delimicno (ne)uspela operacija diskusa?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

informacija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 19, 2007 1:18 am

Post od informacija »

Izvinite Ana 27... gde pravim mikrotraume?? na medjuprsljenom delu koji je operisan?? na drugim prsljenovima? gde nastaje ta mikrotrauma posle operacije?
skituljko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2006 6:58 pm

Post od skituljko »

Hteo sam vas pitati kakvo je vase misljenje o koriscenju staticnih bicikala za ovaj problem. Cuo sam dosta oprecnih misljenja pa me interesuje i vase...
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

informacija napisao:Izvinite Ana 27... gde pravim mikrotraume?? na medjuprsljenom delu koji je operisan?? na drugim prsljenovima? gde nastaje ta mikrotrauma posle operacije?
Ako dozvolite terapeutu sa oko 20.god radnog staza i bavljenja problemom kicmenog stuba da vam objasni ponesto.Kicma je jedan organ !!!!!!!!
To sto ste operisali lumbalni deo ne znaci da vam torakalni i cervikalni nisu ugrozeni jer ako se dobro secam vama je uradjena interhemilaminectomia L5/S1 l. sin et microdiscectomia, sto znaci da vam je stabilnost kicmenog stuba svakako poremecena.Mikrotraume nastaju na mekim tkivima oko kicmenog stuba jer je opterecenje narocito pri prvoj vezbi u sedecem polozaju preveliko,a i zadnju lozu istezete prekomerno!
Zasto ne Vma?Cisto ili prljavo,guzva ili preko reda pitanje je sad,ali zapitajte se sta ste dosada radili u postoperativnom toku i ko vas je na to uputio!?
Ili vas Vma nije pripremio za zivot posle operacije ili ste vi na svoju ruku posli u teretanu i radite vezbe koje vam pojacavaju tegobe.
Btw.Dokona nisam ,radim u drzavnoj(prostackoj,prljavoj)bolnici koja dnevno obradi izmedju 400 i 600 pacijenata.Od ove cifre oko 100 otpada na pripemu za operaciju diskusa,a preko 120 su operativni diskusi,na srecu veliki broj svezih stigli odmah posle operacije manji broj styarih zapustenih koje niko nije uputio kako da se ponasaju i zive posle ovakve operacij.
Odgovorno stajem iza misljenja mojih kolega Ane i Nikole.Verujem da su dosta mladji od mene ali kvalitet ne poznaje godine.Pozdrav...
Ana27
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 13, 2007 2:55 pm

Post od Ana27 »

xxxxxxxxxxxxxxxxxx
Poslednja izmena od Ana27 u Sub Jul 21, 2007 10:08 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Mikrotraume mogu nastati na svim mekim tkivima koja se nalaze oko kicmenog stuba i ligamentima,misicima i zglobnoj cauri.Naravno one mogu nastati i na vestackom disku koji su vam ugradili.Jer kako je pukao i onaj "prirodni" tako moze i ovaj novi.Sigurno nece odmah bas zbog toga sto je "nov".Ali posle ove operacije kicma vise nemoze da izdrzi ekstremno opterecenje.Ono nastaje usled dizanja tereta i pokreta koji se izvode brzo i naglo.Tako da nikada vise nesmete da idete u teretanu i vezbate sa tegovima kolko god da zelite.Ako zelite jos neke detalje samo recite.

Sto se tice sobnih bicikala oni smeju da se koriste,samo sediste mora da bude siroko.Razlog ja taj da karlica nebi pravila bocno klacenje dok se vozi.Ovi pokreti se zapravo desavaju u kukovima,i sto je za nas bitno,u lumbalnoj kicmi.Oni nisu velike amplitude ali su potencionalno opasni zbog jednostranog pritiska koje se stvara na jednoj polovini diska.Od tog pritiska se moze povecati pritisak na nerve i prouzrokovati jos vecu iritaciju istih.Ali sa sirokim sedistem karlica nemoze da pada tako da slobodno mozete voziti takav bicikl.Jedino morate da pazite na opterecenje jer ako su vam neki misici slabi preveliko opterecenje ce ih peropteretiti i oni ce postati jos slabiji.To je jedino na sta treba da pazite.Naravno bitno je da podesite i pravu visinu sedista.Bitno je da nebude prenisko.
Pozdrav svima. :D
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nikola11 »

Ili vas Vma nije pripremio za zivot posle operacije ili ste vi na svoju ruku posli u teretanu i radite vezbe koje vam pojacavaju tegobe.
Nazalost,cesto srecem ljude koji nisu bili pripremljeni u preoperativnom periodu,a razlog prvenstveno mislim da je u netimskom radu.Hirurg odradi svoje bez daljeg objasnjenja,upucivanja itd.Ja znam da svako voli da radi svoj deo posla ali kada se radi sa pacijentom,misli se na njega,a ne da se odradi posao.Nije kriva VMA,niti ijedna ustanova kao celina,vec pojedinac.
Informacija,nadam se da je ova prepiska(da ne kazem razgovor preko neta) imao koristi prvenstveno za Vase zdravlje. :wink:
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Nazalost,cesto srecem ljude koji nisu bili pripremljeni u preoperativnom periodu,a razlog prvenstveno mislim da je u netimskom radu.Hirurg odradi svoje bez daljeg objasnjenja,upucivanja itd.Ja znam da svako voli da radi svoj deo posla ali kada se radi sa pacijentom,misli se na njega,a ne da se odradi posao.Nije kriva VMA,niti ijedna ustanova kao celina,vec pojedinac.

Nazalost to je vise nego tacno. :cry: Hirurzi vuek misle da je sa lecenjem pacijenta gotovo kad oni odrade svoj deo posla.A ortopedi u tome prednjace.Posebno "volim" njihov savet za otok skocnog zgloba posle gipsa-drzite stopalo u toploj pa u hladnoj vodi, to radite desetak dana i sve je gotovo.Oni fizikalnu terapiju prosto smatraju smesnom i nepotrebnom i misle da su za sve oni zasluzni.Uzas! :(
informacija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 19, 2007 1:18 am

Post od informacija »

Ne sećam se da sam izrekao neke stvari koje mi se pripisuju da sam ih rekao. Ne sumnjam ni u Terapeutovo, a ni u Anino znanje. Stavise, i kad bih sumnjao ne vidim da bi to bilo toliko strašno. Ali stekao sam utisak da o fizijatrima i terepautima nemaju Bog zna kakvo mišljenje hirurzi... svi odreda odmahivali su rukom ili slagali face :) . Ja o tome nemam stav. Tako je valjda u svakoj profesiji i svuda bi neki hteli da budu mnogo važni, važniji od drugih... Ali, moja je prijateljica pet meseci bila lečena od strane fizijatra, trpela izuzetne bolove, nailazila na terapiju bez učinka, da bi tek posle tog vremena tražili da uradi MR i onda su je operisali. Tek kad je stopalo palo... 9 meseci je trajala intenzivna rehabilitacija, a još toliko neka labavija. Njoj je hvala bogu sada bolje, ali prošla je pakao. Moj postoparativan tok uredjivali su lekari iz Banje Koviljače... tamo sam proveo mesec dana rehabilitacije, a kasnije me je preuzeo jedan fizijatar privatno koji inače radi u Sokobanjskoj... Ne vidim otkud to da me niko nije pripremio i pratio kroz postoperativni tretman.... Jedino ako se možda misli da ja treba ostatak života da budem na tom tretmanu. I Koviljaču i tog profesora iz Sokobanjske preporučili su mi na VMA... Dakle, nisu samo kasapili, pa liferovali....
Terapeut tvrdi da dnevno pripremi stotine operacija discusa, ako sam dobro sabrao - nije baš laiku najjasnije šta se misli pod pripremom, a šta pod operativnim discusima. Međutim, nećete me uveriti da dnevno uradite toliko operacija... Ja sam u svom topiku bio vrlo precizan, i mislio sam na liste čekanja... Možete Vi, poštovani Terepaute da pripremite i milion ljudi, a koliko ćete ih operisati... koliko to traje jer su hitni, samo oni kojima je stopalo palo, a oni drugi mogu da čekaju. E pa ja nisam hteo da čekam nešto što ne mogu da izbegnem jer u tom čekanju profitiram jedino u količini bolova koje podnosim.... Možete misliti, kad su na listi čekanja i pacijanti koji treba da operišu rak... Sigurno je da postoji dobro opravdanje za to, jer se odmah kaže ministartvo, nema se para ili tako neka viša sila.... ali zato ako umete da izgovorite čarobnu reč istim tim lekarima koji vam tu višu silu logoreično obrazlažu, možete dobiti specijalni tretman u toj, kako je ovde neko rekao - prljavoj i prostačkoj bolnici. Možda će neko reći da nemaju svi novca za privatno lečenje, što i nije toliko jak argument, koliko je jak argument da privatno lečenje nije nikakav sinonim za uspešno lečenje, ali kada bi neko mogao da izračuna koliko košta jedan dan maltretiranja po prostačkim i prljavim, državnim bolnicama, koliko košta čekanje i nerviranje što nikako da dodjete na red, jer iako ste prvi, uvek ima neka koleginica koja dovodi rođaka, ili neko samo nešto vrlo kratko da pita.....koliko košta neizvesnost i čekanje na operaciju.... Za kuk se čeka najmanje pola godine... Eto ako još nekome nije jasno zašto ne želim da čekam, ja tu više nemam šta da dodam, ali to nikako ne treba da znači da su oni kod kojih se ne čaka lošiji od ovih pred kojima su redovi kilometarski.
Elem, kičma i teretana. Petar Kapisoda, naš nekadašnji reprezentativac u rukometu, 2001. godine imao je saobraćajnu nesreću, i između ostalih povreda povredio i kičmu - dva pršljena je polomio. Posle oporavka vratio se rukometu, a to je jedan od najgrubljih sportova... Hteo sam samo da kažem da generalizacije i poopštavanja nisu uvek saveznici, ali nikako ne treba izgubiti iz vida sve ono što je ovde izrečeno, u formi upozorenja, opreza itd...
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Preoperativna priprema podrazumeva period u kome se muskulatura intenzivno ojacava da bi se posle operacije skratio period oporavka i da bi se usvojili zastitni polozaji i pokreti koji se praktikuju dozivotno.
Postoperativni diskusi dolaze na rehabilitaciju da saniraju posledice operacije kojih uvek u manjoj ili vecoj meri ima.U zavisnosti od konstitucije pacijenta,promena u posturi,izgleda oziljka,subjektivnih manifestacija bola,trnjenja,strecanja,peckanja odredjuje se koliko dugo pacijent u toku dana moze da sedi.Sedenje je kontraindikovano i treba ga sto vise izbegavati,a vezbe u sedecem polozaju se daju vrlo retko i dozirano.
Normalan tok u normalnim uslovima izgleda ovako Neurohirurg operise par dana prati postoperativni tok i terapeut uz hirurga daje savete o osnovnom samozbrinjavanju.Zatim fizijatar preuzima pacijenta vrsi pregled i konstatuje deficit.Terapeut postavlja terapeutsku dijagnozu i pravi program za svakog pacijenta pojedinacno.
Da ne bi bilo zabune .Vasa prijateljica se patila 5 meseci jer su pokusavali da izbegnu operaciju,a nalog da li ce neko biti operisan ili treba da se pokusa konzervativnim metodama fizikalne terapije izdaje NEUROHIRURG ,a ne fizijatar.

Elem ja mogu da pripremim i dva miliona ljudi za operaciju ali oni su onda pripremljeni za istu,ali ne mogu da ih operisem,jer se preoperativna ne radi na neurohirurgiji vec neurohirurg koga ste odabrali da uradi operaciju treba da vas posalje u referentnu ustanovu da ovaj deo odradite.
Nase zdravstvo ima mnogo problema i pacijentima nije nimalo lako da se snadju,ali uglavnom svi reaguju kao vi kad im se da savet koji je u suprotnosti od onoga sto oni smatraju da je ispravno.Pozdrav i srecno sa vasom kicmom uz savet cuvajte je i ophodite se prema njoj pametno i nadam se da su vas obucili svemu jer obuka obuhvata cak i detaljna objasnjenja o svim aspektima zivota,umivanje, pranje kose,voznja automobila,nosenje tereta pa cak i zastitu kicmenog stuba pri seksualnim odnosima.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Za Ana27-tacno je da mnogi ortopedi se ponasaju tako u odnosu na fiz.terapiju.Ali ne treba generalizovati(samo na ovom forumu imate lekara-ortopeda koji upucuju na tretman).Bitno je odrediti sta se cime i za koje vreme moze postici.Na zapadu se skoro sve discus hernie lece operativno.Racunaju,brze se oporavi i vrati na posao.
Informacija-po mom(naglasavam) misljenju,Banja Koviljaca jeste jedna od nasih najboljih banja(izuzimam Kanjizu) i verujem da ste tamo imali dobar tretman sveukupno.Cinjenica je da ma koliko vama smetalo,vezbe koje ste naucili u banji a i ovako na terapiji,treba da sprovodite duzi vremenski period pa i kad se osecate sasvim dobro,preventivno.Zasto?Zato sto posle operacije(a i posle nekih povreda-ovo ne mora da bude vezano samo za kicmu) misici preuzimaju glavnuu funkciju stabilizatora narocito u prvom periodu,jer su ostali delovi u zglobu itd vise traumatizovani.Zato je bitno da ti misici budu jaki ali da se ne jacaju preko nekih preteranih pokreta i naprezanja(zato postoje te cuvene staticke kontrakcije koje takodje treba da se doziraju).
I za kraj(nadam se) ove price o tome ko koga ne voli pr:Ortoped radio UZ kukova kod bebe.Nije rekao ni dobar dan,ni posavetovao roditelje,ni sta i kako treba da rade,ni dovidjenja.Odradio UZ,ispisao i otisao.Na sledecem pregledu,prepisao ono sa prethodnog i nije ni pogledao dete.A sta da je nesto falilo?Inace je dobar operator.Opsti hirurg nece da salje coveka sa polomljenom rukom kod ortopeda vec sam uzme da namesti.Sraste prelom ali lose,krivo i taj covek vise nema funkciju sa rukom kao sto je mogao.Na terapiji kod terapeuta covek ima jake bolove pri vezbama posle povrede u ramenu.Terapeut-mora da se trpi da bi sto pre proslo.Ispostavi se da je iscasenje i da treba da se "namesti".Terapeut hoce da namesti sam i coveku povredi ruku jos vise.
Razlog-SVI SE PRAVE DA PREVISE ZNAJU A NIJE TAKO.TIMSKI RAD MORA DA POSTOJI DA BI SE IZBEGAVALE SLICNE STVARI.NIJE SRAMOTA CAK I AKO NEKO NE ZNA,ALI NE VALJA AKO TAJ MISLI DA SVE ZNA.

Izvinite za velika slova ali ...
Ana27
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana27 »

Ja se nisam lecila u Koviljaci,mada sam skoro bila u njoj na jedan dan i videla sam da tamo odlicno rade.Lecila sam se prosle god. u drzavnoj ustanovi u Bg-u i naravno prosla kako se moze proci u takvoj ustanovi.Pre neku nedelju sam otisla u privatnu ordinaciju i tek sada osetim znacajno olaksanje.Da vam ne pricam kako rade sa svim pacijentima u doj drz. ustanovi.Da ja i drugi pacijenti sa mojim problemom cekamo cesto i vise od sat vremena za jedan deo terapije?! :evil: Da su vezbe bile veoma neadekvatne i da sam isla tamo samo zbog trakcije o ono malo struja koje sam dobila.A povredila sam se krajem marta prosle god. a u drzavnu ustanovu stigla tek na leto.A tek ovog leta uspela da dodjem do privatne.A da nisam svo vreme radila vezbe kuci?Gospodin se zali da ga je bolelo 24 h dnevno mesec dana.E pa mene je bolelo malo duze i to zahvaljujuci drzavnoj ustanovi. :evil: Sta da vam kazem valjda ce se i u ovoj zemlji jednog dana neke stvari promeniti.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Hoce, onog dana kada prestane da se skida sa plate za zdravstvo, i da je zdravstvo zvanicno besplatno, nego kada zdravstvo krene da se najnomalnije placa. Pre 20 godina, bilo je nezamislivo da se zubar placa, privatnika nije ni bilo, a danas je to najnormalnija stvar. E pa isto ce biti i sa zdravstvom. Verovatno ce morati da se uvedu nivoi osiguranja, gde ce najnizi, da pokriva samo vitalne indikacije, i nista vishe, dok ce neki vishi nivoi da obuhvataju i apartmanski smestaj, menu a la kart i sl.
I mora tako da bude, jer je zdravstvo u ovoj situaciji bas iz razloga nemastine. A naravno da ce onda pacijenti za svoje pare moci da biraju kod kojeg ce lekara da se leche, i imace pravo da zahtevaju sve vrhunsko.
Mora na celo drzave da dodje reformska vlada, koja ce da pokrene zamajac promena, time ce da potpishe svoje politicko samoubistvo i nestanak sa scene, ali jednom pokrenut proces promena vishe se nece moci zaustaviti i to ce biti to.
Par bolnih rezova, bez anestezije, da iscuri gnoj koji se sve ovo vreme nakupljao.
Odoh ja u debeli off, ali kad smo vec krenuli, ajmo da nastavimo :D
Sve najbolje.
skituljko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2006 6:58 pm

Post od skituljko »

Hvala na odgovru za bicikl! :)

Upravo tako. Pogledajte Hrvatsku i njihovo zdravstvo. Sta ima fali?
Nema leba od naseg zdravstva...
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

...... kvalitetnim i sposobnim ljudima mora da se da sansa da rade punom parom i timski rad mora da postoji.
Stvari nikad i nikako ne treba generalizovati u ovoj zemlji postoji toliko dobrih lekara koji postuju timski rad i u njega ravnopravno ukljucuju sve saradnike i sa njima je pravo zadovoljstvo saradjivati.Pozdrav svima....
Biser60
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 28, 2014 7:05 pm

Re: delimicno (ne)uspela operacija diskusa?

Post od Biser60 »

Supruga je pre 3 dana imala operaciju pise:
interhemilaminectomia L5/S1 l. sin et microdiscectomia L5.
Za zavrsnu dijagnozu pise: M511 - Prolapsus disci intervertebralis lumb.et disc. Intervert.aliorum cum radiculop.

Doktori su toliko sturi sa objasnjenjima, da me glava boli. Mozda to nije bitno, ali je meni normalno da znam, prevedeno na srpski, sta su joj u stvari uradili. Da li su samo sekli visak, da li su vadili diskus, da li su i sta su... Oboje smo akademski skolovani, a nemamo pojma sta su joj uradili. Doktor je samo kratko rekao Uradio sam sve sto je trebalo. To jeste najvaznije i ja se ne bunim, ali valjda je normalno da znamo sta je obuhvatila ta hirurska intervencija?
Vidim da na forumu ima onih koji bi mogli da objasne.
Odgovori