Bolovi i krckanje u kolenima

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
sladja83ss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 12, 2008 6:57 pm

Bolovi i krckanje u kolenima

Post od sladja83ss »

Imam 25 godine, i poslednja tri, cetiri meseca osecam bolove i krckanje u kolenima (vise u levom nego u desnom), narocito kada pokusavam da cucnem, ustanem ili kada idem uz,niz stepenice. Moram da naglasim da nisam imala nikakvu povredu.Nekoliko puta sam osetila kao da mi je koleno malo nateklo, ali to prodje.Mislila sam da je u pitanju hrskavica, i htela sam da pocnem da pijem razne preparate sa glukozaminom, hondroitin sulfatom ...Na kraju sam otisla kod jednog naseg ortopeda koji mi je rekao da nije u pitanju hrskavica, vec.... pokusacu da objasnim sto jednostavnije mogu.
Kaze kako su mi se kosti kolena malo razdvojile,razmeksale i kako mi casica ne klizi po ustaljenoj putanji, vec na stranu( sto izaziva zvuk krckanja). Kaze, kako misli da je u pitanju preopterecenje kolena (ja se jesam bavila mozda i previse fizickim aktivnostima u to vreme, a verovatno sam radila nepravilno sto je izazvalo pomeranje casice).Rekao mi je da sa odredjenim vezbama mogu da popravim stanje i da je sustina da ucvrstim misice butine i taj deo oko kolena. Vezbe su jednostavne i sastoje se u tome da legnem na ledja i opruzenu nogu sa prstima povucenim ka sebi, odignem od poda 10 -ak cm, malo zadrzim i spustim. I tako oko 50 puta za svaku nogu, 4-5 serija. Ja sam vezbe radila, ali neko posebno poboljsanje nisam primetila.Naravno, prepoucio mi je da se ne bavim bilo kojom fiz.aktivnoscu koja opterecuje kolena( trcanje, bicikl, fitnes...).
Ako neko ima ideju sta bi mogao biti moj problem, bila bih zahvalna ako me uputite sta da radim.Moram da naglasim da trenutno nisam u Srbiji, tako da dodatni pregledi nisu moguci.
HVALA
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

razgledaj malo po forumu, imash opciju trazi pa ces naci dosta postova o tome shto te muchi, da ne kucamo sve iz pochetka i za svakoga!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Vezbe za jacanje natkolenih misica treba raditi svakodnevno i treba im dati bar dva meseca da daju efekat, tako da mislim da je jos rano za bitno poboljsanje.
sladja83ss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 12, 2008 6:57 pm

Post od sladja83ss »

Hvala na savetima, potrazicu odgovor, i radicu vezbe.
hannahce
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 10:54 am

Post od hannahce »

Sladja83ss,
Imam jako slican problem, sa tom razlikom da se sportom nisam bavila. Identicne vezbe su mi preporucili i da ojacam kvadriceps, da bi teret tela koja podnose kolena, zapravo nosili ti misici. Problem je u tome, sto da bi se kvadricepsi vidno ojacali potrebne su i zesce vezbe, sto mi je i jedan ortoped rekao, ali ja imam neverovatne bolove kad angazujem kolen ai malo, a kamoli tako jako.
Moj je zakljucak d asu ti lekari jako neozbiljni, makar ovu moju problematiku su tako shvatili.
Ako saznas nesto, javi.
Hvala
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 5:19 pm

Post od MARS »

Ja sam u kolenu imao bolove stecene od pada, i oni su bili slicni bolu kad se udaris u lakat ali mnogo ostriji, snimio sam koleno sa MR, kad sam se oporavio radio sam te vezbe ali su one imale manjeg efekta, tek da mi smanje bol na 2-3 sata, ali sam se najbolje oporavio radeci vezbu u teretani opruzanja potkolenice

Na ovom snimku ta vezba je prva.

http://www.youtube.com/watch?v=eYJRO066NyA

PS: Nemoj preterivati sa tezinama za pocetak stavi 2-3 poluge ili cak 1, dok ne prodju bolovi, i vezbu radi ako ti bude odgovarala, to pravilo vazi za sve vezbe.
Odgovori