Deformacija grudnog kosa

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Znatizeljan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 8:40 pm

Deformacija grudnog kosa

Post od Znatizeljan »

Rodio sam se sa deformacijom grudnog kosa a koja se ocituje izbacenim grudima inace ova pojava je u narodu poznata kao pileca prsa.Moram reci da sam aktivan sportista tako da sam kroz sport na neki nacin to malo ispravio ali i dalje mi je problem kad dodje ljeto kada jednostavno ta deformacija posebno dolazi do izrazaja pa mi je mnogo neprijatno skidati se ili nositi uske majice.Prije 5-6 godina sam bio kod fizioterapeuta i on mi je tokom pregleda rekao da se ne brinem i da jednostavno kroz odgovarajuce vjezbe mogu djelimicno otkloniti problem.Zanima me da li iko zna kako da rijesim ovaj problem i koje bi vjezbe trebao raditi.Treba da naglasim da imam 23 godine.Unapred hvala!
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Nacin lecenja nacelno zavisi od stepena deformiteta. Ukoliko su preporucene samo vezbe, verovatno se radi o deformitetu blazeg stepena. U takvim slucajevima se rade vezbe za jacanje grudnih misica koji dobijanjem u masi malo sakriju deformitet, a malo ga"izravnaju". Tacnu vrstu i intenzitet vezbi obicno odredjuje fizijatar
fizio/osteo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:50 pm
Kontakt:

Post od fizio/osteo »

mislim da sa 23 god, posle razvoja uz sport nema nekih velikih ocekivanja po tom pitanju.
druga stvar, fizijatar moze samo i iskljucivo da ti postavi dijagnozu ali ne verujem da ti moze dalje pomoci. obrati se ponovo nekom fizioterapeutu.
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Indirektno je vezano za temu. Moram samo jednu stvar da razjasnim. Ljudi vrlo cesto mesaju fizijatra i fizioterapeuta.
Fizijatar je lekar specijalista i odluku o nacinu lecenja odredjenih poremecaja donosi ili sam ili na osnovu predloga drugog lekara koji mu je pacijenta uputio (da ne gnjavim nabrajanjem primera).
Fizioterapeut je medicinski tehnicar i radi po nalogu i pod nadzorom fizijatra. Navodno ce se tu nesto izmeniti u novom Zakonu o zdravstvenoj zastiti, ali je za sada ovako
fizio/osteo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:50 pm
Kontakt:

Post od fizio/osteo »

moguce da je tako na papiru, ali mislim da je u praksi ipak jedna druga realnost.
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.
Tina_T
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:31 pm

Post od Tina_T »

Ja bih htela da vas pitam.Imam 21 godinu i jos kao maloj je poceo grudni kos da mi se uvlaci unutra,a rebra izlaze napolje.Bila sam na VMA i oni su mi rekli da je jedino resenje operacija,dok je Dr. Damir Dimitrijevic, kiropraktor,rekao da se ispravljanje moze izvrsiti i odvajanjem misica,tako da oni u narednih 10 godina sami izvlace grudni kos napolje...Ne znam kako.Pa bih htela vase strucno misljenje,sta vi mislite da je najbolje da uradim?Grudni kos mi se vidno uvlaci iz godine u godinu i da li ce se tako nastaviti...?Ako se odlucim za operaciju,da li je ona bolna i koliko bi trajalo oporavak?Tina
Odgovori