Prvi puta se javljam na forum. Razlog javljanje je nedavno ustanovljena dijagnoza CHONDROMALATIO PATELLAE i MALALIGNMENT PATELLAE. Konkretno: Ekstenzijski aparat oba koljena lošijeg usmjerenja. U stojećem stavu iveri prednjom plohom orjentirani prema unutra, u ležećem položaju paralelni s podlogom. Infrapatelarni panikulus obostrano hipertrofičan, bezbolan na palpaciju. Iveri hipermobilni u frontalnoj ravnini, rubovi i polovi bezbolnii na palpaciju. Motilitetne krepitacije u PF zglobu obostrano.
Obostrano pozitivan test inhibicije kvadricepsa.
Savjetovane su mi izometrijske vježbe kvadricepsa i krioterapija.
Imam 33 godine i dvoje djece(5god i 2,5 god). U mladosti sam se bavila body-buildingom.
Trenutno se ne bavim sportom, a posao mi je podosta statičan i vezan za sjedenje cijelo radno vrijeme.
Da li je moja dijagnoza jako ozbiljna i postoji li mogućnost da sa vremenom dođe do oduzetosti?
Koji sport bih morala početi trenirati i koliko učestalo?
Dijagnoza MKB
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 2:52 pm
Onda ne znam koji je patoloski supstrat izazavao vase probleme.Obicno kod ovakvih dijagnoza prerano prohodavanje ,preskakanje puzanja u motornom razvoju ili ravni tabani kao posledica hipotonije kod beba daju poremecene staticke odnose u zglobu kolena,a ne retko i kuka.
Princip rada koji se kod nas primenjuje:
obavezno uraditi sve testove za ispitivanje stabilnosti kolena(radi ih fizijatar ili fizioterapeut),testove misicne snage,obim i duzinu extremiteta i kompletnu analizu hoda.
Nakon ovoga odredjuje se program vezbi za ciljano jacanje ugrozene muskulature i aplikacijom leda posle vezbi.
Tek nakon deset ili petnaest dana redovnog vezbanja moze vam se reci neka orijentaciona prognoza vaseg problema.Pozz...
Princip rada koji se kod nas primenjuje:
obavezno uraditi sve testove za ispitivanje stabilnosti kolena(radi ih fizijatar ili fizioterapeut),testove misicne snage,obim i duzinu extremiteta i kompletnu analizu hoda.
Nakon ovoga odredjuje se program vezbi za ciljano jacanje ugrozene muskulature i aplikacijom leda posle vezbi.
Tek nakon deset ili petnaest dana redovnog vezbanja moze vam se reci neka orijentaciona prognoza vaseg problema.Pozz...
-
- Novi član
Poštovani,
najlijepša hvala na Vašim savjetima. Obratiti ću se fizioterapeutu.
Što se tiće dužine ekstremiteta: ustanovljeno mi je da je lijevi ekstremitet ležeći potrbuške, nešto dulji od desnoga. Ležeći na leđima sa svinutim nogama pod pravim kutem, ustanovljeno je nešto totalno suprotno: da je od bedra do koljena duži desni ekstremitet.
Kod analize hoda, ustanovljeno je okoštavanje vidljivo na oba koljena.
najlijepša hvala na Vašim savjetima. Obratiti ću se fizioterapeutu.
Što se tiće dužine ekstremiteta: ustanovljeno mi je da je lijevi ekstremitet ležeći potrbuške, nešto dulji od desnoga. Ležeći na leđima sa svinutim nogama pod pravim kutem, ustanovljeno je nešto totalno suprotno: da je od bedra do koljena duži desni ekstremitet.
Kod analize hoda, ustanovljeno je okoštavanje vidljivo na oba koljena.
Duzina extremiteta se meri santimetrom od pupka do unutrasnjeg maleollusa ili od bederene spine takodje do maleollusa.Extremiteti se takodje mere i parcijalno od spine do kolena i od kolena na dole jer razlika moze biti uocena i duzini potkolenica ili natkolenica.
Nesrazmerna duzina extr u odredjenim polozajima moze da ukaze na skracenje odredjene grupe misica koja se u odredjenom polozaju npr.potrbuske najbolje ispoljava.Svakako vam je potreban fizioterapeut.Pozz
Nesrazmerna duzina extr u odredjenim polozajima moze da ukaze na skracenje odredjene grupe misica koja se u odredjenom polozaju npr.potrbuske najbolje ispoljava.Svakako vam je potreban fizioterapeut.Pozz
-
- Novi član
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
VMO
trazi od nekog strucnog lica da ti proveri misic VMO, i da obrati paznju da li on radi u vremenskoj simetriji sa kvadricepsom, ukoliko se ispostavi da je znatno slabiji ili sporiji, terapiju vrsiti u tom pravcu.
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.