Bol u ramenom pojasu

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Duća
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 06, 2006 9:41 am
Kontakt:

Bol u ramenom pojasu

Post od Duća »

Neznam da li je neko već pisao o ovom problemu,a ako jeste -izvinjavam se.Od jula meseca,osećam bol u predelu ramena.Nekada se bol oseća u samom ramenu,nekada u plećki,nadlaktici...
Pio sam Brufen i mazao istovremeno Brufen mast ali ništa.
Zna li neko o čemu se radi i postoji li neki efikasan lek,narodni,tradiconalni,medicinski... :cry:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Ako je u pitanju ono na sta ja sumnjam to se lechi kombinacijom medikamentozne terapije i fizikalnih procedura uz kineziterapiju!

Periartritis humeroscapularis!

Lek narodni je da odesh kod doktora da postavi dijagnozu a ne da se mackash i trpish bolove mesecima i trujesh se brufenom!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Duća
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 06, 2006 9:41 am
Kontakt:

Post od Duća »

Brufen mast sam počeo da koristim samoinicujativno,a doktorka mi je prepisala još i Brufen kapsule 400mg. 3x1.
Hvala ti na savetu,verovatno ću te poslušati.
belier
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 4:26 pm

Re: Bol u ramenom pojasu

Post od belier »

Da ne otvaram novu temu, postavicu pitanje ovde:

moj muz (49 godina, 190 cm, 105 kg, pusac) od pre 7 dana oseca prilicno jak bol u levoj lopatici (gornji deo i pored kicme) i ta bol se spusta niz zadnji deo nadlaktice, kao i s prednje strane - na spoju ramenog zgloba.
Trne mu i palac.

Tu i tamo ga je to znalo boleti i ranije ( prosle godine ga je palac desne ruke boleo toliko da nije mogao da ga pomera, a ni da ga slucajno pipne),
ali poslednjih 7 dana je bol bas izrazen ( a on nije osoba koja se zali ikad :( ).
Pitala sam ga da li ga boli i grudna kost, kaze da ne.
Ne kaslje vise nego inace ( par puta u toku noci se nakaslje na nivou dugogodisnjeg pusaca).
Merila sam mu pritisak, normalan je, cak nesto nizi nego inace 110/55(otpisujem na vrucine)

Kad se nagne napred bol se pojaca.
Od lekova je uzeo po 2 tablete Diklofen Duo tokom 2 dana (ranije je pomagalo) , ali mu ovaj put nije pomoglo. Dala sam mu i neki "zaostao" tetrazepam, racunam ako je neki misic zategnut da se malo opusti, ali ni to nije delovalo.

U nekim posebnim pokretima ruka bas boli jako, a neke polozaje ne moze ni da zauzme.

Najvise mu pomogne kad mu utrljam kremu Brufen (!), ali i tad bol umine samo na sat-dva.
Kad mu blago utrljavam tu kremu, na krajnje donjim vratnim prsljenovima kaze da oseca ne klasican bol, vise nekavu neprijatnost.

Nije pravio neke nagle pokrete, ne seca se da ga je to zabolelo brzo, vise nekako postupno.
Iako je pre 10 dana radio neke vezbice sa tegovima, ne cini mu se da je na bilo koji nacin isprovocirao neku povredu.

Ja sam prilicno uplasena, ne volim nikakvu vrstu bolova sa leve strane :roll: ,
a opet, pre kraja sledece nedelje nema sanse da ode kod lekara, jer radi danonocno i na vrlo zahtevnom mestu, gde nema izostajanja bez bas preke potrebe. :cry:

Imate li ikakav savet do tad ili bar procenu cime bi ovaj bol mpogao biti prouzrokovan?

Hvala unapred
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Akutna faza periartritisa humeroskapularisa!

Potrebno je da se javi odmah fizijatru, da se pochne sa fizikalnom terapijom kako bi se bol eliminisao! Pa posl epo protokolu, kombinacija fizikalne i kineziterapije!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

Tamara,
mnogo Vam hvala na odgovoru.

Od juce mu je gore. Nocas nije mogao da nadje polozaj u krevetu da se smiri i zaspi, a ruku koja ga boli je prebacivao drugo m rukom kad se okrene. :(
Jutros mu je otekao ovaj zaokruzeni deo na slici:
Slika
a bol se premestila sa zadnjeg dela podlaktice na prednji (!?)

Pre srede nema nacina da ode kod lekara, malo stedi tu ruku.
Ne znam sta da mu dajem da popusti bol, a posle cemo se organizovati za fizijatra i terapiju.

I dalje mu se bol smanji samo kad namazem Brufen.
Znam da se dijagnoze i terapija ne mogu na ovaj nacin procenjivati, ali svaki savet je do srede dobro dosao.

Hvala :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Do srede onda Brufen po uputstvu, bez preterivanja!

Prilikom tusiranja na taj deo pustati naizmenicno hladnu pa toplu vodu!

Spavanje na ledjima, ispod bolne ruke postaviti cebe ili frotir ili jastuk tako da ruka bude u polozaju blago flektirana u ramenu a podlakat u neutralnom pollozaju. Nikako ne spavati na bolnom ramenu!

Od analgetika cini mi se da ste rekli da pije nesto!
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

Od analgetika ne pije nista vise.
Brufen kremu utljavam 3 x dnevno,
a on spava bas na toj ruci :cry: , na ledjima nikad nije mogao da spava.

I ima potrebu da podize ruku iza glave kad sedi :o , kaze da mu je tad lakse :-?

Hvala na odgovorima, prenecu mu instrukcije. :D
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Znate kako, svi smo mi prilicno razmazeni i ne volimo promene, ali ako bol postoji onda ce svakako morati da menja polozaj pri spavanju.

Ako brufen pomaze onda samo nastavite sa time.

uz PAHS (periartrit humeroskapularis) je obichno problem i sa ligamentima, i to sto promenom polozaja ruke samo to i dokazuje!

Niste pomenuli chime se bavi, mozda je u pitanju profesionalna bolest?
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

Pa druge mu nema nego da poslusa :lol:

Radi poslednjih 8 godina posao na aerodromu koji ne ukljucuje fizicko angazovanje,
ali je pre ovog posla bio profesionalni vozac.
I mnogi mu zdravstveni problemi datiraju iz tog perioda od pre 10 godina. :cry:
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

Situacija nam se iskomplikovala, muz nije stigao do lekara ( imali smo pozar pre par noci u zgradi),zakacila su ga dodatna dezurstva na poslu, radice jos 3 dana, ne postoji mogucnost da to izbegne,a bolovi postaju nesnosni.

Sutra ima slobodan dan, ali njegova lekarka opste prakse od koje treba da dobije uput je na godisnjem odmoru. Postoji zamena za nju, svakako, ali ce proci bar jos 3 dana do odlaska kod fizijatra.

Postoji li mogucnost odlaska u neku privatnu ortopedsku ordinaciju u Beogradu i koju mi preporucujete ( na pp)?

Sta da uradimo ( ako uopste nesto moze da se uradi na slepo) da mu bude nekako lakse?
Pije Movalis od juce, ali ne da nije pomoglo, nego je jos gore. :(
Vise ne pomaze ni utrljavanje Brufena.
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

27.07. bili kod fizijatra
dijagnoza: Cervicobrachialgia I sin.ac
terapija : 5 inekcija Movalisa i Lemod-solu

Prekjuce primljena poslednja inekcija, muzu ni malo bolje.
Moze da lezi samo na ledjima i to tako sto podigne ruku i stavi je iza glave.
Zvali lekarku, zena kaze da tu nema mnogo pomoci, proci ce samo od sebe.
A do tad?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Promenite lekara!
Odgovori