cervikobrahijalni sindrom
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jun 20, 2008 11:22 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
cervikobrahijalni sindrom
Imam 20 godina i od pre mesec dana su mi se pojavili bolovi u vratnom delu kicme.Pocelo je sa trnjenjem malog i do malog prsta desne ruke koje se posle par minuta prosirilo na celu ruku, a zatim je pocela i utrnulost nogu, vrtoglavica i konstantni bolovi u vratu.Prilikom odlaska u hitnu m.p. primljen sam na interno odeljnje gde sam proveo noc.Svi nalazi uredni.Sledeca je poseta neurologu koji bez obavljenog pregleda diagnostuje premorenost i zategnutost vratnih misica, terapija bensendin uvece i brufen po potrebi.Usledili su pregledi kod Ortopeda RTG vratnog dela kicme na kome se vidi ispravljena fizioloska krivina.Pregled na fizikalnoj medicini, diagnoza cervikobrahijalni sindrom.Terapija mioflex 3x2 i beviplex 3x2.Trenjenje se nije ponovilo ni jednom ali imam konstantne bolove u vratu, i do sada sam imao dva puta nevoljno grcenje misica nogu i grudnih misica i nekontrolisanu drhtavicu, takodje imam i ceste blage vrtoglavice.Doktori tvrde da mi nije nista i da to nije nista opasno, ali se ja jednostavno ne osecam dobro i ponekad mi je mnogo tesko da zaspim zbog jakih bolova.Svaka pomoc dobro dosla.
-
- Novi član
Jos uvek nisam stigao da uradim mr, ali sam uradio dopler krvnih sudova vrata nalaz je uredan.Zamolio bih nekog da pogleda moj RTG snimak vratne kicme i da kaze svoje misljenje.Unapred hvala!
Snimak na adresi:http://www.box.net/shared/l3x4pw2gcc
Snimak na adresi:http://www.box.net/shared/l3x4pw2gcc
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
-
- Novi član
Za Veljka Jovanovica
Hvala na brzom odgovoru!Snimak sam slikao mobilnim telefonom, ali i sam snimak je los jer je uradjen
na RTG aparatu starom dvadesetak godina koji je proizveden u EI-nis.Kakav
problem bi mogao da postoji, dali je to neko okostavanje ili nesto ozbiljnije?
Da nije problem sa nekim diskusom?Ortoped koji je gledao snimak kaze da postoji neko blago okostavanje ali da to nije nista ozbiljno.Da napomenem da ja i dalje imam bolove, a oni kazu da nije nista.
na RTG aparatu starom dvadesetak godina koji je proizveden u EI-nis.Kakav
problem bi mogao da postoji, dali je to neko okostavanje ili nesto ozbiljnije?
Da nije problem sa nekim diskusom?Ortoped koji je gledao snimak kaze da postoji neko blago okostavanje ali da to nije nista ozbiljno.Da napomenem da ja i dalje imam bolove, a oni kazu da nije nista.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Promene na snimku, tj. na kostima, mogu da budu blage (u Vasem slucaju okostavanje i degenerativne promene oznacavaju istu stvar), a da neko ipak ima ozbiljne tegobe. S obzirom da promene na kostima nisu jako izrazene, verovatno problem mozete u potpunosti da eliminisete vezbama za jacanje vratnih misica (mislim da su vise puta ovde na forumu opisivane).
-
- Novi član
Za Veljka Jovanovica
Ja se stvarno izvinjavam na dosadi, ali me interesuje vase misljenje o tome dali bi trebalo snimiti vratnu kicmu na MR ili mozda cak i lumbalni deo s' obzirom da godinama u nazad imam povremene blage bolove i u tom delu kicme.Postoji li mogucnost da moji problemi poticu od lumbalnog dela kicme?Da napomenem da sam bio na elektroterapiji i sada su mi se bolovi spustili i na sredisnji deo kicme, javljaju se i bolovi u grudima, lekari kazu da postoji mogucnost da su ti bolovi u grudima na psiholoskoj osnovi ili pak da poticu od kicme.Hoce li ENMG pokazati postoji li bilo kakav problem sa kicmom?Unapred se zahvaljujem na odgovoru!Vise ne znam sta da radim a ocigledno i lekari kod kojih idem.
-
- Stalni član
- Kontakt:
ENMG ce pokazati da li postoji kakav problem sa nervima i, ako postoji oboljenje ili ostecenje nerva, na kom mestu se taj proces odigrava.
Sto se tice magnente rezonance, mozete da je uradite, ali mislim da nije nista hitno tako da ne morate da jurite da je radite privatno.
Vidim da u ranijim postovima niste spominjali nista o svojim fizickim aktivnostima. Ako se malo krecete, sasvim je moguce da ce intenzivnija fizicka aktivnost uciniti da se tegobe znatno smanje, ili da potpuno nestanu.
Sto se tice magnente rezonance, mozete da je uradite, ali mislim da nije nista hitno tako da ne morate da jurite da je radite privatno.
Vidim da u ranijim postovima niste spominjali nista o svojim fizickim aktivnostima. Ako se malo krecete, sasvim je moguce da ce intenzivnija fizicka aktivnost uciniti da se tegobe znatno smanje, ili da potpuno nestanu.
-
- Novi član
Za Veljka Jovanovica
Bas na protiv puno se krecem, vozim bicikl itd.Inace bavim se i montazom klima uredjaja tako da sto se tice fizicke aktivnosti to sigurno nije problem.Mozda je problem u tome sto sam ja poprilicno mrsav:168cm;52-54kg.Kako sam u prvoj poruci opisao ja sam imao trnjenje desne ruke i obe noge a predlozeno mi je da uradim ENMG leve ruke zbog smanjene misicne mase i vecih bolova sa leve strane vrata, tako da sam ja malo zbunjen.Hoce li ENMG koji se radi na levoj ruci pokazati postoji li kakav problem sa nervima u vratnoj kicmi uopsteno, ili moram da uradim i za desnu ruku?Postoji li mogucnost da je sve ovo na psiholoskoj osnovi?Da napomenem da kod lekara nisam nikad bio za nesto ozbiljnije od prehlade, tako da je u trenutku prvih simtoma bio pomalo prisutan i strah.Unapred zahvalan na odgovorima!!!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Postoji i mogunost da su sve tegobe na psiholoskoj osnovi, ali nisam merodavan da o tome diskutujem jer bih vrlo lako mogao da kazem nesto netacno.
Sto se tice ENMG, nervi u ruci nastaju od korenova koji se u vratnom delu odvajaju od kicmene mozdine. Dakle, ENMG ce pokazati i ako postoji neki problem na samim korenovima nerava.
Sto se tice ENMG, nervi u ruci nastaju od korenova koji se u vratnom delu odvajaju od kicmene mozdine. Dakle, ENMG ce pokazati i ako postoji neki problem na samim korenovima nerava.
-
- Novi član
ENMG
Uradio sam ENMG, evo rezultata pa bih molio tumacenje istih.
EMG:
Koaksialnom iglenom elektrodom ispitivani su misici desne ruke:m.abd.et flex.poll.brev;m.abd.dig.min;. et m.deltoideus.
U toku relaksacije:u svim ispitanim misicima vlada izoelektricni mir.
U toku maksimalne voljne kontrakcije:u misicima desne ruke registruje se pun interferentni uzorak.
ENG:
Stimulisani su n.medinaus et n,ulnaris l.dex.
MBP-stimulisanog n.medinausa l.dex.-granicna(50m/s);distalna latensa-u referentnim vrednostima(3,8ms) ; latensa F-odgovora-produzena(30ms)
MBP-stimulisanog n.ulnarisa l.dex.-granicna(50m/s);distalna latensa-lako produzena(3.5m), kao i latensa F-odgovora(29ms)
ZAKLJUCAK:
Ukupan EMNG nalaz ukazujena hronicno trpljenje lakseg stepena radixa C5 ,C6 et C8-Th1 l.dex.bez prisustva znakova aktuelne iritacije.
Dg:Incip.polyradyculopathia vert.cervicalis(C5,C6 ,C8-Th1)
Th:balneofiziklna
EMG:
Koaksialnom iglenom elektrodom ispitivani su misici desne ruke:m.abd.et flex.poll.brev;m.abd.dig.min;. et m.deltoideus.
U toku relaksacije:u svim ispitanim misicima vlada izoelektricni mir.
U toku maksimalne voljne kontrakcije:u misicima desne ruke registruje se pun interferentni uzorak.
ENG:
Stimulisani su n.medinaus et n,ulnaris l.dex.
MBP-stimulisanog n.medinausa l.dex.-granicna(50m/s);distalna latensa-u referentnim vrednostima(3,8ms) ; latensa F-odgovora-produzena(30ms)
MBP-stimulisanog n.ulnarisa l.dex.-granicna(50m/s);distalna latensa-lako produzena(3.5m), kao i latensa F-odgovora(29ms)
ZAKLJUCAK:
Ukupan EMNG nalaz ukazujena hronicno trpljenje lakseg stepena radixa C5 ,C6 et C8-Th1 l.dex.bez prisustva znakova aktuelne iritacije.
Dg:Incip.polyradyculopathia vert.cervicalis(C5,C6 ,C8-Th1)
Th:balneofiziklna
-
- Novi član
Psihijatar
Bio i kod psihijatra.Dobio diagnoze F45.9 i F32
Terapija:Asentra 1/2 uvece sedam dana, a zatim 1/1. & Bensendin 1/2 uvece.Interesuje me kakvo je dejstvo asentre, stvara li zavisnost i kakve su posledice koriscenja.Hvala unapred!
Terapija:Asentra 1/2 uvece sedam dana, a zatim 1/1. & Bensendin 1/2 uvece.Interesuje me kakvo je dejstvo asentre, stvara li zavisnost i kakve su posledice koriscenja.Hvala unapred!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Na pitanje je vec odgovoreno na drugoj temi, slazem se sa psihijatrom i njegovim vidjenjem problema iprepisanom terapijom, drugim recima nije VAm nista posebno bitno vezano za kicmu, nema mesta panici niti ekscesivnim pretragama, snimanjima, i setanjima po lekarima. Sto se tice samih ledja itrnjenja ruke, idite negde na masazu, malo fizikalne terapije, vezbajte kod kuce ono sto Vam kazu na fizikalnoj, i obratite paznju kako sedite i stojite. Sve druge je na nervnoj bazi. POzdrav
Uradi ti MR vratne kičme ništa ne košta, zdravlje je najpreče. Mog prijatelja su oftamolozi lečili 1,5 god. od skraćenja vidnog polja dok nije najposle izgubio vid i tek tada je uradio MR glave kad ono TUMOR. Srećom benidan i odstranjen uspešno ali vid se ne vraća jer je kompresija na nerve dugo trajala.
Ne znam zašto svi toliko odbijaju ljude od MR pregleda kad je najpouzdaniji,nego sve okolo pa na kraju opet na MR.
Ne znam zašto svi toliko odbijaju ljude od MR pregleda kad je najpouzdaniji,nego sve okolo pa na kraju opet na MR.