ASL koljena, operisati ili ne?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Hope
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 23, 2005 12:01 am

ASL koljena, operisati ili ne?

Post od Hope »

Molim nekog da mi pomogne oko ovoga. Naime moj muz je igrao fudbal i pocjepao je ACL. Imam nalaz na eng. (na nas ga ne znam bas prevesti), nadam se da cete razumjeti:
ACL tear with pivot shift contusions.
Some likely fibrillation of the posterior horn lateral meniscus. No discrete meniscal tear is definitely noted.
Grade I to questionably Grade II MCL sprain.
Moderate to large joint effusion.

Doktori mu predlazu operaciju i ugradnju novog ACL ligamenta. Medjutim htjela bih i vase misljenje doktora i onih koji su imali ovu operaciju i koji nisu. Neki kazu da je bolje uraditi, neki kazu i nije i da su se pokajali. Zanimaju nas prednosti i mane operacije i da li je nuzna?

Molim vas za bilo kaji savjet.
Hope
Novi član
Novi član

Post od Hope »

Pogrijesila sam u topicu teme. NIje ASL, vec ACL ako mogu administratori da izmjene, please.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Potreba za operacijom najvise zavisi od njegovih aktuelnih tegoba i od njegovih sportskih i profesionalnih zahteva. Sudeci po napisanom, povreda je ogranicena samo na prednji ukrsteni ligament sto kod osoba, ciji posao ne zahteva ekstremne fizicke napore i ciji sportski prohtevi nisu preveliki, moze u dobroj meri da se kompenzuje jacanjem natkolenih misica koji delimicno stabilizuju koleno.
Hope
Novi član
Novi član

Post od Hope »

Kako se jacaju ti misici?
Koliko obicno traje oporavak? Njemu je vec 10 dan povrede a ne moze se oslanjati na nogu uopste. :(
Hvala na odgovoru.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Kod povrede ligamenata kolena se obicno lecenje pocinje imobilizacijom koja se nosi dve do cetiri nedelje (zavisno od tezine povrede i duzine trajanja izliva u kolenu). Za to vreme treba izbegavati oslonac. Potom se, kad se bol i otok izgube, ili smanje do podnosljive granice, pocinje sa vezbama za jacanje natkolenih misica.

Za sprovodjenje fizikalne terapije je najbolje da se javite fizijatru. Detaljan opis vezbi bi ovde zauzeo mnogo prostora, a sasvim je moguce da bih neku zaboravio da spomenem.
Hope
Novi član
Novi član

Post od Hope »

Puno hvala na odgovoru. Ovi doktori u Americi mu samo preporucuju operaciju. O vjezbama bilo kakvim niko ne zeli ni da prica. Izgleda da su im pare bitnije :cry:
Ako neko ima link o vjezbama ili bilo sto molim vas postirajte.
Jos jednom hvala.
Milojkovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 04, 2006 11:36 am

Post od Milojkovic »

Slazem se sa Veljkom kada je napisao da je operacija neophodna onoliko koliko sam pacijent misli da jeste,dakle...Ja sam 2 puta operisao isto koleno,ali ne ACL nego mi je casica iskakala pri extremnim aktivnostima itd i prvi put mi operacija nije pomogla, a za drugi jos uvek ne znam jer se nisam vratio rekreativnom fudbalu.. 8) , ali sve ovo sam napisao jer hocu da pricu navedem na to da imam iskustva sa povredama kolena i mnogo sam se raspitivaao o tome. Naime, danas se operacije ACL izvode dosta pouzdano i na vec usavrsen nacin, uzima se deo tetive ispod kolena (ili 1/3 tetive koja drzi casicu), zatim se ocisti onaj stari pokidani ligament i na njegovo mesto se postavlja novi, ispleteni ligament. To se sve postize tako sto se probusi jedan kanal kroz obe kosti jer se tezi da novi ligament zauzme identican polozaj kao i "fabricki" , i kroz taj kanal se provlaci novi ligament koji se ucvrscuje srafom. Moja operacija je bila istom metodom samo, samo sto ja nisam imao problem sa ACL nego mi je novi postavljen da pridrzi casicu...Postoperativni oporavak je veoma individualna stvar, i moze biti veoma brz..(kada kazem oporavak, ne mislim za sport, vec da pacijent dobije neki obim pokreta koji ce ga zadovoljavati pri normalnom hodu i nekim normalnim aktivnostima)...
Veljko je napisao da se jacanjem natkolene muskulature moze povecati stabilnost kolena, to je tacno, ali to je samo bezanje od istine jer je ta veza pokidana i ona nikada nece zarasti sama od sebe tako da ce koleno u tom pravcu koji regulise taj ligament uvek ostati nestabilno. I upravo ta nestabilnost je najveci pokazatelj koliko je neophodan operativni zahvat. Imam 2 poznanika sa tom povredom i jedan igra fudbal sa nekim steznikom dok je drugom ispadalo koleno u toku noci, dok je spavao...tako da je sve to individualna stvar kao i onaj oporavak sto sam spomenuo...
Nadam se da ce ova moja pricica biti od neke koristi.. :)
Hope
Novi član
Novi član

Post od Hope »

I upravo ta nestabilnost je najveci pokazatelj koliko je neophodan operativni zahvat. Imam 2 poznanika sa tom povredom i jedan igra fudbal sa nekim steznikom dok je drugom ispadalo koleno u toku noci, dok je spavao...tako da je sve to individualna stvar kao i onaj oporavak sto sam spomenuo...
Da li su tvoji prijatelji imali operaciju ili im se to desava bez operacije. Ipak hvala ti na prici koju si podjelio i odgovoru. Moj muz ima sutra sa doktorom zakazano da se posavjetuje pa cemo vidjeti sta ce biti. Ima vec 2 sedmice kako se povrijedio i on uopste jos ne moze da hoda niti da stoji na nozi. Ponekad se malo osloni i to je sve. Da li je to normalno prema tvom iskustvu?
Milojkovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 04, 2006 11:36 am

Post od Milojkovic »

Hope napisao:

Da li su tvoji prijatelji imali operaciju ili im se to desava bez operacije.
Dakle sve sto sam naveo su simptomi koji su pre operacije a posle nekog vremana oporavka od povrede...Da pojasnim: Povredio se drugar, pokidao prednje ukrstene ligamente i oporavio se od povrede, neko vreme je proslo (par nedelja) i nakon toga, noga mu se vratila u funkciju u toj meri da on moze da igra fudbal sa steznikom koji mu osigurava kretanje po toj kriticnoj osi koji je ligament pokidan...medjutim ovaj drugi se takodje oporavio od povrede ali mu noga nije vratila funkciju vec je bila mnoooogo nestabilnija i u toj meri da se desava da koleno bez opterecenja ispadne iz normalnog polozaja...zbog toga je operacija neophodnija drugom slucaju nogo prvom, ali mislim da u velikoj meri utice i procenat ostecenja hrskavice koja u vecini slucajeva prati povredu kidanja ligamenata...jos jednom da ponovim, da je ta nestabilnost izrazena pre operativnog zahvata...ako je izrazena i posle (a nije na psihickom nivou) onda nesto nije dobro uradjeno, ali to je redak slucaj ako rade ozbiljni hirurzi, a Bogu hvala, kod nas ih ima...jedino je komplikovano doci na red za taj zahvat, ali sta je tu je..:)
Odgovori