mene interesuje odgovor na jedno konkretno pitanje, ali moram da napravim malo duzi uvod, pa hvala unapred onima koji to procitaju i daju svoje misljenje. dakle:
ja vec nekoliko godina imam problem sa povremenim bolom u zglobovima, koji se pogorsava svaki put kad se javi. Prica ide otprilike ovako:
pocelo je pre mnogo godina sa bolom u desnom kolenu koji se javi, traje nekoliko nedelja onda ne stane na par meseci. bol se u pocetku javljao samo kad je zglob duze vreme neaktivan, postaje jaci sto duze ostavim koleno u istom polozaju. smetalo je posebno prispavanju ili duzoj voznji, bol je umeo da me probudi u toku noci ili ujutru. takodje, bol je nekako lociran u gornjem delu zgloba, na gornjem spoju.
vremenom je poelo da boli i levo koleno, a bol je postajao jaci kad se povreti i na kraju je poceo da traje sve vreme, ne samo kad je zglob neaktivan, mada je tada mnogo jaci.
takoddje, vremenom su poceli da bole i dasno rame i desni kuk (dakle i dalje po isotm principu - svi bolovi se jave na par nedelja, u isto vreme, pa ih onda nem aneko vreme).
sada su se bolovi ponovo javili, prilicno jaki, ali ovog puta i zglob desne ruke i jak bol u oba palca (zglob sa sakom), sto mi vec otazava stvari jer mi smeta na poslu, pri pipetiranju npr. boli toliko da moram da prekinem pipetiranje povremeno.
e sad, ono sto me pomalo brine: pre tri meseca mi je dijagnostifikovana anemija, gvozdje mi je bilo undetectable, ja sam bila vec mesecima nonstop umorna, a zabrinula sam se kad je poceo bol u grudima, povremeni gubitak ravnoteze i slicno. uz totalnu promenu ishrane (nisam bas mesojed), tablete gvozdja i injekcije B12, za dva meseca, gvozdje je polako pocelo da se penje, ali je i dalje daleko od donje granice. trebalo bi da imam ponovo kontrolu za mesec ipo. bolovi u zglobovima su se javili ponovo pre jedno dve tri nedelje (mislim na ovako jake i opste prisutne, kolena su se stalno povremeno javljala). od tada se vratio jak umor, za koji sam ja mislila da je nestao jer mi se gvozdje, jelte, penje. takodje, u poslednje tri nedelje ja se svaki drugi dan osecam "kao da cu da se razbolim", kao da imam blagu temperaturu, sto ja pravdam time da je ovde sezona gripova, pa kao 'organizam mi se nonstop bori sa necim'. jos jedan simptom u istom vremenu je da su oci pocele jako da se suse (desavalo se i ranije da imam periode sa suvim ocima, ali ne mogu da se setim da li su bili u isto vreme kad i bolovi) i da nonstop osecam kao da su iritirane.
ako do sada vec niste shvatili da ciljam na reumatiodni artritis, evo sad vam kazem

moje konkretno pitanje, posto sad vec ozbiljno razmisljam da odem i trazim da mmi se uradi anti-CCP antibody test, je:
da li je to sto se bol ne javlja u svim zglobovima sa obe strane tela (vec samo u nekim) i sto nema drugih simptoma upale sem bola i 'toplo na dodir' (nema oticanja), dovoljno da se odbaci mogucnost da je u pitanju RA?
ako jeste, je l neko ima ideju sta bi moglo da bude problem sa mojim zglobovima, jer su razni lekari do sada imali razne ideje ali nista nije pomoglo...
btw, imam 26 godina i nesto mi se cini rano da su svi zglobovi poceli d ami otkazuju sami od sebe...
e tako, hvala zaista onima koji procitaju i odgovore na pitanje.