vsine sa degenerativnim promenama antero i visina inttervertebralnihprostora snizena.najizrazenije na nivou C6/C7 gde se vizualizuje deg.promene na pokrovnim plocama koje su iregularnih kontura.Na nivou C5/C6 i C6/C7 postoji dorsomedijalni prolaps iskasa konsekutivnim kompresivnim eefektom na modulu.Oni koji su gledali to samo su mrmljali i nista konkretno nisu rekli,te kragna,te vezbe,te fizikalna ali sve neodredjeno.
Prosle su 4 godine i ja sam ziva ali me boli nekad manje nekad vise.Sada bas dosta boli (dali i zbog hladnoce) i vec nekoliko meseci su pocele i lopatice da me bole.Dali jeto isto od vrata i treba li snimati i torakalni deo kicme.
Izvinite na opsirnosti ali se nadam da ce neko pametan protumaciti i shavtiti ozbiljnost problema.
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

gogi999, niste opširni, naprotiv, mora se detaljnije opisati problem da bi se o njemu makar i razgovaralo.

Što se tiče oporavka hrskavice, to je jedna ogromna nauka. Zvanična medicina nju ni na koji način ne priznaje, ali ja sam ubeđen da je to u određenoj meri moguće, naročito kod nekomplikovanih slučajeva.

Od ovoga što ste vi napomenuli, najinteresantnija mi se čini kragna. Recite nešto o tome, kakvu su Vam prepisali, koliko da je nosite, šta da očekujete itd...

Hvala.
Odgovori