Dobro Vece!!Imam problema sa lijevim koljenom.Bavim se nogometom i imao sam povredu lijevog koljena prije 18 mjeseci.Radio sam MR iStradali su mi ACL i meniskus.Obavio sam operaciju prije 15 mjeseci i dan danas me boli to koljeno prilikom cucnjeva.Prije 6 mjeseci sam odradio ponovno MR i nalaz je sljedeci:
Stanje nakon operacije prednjeg ukrstenog ligamenta nema znakova komplikacija ili rupture grafta.Subpatelarno se vidi sitan metalicni artefakt.
Prikazuje se mala kolicina intraartikularnog izliva.Nema znakova infiltracije,frakture ili edema prikazanog segmenta skeleta.Defekt Hrskavice lateralnog kondila femura precnika oko 7 mm.Oba meniskusa su bez znakova rupture,Posteriorni rog lateralnog meniskusa sa malom posteriornom ekstruzijom,Degeneracija/nagnjecenje prednjeg roga lateralnog meniskusa.
PCL,kolateralni i ligament patele su bez znakova rupture.
U patelofemuralnom zglobu ne vide se patoloske promene hrskavice.
U periartikularnim mekim tkivima i u poplitealnoj jami ne vide se patoloske promene.
Zakljucak:Defekt hrskavice lateralnog kondila femura.
Zanima me jeli sta opasno,moram li ici na operaciju i dali se mogu vratiti nogometu posle i koliki je oporavak nakon operacije ako bi doslo to toga..Hvalaa
Bolno Koljeno
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Bolno Koljeno
Indikovani ste za operaciju, ali ovog puta svoj oporavak shvatite ozbiljno i dodjite do terapeuta koji ima puno iskustva sa radom sa pacijentima sa povredama kolena! I ceo oporavak odradite po pravilu, nemojte prekakati terapije i vezve, nemojte brzati i pocinjeti sa trcanjem, chucnjevima, vezbama opterecenja pre nego to vas terapeut i lekar dozvole!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.