Cudan bol u lumbalnom delu kicme

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Nenad__83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 18, 2009 12:48 am

Cudan bol u lumbalnom delu kicme

Post od Nenad__83 »

S obzirom da mi je prvi post ovde, pozdrav za sve.

Inace imam 25 godina, isao sam u teretanu od 18 godine, i pre godinu i po kad sam radio vezbu "veslanje" s ne bas velikom tezinom osetio sam bol u donjem delu ledja. Nastavio sam s treninzima ali lakse tezine i izbegavao sam sve sto opterecuje taj deo ledja. Ono sto mi je cudno je to da ne osecam bol kad se savijam kao kod svakoga koga sam pitao, i sto je najgore ne znam da odredim tacno koji deo, koji prsljen me boli ili sta vec ima dole... Znam samo da me boli donji deo a bol mi se manifestuje na sledeci nacin: savijem se bez problema ali kad pocnem da se ispravljam tj. da se vracam u prvobitni polozaj zaboli me. Tu mi je isto cudno sto ako pocnem da se ispravljam sa i dalje savijenim lumbalnim delom onda nece da zaboli, ali ako se ispravljam sa, takoreci, natrcenom zadnjicom (kao kad se radi vezba "mrtvo dizanje") tj. ispravljenim lumbalnim delom onda boli. Ili kad hocu da se nagnem s ispravljenim lumbalnim delom da dohvatim nesto sa stola zaboli me, ili ako se njisem levo desno malo brze zaboli me...

Nije mi jasno ni to da most mogu da uradim a ne boli me nista. Ali kad stojim i zelim da ispravim donji deo ledja, tj, karlicu da izvijem, da se protegnem u tom delu, isto me zaboli. E sad opet mi nije jasno zasto ima dana kad me ne boli kad ispravljam taj lumbalni deo, doduse u ostalim pokretima sto sam naveo uvek ce me zaboleti. Ali ako radim onu vezbu "macka-kamila" kako je vec zovu ameri "cat-camel", gde se isto izvija i savija donji deo (tj. citava kicma) dok se kleci na rukama i kolenima, tad nece da me zaboli kad izvijam donji deo ledja. Tu mi je jasno da nesto ima veze to kad stojim telo optereti donji deo i nesto boli u odredjenim pokretima. Kad su neki nagli pokreti gde se kicma cesto uvrce kao recimo udaranje u vrecu ili kosarka tad me zaboli. Cak cesto osetim u malo levu stranu od donjeg dela kicme da me zaboli ponekad. Snimio sam taj deo ledja, dao fizijatru i kaze sve je u redu, nije diskus hernia i slicno (ali ne secam se ni sta mi je rekla da je, bio sam sav zbunjen u iskecivanju najgoreg a na onoj listi nalaza nije nista napisala tj. svoje strucno misljenje)... jedino me je pitala jesam li padao kad na kicmu ili ledja, ne secam se tacno sta, ali nisam. E sad, ne znam da li ima veze to sto kad sam imao 5 ili 6 godina udario me je kamion, laksi onaj od tri tone :)), nije isao brzo ali ipak sam kako kazu neki otkotrljao se nekolko metara, otkud znam. Ali srecom nista mi se nije slomilo samo mi se leva noga zdrljala u predelu uspod cevanice. Fizijatar mi je isto rekla da idem da plivam i to doduse nisam uradio jer daleko su bazeni od mene :), a i da prestanem s teretanom ali nisam mogao to, smanjio sam sve, radim lake tezine i sa maksimalnim oprezom. Istezao sam se na jedno 50 nacina sigurno, 15 dana isao na terapije ultrazvukom i s jos nekim cudom sto izgledas ko onaj iz "matriksa" kad ti zalepi za ledja neke cetiri gume sto te peckaju.

Ledja sam uvek vezbao i trbusnjake, tako da mi je to sigurno jako. Kazem to jer vecina pokreta koji su mi bolni ako ih radim stegnutih trbusnjaka i donjim delom ledja onda skoro i da ne bole. Cak sam posumnjao da mi se mozda zbog previse rada donjeg dela ledja i donjih trbusnjaka nije karlica nategla unapred, jer sam citao da ima i tog jada :). Kao misici se previse zategnu od drugih i povucu za sobom neki odredjeni deo tela. Zato sam od tada shvatio da je izbalansiranost tajna svakog uspeha

Zanima me jel imao neko slican problem i da li iko zna sta da radim, kako se ovo zove ovaj problem... ovde su doktori katastrofa, ali ima izuzetaka svaka im cast.

Pozdrav :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

To dildovanje u teretani ne zelim ni da pochnem da komentarishem... :x

Dobio si savet koji bi ti svaki fizijatar i terapeut savetovao, prestani da forsirash mishice ledja, poshto se verovatno radi o sindromu prenaprezanja mishica ledja.

A sto posto se i radi o tome, josh plus ako radish veslanje tolikim tezinama da mishic nema dovoljnu snagu i elastichnost da povuche za sobom i deo prshljena, deo kosti za koji je pripojen, tad se i javvlja takav bol, u vidu pechenja i kidanja i prestaje kada opustish mishice, zato s ei ne javlja u istoj meri tokom svih aktivnosti.

A to sve opet zavisi od toga koliko si dobro i kako si uopshte nauchen da se ponashash u teretani, da li se zagrevash i kako, u chemu vezbash i kako izgeda jedan trening...itd...o tome sam pisala ovde nebrojano puta...

Bitno je da ako vec zelish, a evidentno je da zelish da odrzish mishicnu masu koju imash ili bar definiciju, shto je prirodnije, bar po mom mishljenju, onda za pochetak prestani da trenirash u tolikom obimu, obrati se za pomoc treneru ili terapeutu koji se bavi sportskim treninzima kako bi dobio program koji je tvoj i program koji nece podrazumevati takve tezine koje izazivaju oshtecenja mishica i ligamenata.

Odlichno je pa nema nikakvih promena na diskusima i prshljenovima, ali to ne znachi da mozesh da akash mishice ledja kao pre, ligamenti i mishici jesu izdrzljiva tkiva ali imaju svoju granicu elastichnosti i izdrzljivosti, i kada nju predjesh dolazi do mikrotrauma i pojave tegoba tipa bola, spazma, peckanja, probadanja, 'uboda nozem' u tom predelu.

Ti si mlad i ne treba da unishtavash mishice i ligamente kichme sada, imacesh kasnije problema mnogo vecih, a traumu tj oshtecenje ligamenta je teshko zalechiti. Mirovanje, laser i TENS koji si imao je dobra kombinacija, ali trebalo je ici i josh na koju terapiju i naravno mirovati.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Nenad__83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 18, 2009 12:48 am

Post od Nenad__83 »

Hvala vam puno na svemu.

Ali najgore je to sto u gradicu gde zivim nekako nemam poverenja u doktore u drzavnoj bolnici, tj. obavljaju posao "z brda-z dola", samo da ga zavrse. Ne samo ja, nego mnogo mladih. Nema nikakvog doktora sportske medicine! Najgore je to sto se o sportu malo uci i u skolama i u zivotu. Teretana u koju idem ima vrlo nizak standard. Trener ima gomilu iskustva ali znanja slabo. Nije zavrsio nikakvu skolu za to ali je dugogodisnji sportista i bivsi reprezentativac.

Voleo bih da znam koje privatno mesto u srbiji (naravno da platim, ali nesto razumno a ne astronomski) ima bas jake i iskusne specijaliste i doktore za lumbalni deo ledja pa da se ja tu lepo zaputim i da uradim sve od A do SH i da mi sve fino objasne sta i kako da radim da izlecim to?
Odgovori