Blaga skolioza.

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Inspektor_luki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 12:44 pm

Blaga skolioza.

Post od Inspektor_luki »

Pozdrav. Imam jedno pitanje i malo sam u nedoumici. Imam 17 godina i pre pet godina sam se razboleo od akutne limfoblasne leukemije ozdravio sam, ali posle bolesti zbog uvecane tezine i uvecanih grudi isao sam pogureno, znam da sam pogresio i svi su mi govorili ispravi se a ja nisam tome pridavao znacaj a pre bolesti sam se aktivno bavio fudbalom. Onda sam krenuo u srednju skolu i fizijatar mi je rekao na pocetku prve godine srednje skole da imam blagu skoliozu i nije mi rekla nista vezano za vezbe. Shvatio sam da moram da idem pravilno a ne pogureno a nisam vise bio debeo. Onda sam na pocetku drugog razreda poceo da treniram karate i prestao sam posle cetiri meseca i hteo sam da idem kod fizijatra vezano za ledja posto sam video da su mi malo kriva odnosno da su mi lopatice malo izbacene malo vise leva lopatica a i imao sam blago ispupcenje ispod grudnog kosa a to je zato sto mi je malo rotirala leva strana kicme ali skoro da se i ne vidi. Bio sam kod nje u aprilu i rekla mi je da dodjem na raspustu da mi pokaze vezbe i rekla mi je da imam blagu skoliozu. Vezbe sam radio, ali ipak sam hteo da odem kod jednog poznanika kardiologa zato sto mi je srce jako lupalo tokom vezbi, bile su jako iscrpne i kardiolog mi je rekao da ne radim zato sto moze doci do nekog oboljenje ledja zato sto se tako naglo dizem prilikom vezbi i da su te vezbe vise za neke sportiste i video mi je ledja i rekao da nemam skoliozu. Zanima me sta vi mislite da li se nece nastaviti krivljenje kicme i da li mi moze malo plivanjem pomoci to sto imam blagu skoliozu. Unapred zahvalan.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Za blagu skoliozu najcesce i nije potrebno nista vise sem plivanja i vezbi za jacanje misica koji se pruzaju duz kicme. Ipak, bilo bi dobro da se javite ortopedu da on proceni da li uopste imate skoliozu i, ako je imate, kog je stepena.
Inspektor_luki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 12:44 pm

Post od Inspektor_luki »

Imam jos samo ovo pitanje ako moze neko da mi odgovori unapred se zahvaljujem. Vec sam napisao da sam bio kod fizijatra vezbe sam kratko radio i ne radim vise radim razne vezbe kod kuce i koje su efektivne vezbe za istezanje,,vezbe za snagu, za kondiciju itd...Ne radim nista sa tegovima ali imam jedan dvorucni teg od 20 kg i da li bi skodilo ako bi sa tim radilo odnosno jer ta tezina ne skodi kicmi ne bih povecavao ali doktorka kod koje sam bio za ledja mi je rekla da ne radim jer su mi slabiji ledjni misici? Sta mislite ja mislim da to nije puno i radio bih samo tri vezbe sa tim tegom za ruke i sta mislite o prsluku sa opterecenjem posto cu to verovatno kupiti da li to ne steti to se stavi na telo a unutra ima peska i tako se trci ima oko 10 kg. Srdacan pozdrav.
odbojkasica93
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 7:10 pm

Post od odbojkasica93 »

inspektore, ja imam neku knjizicu o skoliozama i tamo pise da se ona javlja u periodu rasta zbog nepravilnog drzanja tijela,zbog nejakih ledjnih misica.tad se u periodu rasta to najvise razvija imaju razliciti stepeni iskrivljenosti.bavi se sto vise sportskim aktivnostima a plivanje je najbolje rjesenje zato sto ono napreze leđne misice i razvija ih i samim tim sprijecava napredovanje skolioze odnosno povecanja krivine.bez obzira sto je to bilo malo iskrivljenje trebao si ga ispravljati,a to za srce je moguce da je zato sto to nisu odgovarajuce vjezbe.radi ledjnjake odnosno vjezbe za jacanje ledjnih misica i plivaj,,,,bavi se sportom.......
Odgovori