Diskartroza, sta je to?!

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
bosko84
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 12:37 am

Diskartroza, sta je to?!

Post od bosko84 »

U lokalnom Domu Zdravlja mi je, nakon rendgenskog snimka donjeg dela kicme, konstatovano da imam diskartrozu na dva prsljena... Posle jako sturog objasnjenja doktora opste prakse, upucen sam kod fizioterapeuta na dodatno objasnjenje. E, sad, posto oni ne mogu da me prime pre 24. aprila (!) ovim putem bih Vas zamolio da mi objasnite o cemu se zapravo radi... Receno mi je da to ne bi trebalo sada da mi se dogadja u 24. godine, ali da je to jednostavno tako. Drugu kicmu nemam, pa ovu jedinu moram da cuvam... Kako?!
I da li je moguce da se ubuduce bavim sportom (rekreativno fudbalom, trcanjem, plivanjem?!)

Unapred zahvalan![/b]
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

e ovako, morash mi recu da li imash bolove trenutno?
tj kako si uopshte zavrshio na snimanju i u domu zdravlja?
kakve si tegobe imao?

koja dva prshljana su u pitanju, mada predpostavljam da su u pitanju 4 i 5 lumbalni...

o diskartrozi cu pisati popodne kad se razbudim, sad je kasno...vreme za spavanje a ti do tada odgovori na pitanja!

ne brini, ako budesh slushao savete i mirovao i pridrzavao se saveta bice sve ok!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
bosko84
Novi član
Novi član

Post od bosko84 »

Ovako... U poslednjih godinu i po - dve dana imao sam malih problema sa ledjima (ako bih radio nesto duze od pola sata u sagnutom polozaju osecao sam blagi bol u ledjima, sutradan bi to vec bilo kao upala misica te se nisam obazirao na to...).

Polovinom marta sam na poslu podigao neku tesku kutiju i osetio sam bol u predelu donjih ledja, jak i ostar. Tokom sledece nedelje bol je bio prisutan ali daleko umanjen i pritom nista nisam pio od lekova. E onda sam krajem iste nedelje otisao na fudbal misleci da sam ok... ali sam se jos vise ukocio. Ujutru sam popio Diklofenak Duo i otisao do Doma Zdravlja da se pregledam i dobio uput za rendgen.

Dijagnoza mi je sledeca: "Snimak L/S kicme u dva pravca: Discarthrosis Thl2/L1,L5/Sl."

Imam uput i za fizioterapeuta, ali tek 24. aprila!!! A ja toliko nisam mogao da cekam, pa sam se ovim putem obratio za savet i pomoc... Ne znam sta treba da radim, kako da se cuvam?

I naravno: Da li mogu i dalje rekreativno da igram fudbal, da trcim ako nista drugo, plivanje...?!
bosko84
Novi član
Novi član

Post od bosko84 »

Ah, da, u toku dana me ponekad zabole ledja, ako sedim puno... Nije to neki bol, vise kao da me zatezu ledja... :o ?!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

ti ne smesh da sedish sa takvom dijagnozom nimalo!

samo lezanje i hodanje!

sedenje je najgori moguci polozaj koji moze da zauzme osoba sa diskartrozom, zbog istezanja nervusa ishiadicusa koji prolazi sa zadnje strane glutealne regije a sedenjem se taj deo isteze!

morash da svedesh sedenje u toku dana na minimum!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
bosko84
Novi član
Novi član

Post od bosko84 »

OK! Znaci sedenje - minimum! Ne smem takodje nista tesko da dizem, niti da vucem... jel tako? Da li mogu nekako, nekim vezbama, da ojacam taj donji deo ledja? Neke kucne vezbe?! A sport?! Ono sto stalno pominjem - rekreativno fudbal, ili trcanje, ili plivanje...?!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

nishta teret, nishta savijanje u ledjima, kad je neshto na podu spusti se u chuchanj, a vezbe mogu da sachekaju taj 24ti april :)

sad je bitno da do tada samo rasteretish taj deo ledja od tereta i tezine, da lezanjem opushtash mishice!
bosko84
Novi član
Novi član

Post od bosko84 »

Hvala puno na savetima, sada barem znam sta da radim, ili ne radim... Ipak sam :( sto do 24-og ne mogu da vezbam nista! To je dosta vremena, 3 nedelje... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

cuti i odmaraj, ja mrirujem vec 13 nedelja :) pa se ne zalim :)

mislim dodje mi da udarim nekoga s vremena na vreme chisto iz dosade, al eto, :)
Odgovori