blokada noge u kolenu nakon dugog mirovanja

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
goran56
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 19, 2009 8:19 pm

blokada noge u kolenu nakon dugog mirovanja

Post od goran56 »

Zdravo. Pri put sam na Forumu i mozda neko moze da mi da savet.
Pre 3 meseca povredio sam nogu na fudbalu i dijagnosticrana je ruptura MCL i ACL. Nakon 7 nedelja mirovanja i skidanja gipsa noga je imala punu ekstenziju, ali nisam mogao da savijem koleno vise od 40 stepeni. Trenutno, nakon mesec dana veoma bolne fizikalne terapije (sastoji se u nasilnom savijanju noge!!!!! :cry: ) imam aktivni ugao od 65 stepeni, sto je jos uvek daleko od 100 neophodnih za voznju bicikla i intenzivan trening kvadricepsa. Po tvrdnji mog fizioterapeuta pasivni ugao, koji on postize savijanjem, je veci - oko 80 stepeni. Po misljenju lekara uzrok ogranicenom savijanju noge su priraslice, a ne blokada od povredjenog meniskusa. Polako se sve vise oslanjam na nogu i cini mi se da cu uskoro hodati bez staka, ali me ogranicenost savijanja noge u kolenu bas brine. Poceo sam da vezbam i u bazenu, ali nemam utisak da time povecavam obim pokreta noge.
Da li je terapija prava, i kakva je prognoza, vremenska i funkcionalna? Obavesten sam da je alternativa ovakvoj terapiji savijanje noge odjednom, pod anestezijom naravno. Sta mi je ciniti?
Hvala u napred
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

S obzirom da se pokreti kolena nisu bitno poboljsali posle mesec dana intenzivne fizikalne terapije, dolazi u obzir da se uradi magnetna rezonanca kolena ili dijagnosticka artroskopija da bi se videlo koji je uzrok problema.
goran56
Novi član
Novi član

Post od goran56 »

Zaboravio sam da kazem da je MR uradjena i da postoji i povreda i delimicna dislokacija meniskusa, ali ne u meri da bi to trebalo da predstavlja problem (blokadu noge).
goran56
Novi član
Novi član

Post od goran56 »

U stvari, da priznam, sludjen sam sukobom dve terapeutske skole koje se upravo, cini mi se, prelamaju na meni. Jedna kaze: "terapeut ti nije MAMA, i rehabilitacija MORA da boli...", druga opet: "... savijanje noge i rehabilitaciju generalno raditi samo do granice podnosljivog bola...". Moj lekar zastupa izgleda ovu prvu, jer meni prilikom terapije oci ispadaju... Ja sam na to i spreman, jedino kad bih video napredak koji je u skladu sa ovim naporom... Ali sve to ide veoma sporo.. ako uopste ide nabolje???!!!
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Da li si pitao tog "lekara" (čuj: lekara! :evil: ), kako on objašnjava zašto ti moraš da trpiš toliki bol prilikom te njegove "terapije"?
goran56
Novi član
Novi član

Post od goran56 »

Prosto: priraslice od fibroznog tkiva su se toliko nagomilale, da je potrebna sila da se "odlepe" i da koleno pocne normalno da funkcionise. Eto, to je objasnjenje. A ima navodno i alternativa: uspavaju te pa urade isto to odjednom, ali moj lekar tu metodu bas ne voli...
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Savladavanje kontraktura u kolenu najuspesnije se resava mobilizacijama koje u principu nisu neizdzivo bolne.Ukoliko vas terapeut nje uspeo mobilizacijama da postigne vidniji napredak mozda bi trebalo da razmislite o nekoj drugoj metodi koja je delotvornija pa makar to bilo i savijanje u totalnoj anesteziji.

(najbolje rezultate u praksi su pokazali mobilizacija po Mulliganu i kineziotejping)
http://www.youtube.com/watch?v=2wZfESDq19Y&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=2f3R-5kg7cY

(otprilike ovako,nije bas najbolji primer mobilizcije ,ali mislim da cete da steknete predstavu kako se radi.Nadam se da ne treba da vam napominjen da ovo moze da radi samo profesionalno obucen fizioterapeut.) :lol:
goran56
Novi član
Novi član

Post od goran56 »

Puno hvala na savetu i adresi sa video materijalom. Pomalo to lici i na ovo moje, tj. rastezanje i "nabijanje" (da se tako laicki izrazim) kolena... Ali ipak je osnovna terapija, rekao bih, savijanje na silu, preko linije normalno podnosljivog bola. Barem kad sam ja u pitanju, a moguce je da je kod mene prag podnosljivosti bola nizak. Mislim da cu pokusati da izdrzim jos nedelju-dve, pa ako ne stignem do bicikla, tj. ako ne budem imao ugao od 100 stepeni onda moram razmilsiti i o onoj drugoj varijanti.
Da usput pitam jos nesto: da li cu sa ovom povredom (MCL & ACL) bez operacije ACL, a uz koriscenje odgovarajuce proteze moci da se rekreativno bavim nekim sportom? Badminton i skijanje, na primer ?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sa odgovarajucim pomagalom (ortozom) ce rekreativno bavljenje sportom (mada pojam rekreativnog varira od osobe do osobe) najverovatnije biti moguce.
Odgovori