MR pregled LS kicme:
Pregled radjen sagitalno u T-1W spin eho sekvenci i T-2 GRE sekvenci a zavrsen aksijalnim pregledima u nivoima L5, 4 i 3.Na sagitalnom pregledu vidimo da je ocuvana lumbalna lordoza ali takodje se vide promene odnosno diskalna lezija u nivou L4.Kostani delovi su regularni.
Aksijalnim pregledom se prikazuje paramedijalna diskus hernija u nivou L5 sa znacima kontakta sa izlazecim nervom u toj visini na desnoj strani,a u nivou L4 postoji masivnija paramedijalna prolabirana diskus hernija koja je nesto cak ekstenzivnija sa leve strane.
Nivo L3 ne pokazuje znake diskalne lezije.
To mi je dijagnoza sa MR.Da li moze neko da mi pojasni.Fizicka aktivnost?Operacija?Ne znam sta i kako vise.Bolovi su uvek prisutni.Ima li pomoci?Sta da radim?
Unapred hvala!
Dijagnoza
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Obzirom na medijalne protruzije odn. hernijacije, operacija bi mogla da se izbegne, Dorzalne hernije su gore. Potrebni su rasteretni polozaji, lagane vezbe i cekanje da se smanji edem protruzivanih lezija - uz fizikalni tretman, betametazon injekcije, miorelaksanse i antireumatike u obliku supozitorija... Fizicka aktivnost koja ne ukljucuje dizanje tezih predmeta ili doskoke i sabijanje i vece ekstenzije kicmenog stuba je bezopasna. Ako niste daleko od moje ordinacije, javite se.
Pozdrav.
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
MR kičme
Imam 21 godina i danas sam bila na MR pregledu. Imam stalne bolove od leta,nekad jače,nekad slabije koji mi prilično ograničavaju pokretljivost,posebno nogu.Prva dijagnoza bila je išijas,ali kako bol nije prestajao upućena sam na MR. Izveštaj lekara je sledeći:
1. Široka medijalna protruzija L4-5 IV diska sa kompresijom oba L5 radiksa uz apsolutnu stenozu kanala.
2.Široka medijalna protruzija L5-S1 IV diska sa kompresijom oba S1 radiksa bez stenoze kanala.
Incidentalni nalaz-velika količina slobodne tečnosti u Douglasu.
Lekar je tečnost objasnio postojanjem ciste koja je pukla.Kaže da genetski imam slabu hrskavicu i da operacija ne dolazi u obzir. Molim vas za savet šta i kako dalje.
1. Široka medijalna protruzija L4-5 IV diska sa kompresijom oba L5 radiksa uz apsolutnu stenozu kanala.
2.Široka medijalna protruzija L5-S1 IV diska sa kompresijom oba S1 radiksa bez stenoze kanala.
Incidentalni nalaz-velika količina slobodne tečnosti u Douglasu.
Lekar je tečnost objasnio postojanjem ciste koja je pukla.Kaže da genetski imam slabu hrskavicu i da operacija ne dolazi u obzir. Molim vas za savet šta i kako dalje.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
STROGO MIROVANJE!
NA SHTO TVRDJOJ PODLOZI!
UF DIKLOFEN, B VITAMIN KOMPLEX, DIJAZEPAM ZA OPUSHTANJE MISHICA, ANALGETICI, JA SAM I SAMA SEBI DAVALA INJEKCIJE NOVALGETOLA ALI TO JE SAMO DA SE BOL UMIRI!
MIROVANJE!
Jeste konzerativan nachin lechenja ali vecina ljudi se ne pridrzava strogog mirovanja, ja sam se pridrzavala pa sam se spasila od operacije!
Operacija jeste jedini konkretan i pravi nachin lechenja ove dijagnoze ali ipak treba je izbeci ukoliko je ikako moguce!
Ili probajte da nadjete ** reklama **, trenutno ordinira u hotelu Interkontinental u Bgd!
NA SHTO TVRDJOJ PODLOZI!
UF DIKLOFEN, B VITAMIN KOMPLEX, DIJAZEPAM ZA OPUSHTANJE MISHICA, ANALGETICI, JA SAM I SAMA SEBI DAVALA INJEKCIJE NOVALGETOLA ALI TO JE SAMO DA SE BOL UMIRI!
MIROVANJE!
Jeste konzerativan nachin lechenja ali vecina ljudi se ne pridrzava strogog mirovanja, ja sam se pridrzavala pa sam se spasila od operacije!
Operacija jeste jedini konkretan i pravi nachin lechenja ove dijagnoze ali ipak treba je izbeci ukoliko je ikako moguce!
Ili probajte da nadjete ** reklama **, trenutno ordinira u hotelu Interkontinental u Bgd!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Bojim se da, ako postoji obostrana kompresija radiksa L5 uz apsolutnu stenozu kanala (tacka 1 MR nalaza) operacija nece moci da se izbegne.
Ipak, najbolje je da konsultujete neurohirurga ili ortopeda pa da se na osnovu regularnog pregleda i uvida u snimke odluci o daljem lecenju. Komunikacija preko interneta, koliko god nam neke stvari olaksavala, ne moze uvek da bude dovoljna za odlucivanje o lecenju.
Ipak, najbolje je da konsultujete neurohirurga ili ortopeda pa da se na osnovu regularnog pregleda i uvida u snimke odluci o daljem lecenju. Komunikacija preko interneta, koliko god nam neke stvari olaksavala, ne moze uvek da bude dovoljna za odlucivanje o lecenju.
Ukoliko neurohirurg predlozi operativno lijecenje ne treba ga izbjegavati.
U Vojnomedicinskoj akademiji ova se operacija radi isključivo u mikrohirurškim uslovima (pomoću operacionog mikroskopa). Time su omogućeni smanjenje operativne rane (rez na koži leđa u dužini od tri santimetra), manja traumatizacija tkiva, veća intraoperativna preciznost, dodatno smanjenje inače veoma niskog procenta komplikacija i brza postoperativna mobilizacija pacijenta. Već sutradan posle operacije on ustaje i normalno se kreće, a posle tri, četiri dana se otpušta iz bolnice. Posle nekoliko sedmica, u okviru kojih se eventualno obavlja i fizikalni tretman, bolesnik je sposoban da se u potpunosti vrati uobičajenim životnim i radnim aktivnostima, uključujući i neka specifična zanimanja kao što je, na primer, vrhunski sport.
U Vojnomedicinskoj akademiji ova se operacija radi isključivo u mikrohirurškim uslovima (pomoću operacionog mikroskopa). Time su omogućeni smanjenje operativne rane (rez na koži leđa u dužini od tri santimetra), manja traumatizacija tkiva, veća intraoperativna preciznost, dodatno smanjenje inače veoma niskog procenta komplikacija i brza postoperativna mobilizacija pacijenta. Već sutradan posle operacije on ustaje i normalno se kreće, a posle tri, četiri dana se otpušta iz bolnice. Posle nekoliko sedmica, u okviru kojih se eventualno obavlja i fizikalni tretman, bolesnik je sposoban da se u potpunosti vrati uobičajenim životnim i radnim aktivnostima, uključujući i neka specifična zanimanja kao što je, na primer, vrhunski sport.
Re: Dijagnoza
Zglobni prostor desnog kolena je diskretno suzen, vise medijalno. Patelofemoralni zglob je suzen, Sups. minorna kondenzacija kostane strukture i rasvetljenje u distalnom delu desnog femura.
Napisano na osnovu RTG desnog kolena...
Mozete li mi objasniti sta to tacno znaci i da li je potrebna operacija za ovako nesto?
Unapred hvala
Napisano na osnovu RTG desnog kolena...
Mozete li mi objasniti sta to tacno znaci i da li je potrebna operacija za ovako nesto?
Unapred hvala