bolovi u prstima na rukama

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
jelena_l
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 2:11 pm

bolovi u prstima na rukama

Post od jelena_l »

bolovi u prstima na rukama ujutru kad se probudim i koji prestaju nakon 10-tak minuta...p.s.ne radim nista sa rukama...dali je zabrinjavajuce?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Probajte malo preciznije da opisete bolove. Zarenje, peckanje, probadanje, utrnulost, cupanje, ili nesto drugo (tj. sesto).
jelena_l
Novi član
Novi član

pa odprilike

Post od jelena_l »

utrnulost,bol pri savijanju prstiju tesko pomeram prste prvih 10 min i posle toga bol izcezne i tako svako jutro vec mesec dana
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Mozda caspal tunel sindrom? Jesu svi prsti zahvaceni, ili neki vishe, drugi manje? Nakon tih 10-ak minuta da li tokom dana ima nekih tegoba? Da li Vas vrat boli?
Sve najbolje.
jelena_l
Novi član
Novi član

Post od jelena_l »

svi prsti pri savijanju me bole ne boli me vrat nista drugo sem prstiju a kakav je to sindrom i jel opasno?
jelena_l
Novi član
Novi član

Post od jelena_l »

tokom dana mozda blagi osecaj nadutosti ali bez bolova
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Sindrom karpalnog kanala je najčešći kanalikularni sindromi koji nastaje pritiskom na središnji živac (lat. nervus medianus) u području karpalnog kanala (lat. canalis carpis), a karakterishe se smanjenjem oseta, boli, parestezijama (trnci, peckanje) i mišićnom slabošću u području šake i podlaktice.

Nervus medianus u svom tok prolazi kroz karpalni kanal. Kosti ruchja (lat. ossa carpi) čine žleb kanala, a četvrtasta sveza (lat. retinaculum flexorum) prekriva kanal. U kanalu se zajedno sa živcem nalazi devet tetiva, mišića fleksora prstiju. Smanjenje prostor ili povećanje sadržaja u kanalu mogu uzrokovati kompresiju živca.

Prvi simptom obično je samnjenje oseta u području šake koju inervira živac. Bol se javlja ili pojačava noću. Osecaj mravinjanja ili peckanja mogu se izazvati promenama položaja šake (najveća fleksija ili ekstenzija). S vremenom dolazi do razvoja mišićne slabosti i atrofije mišića.

U većini slučajeva ne zna se uzrok - idiopatski. Poznati rizični faktor za nastanak bolesti je pojačana upotreba zgloba šake. Bolest se može javiti i zbog ozlede, tumora, stresa, neke druge sistemske bolesti (hematološke ili endokrine)) ili lekova (diuretici, tireoidni hormon, hormoni kore nadbubrežne žlezde). Sindrom se češće javlja kod osoba koje dugotrajne rade za računarom i u nekim zemljama, npr. SADu smatraju se profesionalnom bolešću.

Bolest se može postaviti na temelju kliničkog nalaza bolesti (poremećaji oseta, smanje pokretljivosti i atrofija mišića palčane uzvisi tj. mišića tenara). U dijagnozi mogu pomoći klinički testovi: Phalenov test i Tinelov test.

U slučaju da je poznata osnovna bolest koja je uzrokovala sindrom karpalnog kanala, leči se osnovna bolesti. U konzervativne postupke lečenja ubraja se imobilizacija, lokalna primena kortikosterioda i izbegavanje hroničnog traumatiziranja. U slučaju da je uzok sindroma mehanička kompresija, lečenje je hirurško (presecanje retinaculum flexorum).
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
jelena_l
Novi član
Novi član

hm..

Post od jelena_l »

:cry: sad mi tek nista nije jasno.. nema veze najbolje da odem kod doktora..
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Pa to svakako, kod fizijatra ili reumatologa, rendgen da se uradi da se vidi da li je zaista to ili je neshto drugo po sredi!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Miaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 28, 2014 7:48 pm

Re: bolovi u prstima na rukama

Post od Miaa »

Boli me kaziprst kad ga savijem ili pipnem jagodice, tu boli. Pecka, kao da imam trn. I onda iscezne i ne boli cak ni kad pipam, i onda posle minut kada pipnem opet isto. Ali samo kad pipnem ili savijam. Ovo vec traje 10ak dana. Ne znam da li bih trebala da brinem ili ne. Jako bi mi znacio svaki odgovor. Hvala.
Odgovori