discus hernia L2-L3, molim za mišljenje

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
gandrag
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2007 9:00 am

discus hernia L2-L3, molim za mišljenje

Post od gandrag »

Imam 43 godine i od pre godinu dana imam ceste bolove koji su se od lumbalnog dela kičme spuštala preko levog kuka pa do kolena. Pre dva meseca na preporuku neurohiruga sa dijagnozom: Spoindylosis et spondyloarthrosis vertebrae lumbalis. Sy lumbale chr et lumboishialgia l.sin.
sam bio upućen na još dva dodatna pregelda EMG i MR.
Zaključak sa EMG-a je sledeći: Registruje se akonskog tipa lezija mišića L5 miotoma levostrano srednjeg i S1 miotoma desnostrano blažeg stepena sa znacima hroniciteta. Motorna brzina provođenja n.peroneus dex.et.sin. je u referentnim vrednostima. Nalaz upućuje na radikularnu leziju.
Zaključak sa MR-a glasi:
1. Ekstruzija i kaudalna migracija IV diska L2-L3 uz kontakt sa odstupom levog L3 korena
2. Foraminalna stenoza L5-S1 levo uz diskoradikularni kontakt
3. Akutna Šmorlova intraosealna hernijacija tela L4 pršljena

Na osnovu rezultata ova dva pregleda doneta je i konačna dijagnoza koja glasi:
discus hernia L2-L3 l-sin-Spoindylosis et spondyloarthosis vertebrae lumbalis. Sy lumbale chr et lumboishialgia l.sin. Poliradiculopathia
Neurohirurg je mišljena da to trenutno nije za operaciju i upućen sam na fizikalnu terapiju koju sam u međuvremenu završio (pridržavam se zaštitnih položaja i vežbi kojima su me tamo naučili). Moram da napomene da "oštre" bolove od tada nisam imao ali tupe bolove koji kreću i levog kuka i spustaju se duž leve noge imam skoro svakodnevno i po nekoliko puta, ali kako se pojave tako i nestaju. Još samo da napomenem da ti bolovi nisu jaki, više kao neka nelagoda koja je manje više stalno prisutna.
Osim mišljenja u vezi ovoga, hteo bih takođe da pitam i da li neko ima iskustva sa uzimanjem kapsula NO-DOL i da li one eventualno mogu nešto da pomogu?
PS. Izvinite na dužini pisma [/b]
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa ovo je vishe neurohirurska nego ortopedska stvar, Vi ste i bili gde je trebalo - kod neurohirurga.
No-Dol Zodol i slicni preparati su u redu ako se uzimaju kako je propisano. Ako neurohirurg smatra da stanje jos nije za op zahvat, verovatno on ipak najbolje zna. Drzite se naucenog na rehabilitaciji.
Sve najbolje.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako je to "onaj" NODOL koji ja znam, to je glukozamin+MSM ili tako nesto, "bogojavljanska vodica" od koje se "obnavljaju kostane i hrskavicave strukture", i tako dalje... - farmaceutski mit koji je potpuno opovrgnut iskustvom ogromne vecine lekara i pacijenata.

A i ovaj opis "Akutna Šmorlova intraosealna hernijacija tela L4 pršljena" je bas "akademski"... "Akutna"? "Intraosealna"? Schmorlova "hernijacija prsljena"??? neko se ovde igrao raoloskom terminologijom, kombinujuci je u bizarne fraze...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
gandrag
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2007 9:00 am

Post od gandrag »

Hvala Vam na odgovorima.
Imao bih samo jos jedno pitanje. Sta se desava sa "zeleom' koji se izlije iz diskusa? Da li se on nekako razgradi u organizmu ili ostaje tamo trajno ?
Hvala :o
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ne izlije se nikakav 'zele" nucleus pulposus ipak nije u tako zelatinoznom stanju. Ova msa moze s vremenom da malo dehidrira, smanji se ili kalcifikuje, ali generalno, ne menja se "dovoljno brzo" da bi u stanju kompresivne diskus hernije racunali na brzo spontano izlecenje...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori