Pozdrav korisnicima foruma i moderatorima!
Obracam vam se u poslednjoj nadi da ce se javiti neko ko je imao iskustava sa ovim tegobama i uspesno ih prevzisao. Identicne muke sam citao na desetinama domacih i stranih foruma i - nigde nista, a ni od strucnjaka nisam dobio jasno resenje (mozda ga ni nema).
Pre godinu dana, nakon 32 godine zivota, pocela je da me boli grudna kost na kijanje, smejanje i na odredjene pokrete rukama i rotaciju trupa - kada koristim grudne misice (sklekovi, propadanja, pruzanje ruku napred, spajanje laktova ispred lica, saginjanje). Bol je lociran za nijansu vise sa desne strane sternuma - bukvalno kao da je upaljen spoj 2. ili 3. rebarne hrskavice i sternuma. Taj spoj najvise boli pri rotaciji trupa, pri cemu ga cesto prati bol i pozadi, prekoputa – na spoju kicme i rebra. Osim sto moram da izbegavam mnogo tipova pokreta, cak i pri mirovanju u predelu grudi se stalno gomila nekakva "napetost", ugl. pri sedenju, narocito ako moram da se pritom i nagnem nad neki papir ili predmet. Kada se ta napetost nakupi do krajnje granice i pocne da boli na pomeranje trupa, ukoliko se naglo i jako isprsim - iz sternuma se cuje glasno pucanje i tada bol nestaje na neko vreme. Jedini nacin da se gomilanje te napetosti u grudima predupredi je rigidno drzanje trupa i ramena, ali verovatno usled te neprirodne ukocenosti i ispravljenosti nakon nekoliko meseci poceli su jos i bolovi u misicima gordnjih ledja i lumbalnom delu kicme. Mucio sam se i sa polozajima za spavanje kako ne bih nocu dodatno “gnjecio” grudi, pa je ubrzo pocelo da me muci i levo rame, a leva lopatica da ispusta meljuce zvuke. Ukratko, u roku od 2 meseca, od osobe koja je vodila relativno aktivan zivot, pretvorio sam se u starca s neprekidnim tegobama.
Krenuo sam po lekarima. Radio sam razne analize krvi (izmedju ostalog i reuma-faktor; sve je u referentnim vrednostima) i snimanja (ekg, RTG pluca i cele kicme, MRI cele kicme, UZ abdomena - jedino nadjeno u ovim nalazima je blaga skolioza Th2-Th3 ka desno koju pouzdano znam da imam i od ranije), pregledala su me 4 fizijatra (1 drzavni i 3 privatna) koji osim pomenute skolioze ("u antefleksiji, korektibilna") kroz testove nisu nasli drugih problema sa ledjima. Bio sam na fizikalnoj terapiji 10 dana - pa vec pola godine 6x nedeljno po 40min. dnevno radim pokazane vezbe (McKenzie metod), 5 meseci idem na bazen jednom sedmicno po 2h. Imao sam 5 masaza ledja i 8 tretmana kod kiroprakticara (manuelna terapija, struja, laser i UZ), prijalo je ali nije mnogo pomoglo. Pio sam u razlicitim periodima po savetima lekara: mydocalm, bromazepam, brufen, D vitamin, magnezijum, B12, glukozamin sulfat, joint MD... mazao sam deep relief, voltaren, gavez, stavljao obloge od gline na grudi... Nista nije donelo neki jasan pomak. U medjuvremenu sam, pomocu interneta, buduci da gomila ljudi pati od ovih simptoma, dosao do otkrica da odredjene vezbe istezanja ledjnih misica (npr. vezba wall angel) kao i - kotrljanje na teniskim lopticama na podu mogu da me oslobode nagomilane napetosti u grudima – bez pucanja sternuma. Ali problem je sto su sve te metode kratkotrajne. Takodje, primetio sam da je, otkako sam poceo da aktivno istezem ledja i preduzimam gore navedene mere, torakalni deo kicme po prvi put u zivotu poceo da krcka - npr. kada lezem na pod ili stiskam lopatice. Nakon svake aktivnosti od 5-10 minuta (hodanje, stajanje, rad) primoran sam da legnem na pod na 10-ak minuta zarad odmora. Kako se polako spustam i dodirujem podlogu ledjima, tako mi krcka jedan po jedan segment kicme. Ako jos izmedju lopatica podmetnem i neku lopticu za masazu i kotrljam se po njoj, ubrzo budem sasvim OK, ali, kao sto rekoh - 5 min. nakon ustajanja i vracanja u uspravni polozaj, vracaju se i bolovi u ledjima i napetost u predelu sternuma. To traje vec godinu dana i zivot mi je bukvalno kidnapovan. Ne smeta mi sto moram svaki dan da radim vezbe ili da svakog vikenda plivam (nikad nisam bolje izgledao, a cak nisam nikad ni bio gojazan ili lenjivac), ali mi smeta sto slobodno vreme provodim lezeci na podu, lisen svih hobija i normalnih aktivnosti, a pre samo godinu dana mogao sam da normalno funkcionisem i setam po 2-3 sata bez problema.
Znam da je bilo i na ovom forumu reci o veoma slicnim simptomima, ali da li se iko uspesno oporavio, ukoliko je to uopste moguce? Hvala unapred.
Bol u predelu grudne kosti (i ledja)
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Re: Bol u predelu grudne kosti (i ledja)
Може да ти помогне само онај који зна како да намести укљештења на спојевима ребара и кичме: http://*/index.html?stranica=s ... je/ledja_2
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Feb 19, 2018 9:32 am
Nazalost, ne znam jesam li gore spomenuo... imao sam 8 tretmana kod kiroprakticara (dosta poznatog i skupog)... oko 2. tretmana mi je maniupulacijom u stojecem stavu popucalo s desne strane, bas ti spojevi kicme i rebara, i to mi je donelo dosta poboljsanja u predelu sternuma, ali posle toga 6 tretmana kasnije - ni makac. Bilo je malo bolje, ali od tada do danas, uz sve vezbe, istezanja, plivanje, masaze, lekove... nista. Tako da ne znam ima li smisla vracati se na manuelnu terapiju, a pritom tada su me iscedili finansijski (prosecna plata otisla za nedelju dana). 

- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Kontakt:
То је превише пара нарочито због тога што намештање о коме говорим траје пола минута. Никаква истезања, пливања и остало не помажу.
Проблем је што када једном почну да ти се јављају укљештења на тим спојевима ребара и кичме - нема краја. Завесу помериш руком и укљештиш се. Обичне гимнастичке вежбе разгибавања помажу ако се правилно раде али мораш да пронађеш начин да сам себи наместиш укљештење.
Проблем је што када једном почну да ти се јављају укљештења на тим спојевима ребара и кичме - нема краја. Завесу помериш руком и укљештиш се. Обичне гимнастичке вежбе разгибавања помажу ако се правилно раде али мораш да пронађеш начин да сам себи наместиш укљештење.