Banka kostiju

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
skomima
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 03, 2006 7:29 pm

Banka kostiju

Post od skomima »

dali mozda postoji u nasoj zemlji banka kostiju?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Svojevremeno je postojala na "Banjici". Mislim da postoji i dalje
skomima
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 03, 2006 7:29 pm

Post od skomima »

hvala gospodine
jovanche
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 10:18 am

Post od jovanche »

a cemu to sluzi?
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Ćao! I mene interesuje da li postoji kod nas "banka kostiju" i, ukoliko postoji, pod kojim uslovima se vrši 'transplatacija kostiji'? (treba da mi se ugradi veštački kuk, pa mi se više sviđa da to bude prirodna kost)

Hvala unapred na odgovoru!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Poslala sam mail Blagojevicu, kad odgovori bicete svi obaveshteni!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Transplantacija kosti se vrsi kada pacijentu deo kosti nedostaje usled urodjene anomalije (ili njenih posledica), povrede ili uradjene operacije (uklonjen deo kosti zbog tumora, infekcije i sl.).
S obzirom da je transplantacija organa kod nas regulisana samo dosta rastegljivim formulacijama u Zakonu o zdravstvenoj zastiti, kadavericna transplantacija (presadjivanje organa od umrlih zdravih osoba) je kod nas jos uvek slabo razvijena. Stoga se mnogo cesce rade transplantacije organa sa bliskih rodjaka.
Sto se tice presadjivanja prirodnog kuka, to je jos uvek u domenu spekulacija jer rezultati dosadasnjih presadjivanja zglobova nisu bili blistavi. Naime, ne radi se samo o presadjivanju samog zgloba, vec i ligamenata i misica koji tom zglobu pripadaju. Takva operacija bi tehnicki bila izuzetno zahtevna, oporavak i postoperativna rehabilitacija znatno duzi, a ishod problematicniji nego kod ugradnje vestackog zgloba.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Znači, ipak proteza :( . Hvala na odgovoru.
Odgovori