degenerativne promene na kicmi

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
ellena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 09, 2005 3:22 pm

degenerativne promene na kicmi

Post od ellena »

Imam 47 god i posle tri godine lecenja od srca i krvnog pritiska otkrivene su mi degenerativne promene na vratno prsljenu, srce je u redu, ali krvni pritisak je i dalje visok. Cesto me bole ruke, oduzimaju se i trne. Kao posledica ove bolesti je i "suzenje svesti", tj. osecaj povlacenja krvi iz glave, nesvestice. Postoji li lek za ovu bolest i da li je moguce da je povisen krvni pritisak posledica?
fizio/osteo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od fizio/osteo »

koji su deformiteti pronadjeni, ipak treba tacan naziv. jos bolje napisi nam tumacenje koje ti je napisao rengenolog!
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.
TriciA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 30, 2005 7:31 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od TriciA »

Imam 42 godine i od pre izvesnog vremena rentgenskim snimanjem mi je dijagnostikovana blokada između 5-og i 6-og kičmenog pršljena. (RTG.pregled C kičme. Degenerativne promene po ivicama pojedinih porpusa cervikalnog dela kičme kao i poivicama unkovertebralnih zglobova. Zaključak: Spondylosis cerv. Uncarthrosis).Obzirom da sam se zalila na vrtoglavicu uradila sam dopler krvnih sudova vrata (Vertebralni protoci su fiziološkog smera, leva AV je dominantna, uočavaju se ekstraluminalne imprsije od strane ivičnih osteofita korpusa vratnog dela kičme. Zaključak: Na karotidnim i vertebralnim arterijama ne registruju se hemodinamski signifikantne promene.)
Krvni pritisak je najčešće dosta nizak 95/65, imama osecaj mutne glava, stezanja u grudima, straha, nervoze.Imam utisak da mi je sva nervoza smeštena u nekom vratno-potiljačnom delu.Ruke mi trnu, narocito ujutru posle budjenjaLosa mi je koncentracija, sto me puno ometa u obavljanju svakodnevnih obaveza.Imam česta lupanja i "preskakaknja" srca, najčešće se preskakanje javi na neki pokret. Kad jako prtisnem grudnu kost, osetim da nesto u kicmi "legne" na svoje mesto i normalni srcani ritam se uspostavi.Na ovo moje pricanje vecina se samo smeska, pa čak i doktor internista.
Zbog svega ovoga (ili mozada obrnuto !?) jako sam neraspolozena, bezvoljna, samo se vucem, bez snage i volje.Jesam li ja hipohondar? Da li ovo stvarno postoji, ili je sve stvar moje maste, ako ne postoji ne mogu da verujem.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Misicni spazam u vratu je poznati kao "potiljacni zulj". Izazvan je ili psihickom napetoscu, ili misicno-kostanim promenama u vratu. Najcesce se, na zalost, formira "circulus vitiosus" ili zacarani krug: spazam uvecava napetost, napetost pojacava spazam, i tako u nedogled. Za pocetak - TETRAZEPAM MIP tablete od 50mg, jednom uvece, ili cak i dva puta dnevno. Paznja - deluje lako sedativno, jer je iz grupe benzodiazepina.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori