Bol u svodu tabana i skocnom zglobu

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
anna03
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 29, 2008 4:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Bol u svodu tabana i skocnom zglobu

Post od anna03 »

Imam nesto spustena stopala i nosim Ekovel uloske.Kupila sam planinarske cipele i prilikom prvih 3-4 nosenja od po pola sata nisam imala nikakvih problema. Pre desetak dana krenuli smo na Adu kako bi ih bolje razgazila i ja nisam stavila uloske, bilo mi je jako udobno, pa nisam ni primetila.Posle celog kruga oko Ade nije bilo problema, ali sam se ujutru probudila sa bolom u svodu tabana i unutrasnjem delu skocnog zgloba, tada i u kolenima.Mazala sam par dana Hepatrombin i to je proslo, ali tada ni svoje obicne cipele nisam mogla da nosim sa uloskom osecala sam jak pritisak na svod...
Sada mi nista nije jasno i ne znam u sta da sumnjam.Imam problem samo sa desnim stopalom, da mozda desna cipela nije dobro uradjena? Inace imam i diskus herniju i obicno imam bol u desnom kuku, ali me on sada uopste ne boli, samo stopalo...
Imam utisak kada sam u planinarskim i kada hodam da mi unutrasnja kost skocnog zgloba udara u cipelu i pritisak na svod stopala.
Molim preporuku za ortopeda koji bi proverio gde je problem
zivot pun srece
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Re: Bol u svodu tabana i skocnom zglobu

Post od tamaraft »

Morate obezbediti da ekovel ulozak bude uvek u pravilnom polozaju u obuci, bilo da je patika ili cipela u pitanju. Znate vec kako su vam rekli, i da redovno regulisete visinu, i naravno ako ste skoro kupili ulozak i niste puno hodali sa njima, posebno ne ovako velike setnje, krug oko ade ima 7 km, normalno je da vase stopalo odreaguje bolom, naprezanjem mnogo vecim nego onim na koje ste inache navikli nepravilnim hodanjem. A naravno zglob stopala nije entitet za sebe, od stopala se kinezioloski shire promene u sve ostale zglobove, pa prvo ide koleno, kod vas verovatno boli boli unutrashnja strana, a sada uz ulozak i spoljashnji deo ligamenata kolena, pa se shiri i na zglobove kukova, kichma naravno pati zbog disproporcije u snazi mishica!

Setnja jeste najbolji vid rekreacije, posebno ako imate problem sa stopalima i kichmenim stubom, ali morate da znate da sve sto radite mora da bude dozirano. Nemate nista od toga da se preforsirate i da dobijete bolove kakve ste sada dobili!

Svaka promena obuce, promena uloshka, promena visine uloshta, bila ona tako mala, par milimetara, znatno utiche na celu posturu i na vase kretanje u celini, i dovoljan je samo mali disbalans u jachini mishica koji je kod skoro svake osobe postoji da se stvore bolovi u zglobovima koji se sire na druge zglobove!

Regulacija telesne mase
Pravilna upotreba ortopedskod pomagala
Dozirana aktivnost
Razmisljanje dok hodate o tome kako hodate, korak mora da je isti i jednoom i drugom nogom, duzina koraka da je oko 30 cm (od 27 do 37cm u zavisnosti od visine osobe), bez okretanja pete ili prstiju ka unutra ili ka spolja!

I naravno ako ste inache hodali nepravilno, a verovatno jeste, morate da znate da vashim stopalima i organizmu treba vremena da stvori novu semu hoda, usvajanje sheme hoda moze da traje po mesec dana, tako da ne mozete da ochekujete za jednu shetnju oko ade da se organizam i svi mishici i zglobovi da odreaguju kako treba i da se odmah bez posledica prilagode novim uslovima! (uslovi sheme hoda su vrsta obuce, cvrstina obuce, materijal i velichina djona, povrshina po kojoj koracate, nagibi terena, povrshina oslonca, raastojanje izmedju stopala, odeca koju nosite, vremensku uslovi, nachin disanja, motivacija, psihichko stanje....)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
anna03
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 29, 2008 4:26 pm

Re: Bol u svodu tabana i skocnom zglobu

Post od anna03 »

Hvala Tamara na iscrpnom odgovoru.
Uloske nosim vec duze vreme, ali sam taj krug oko Ade napravila bez njih (zaboravila da ih stavim).
Posle pojave bola nisam mogla ni obicne cipele sa uloskom da nosim, toliko me je iritiralo ono brdo na ulosku...Otisla sam u njihovu radnju, pa su mi vratili visinu na pocetni polozaj da se noga navikava.
Moj problem je sto sam u dobroj kondiciji, pa mi duza setnja ne predstavlja problem, ali nogama u novoj obuci jeste...Hvala bogu sada nemam problem u kolenu, misicima, eto samo svod i zglob.Nista, obraticu paznju na sve sto ste rekli, pa se sledeci put javljam sa utiscima sa vrha Avale (za pocetak).
zivot pun srece
Odgovori