Arthroscopia zgloba šake
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Arthroscopia zgloba šake
9.04.2009 sam operisan ovom metodom na Banjici. To stanje zgloba je nastalo kao posledica povrede (prelom zgloba sa izčašenjem). Završna dijagnoza je STATUS POST FRACTRAM RADII LOCO TYPICO SINISTRI S52.5. Molim nekoga da malo bolje objasni ovu problematiku.
Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Prelom radiusa, jedne od dve kosti podlakatne regije, na tipichnom mestu kao sto i sam naziv kaze, fraktura radio loco tipico.
Konzervativno, gipsom verovatno nije lecheno kako treba, ili vi niste pazili povredjenu ruku, doshlo do komplikacija i operativnim putem je uradjena sanacija.
Ne znam sta je problematika?
Niste rekli nijednu konkretnu tegobu, nema konkternog pitanja?
Sad vam slede meseci i meseci fizikalne i kineziterapije do maksimalnog oporavka.
Treba vam samo strpljenja...i struchan terapeut.
Shifra dijagnoze S52.5 samo ukazuje na prelom donjeg okrajka radijusa, ili Smitova fraktura.
Konzervativno, gipsom verovatno nije lecheno kako treba, ili vi niste pazili povredjenu ruku, doshlo do komplikacija i operativnim putem je uradjena sanacija.
Ne znam sta je problematika?
Niste rekli nijednu konkretnu tegobu, nema konkternog pitanja?
Sad vam slede meseci i meseci fizikalne i kineziterapije do maksimalnog oporavka.
Treba vam samo strpljenja...i struchan terapeut.
Shifra dijagnoze S52.5 samo ukazuje na prelom donjeg okrajka radijusa, ili Smitova fraktura.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Povreda se desila 20.11.2008.godine. Prilikom pada sa visine, na radnom mestu, polomio sam zglob (dobro, zglob se ne lomi već kost) šake i na desnoj i levoj ruci. Na levoj ruci je pored preloma, postojalo i "izčašenje" zgloba leve šake (pominjan je neki blok kostiju - predpostavljam onih 8 sitnih kostiju u zglobu). Tada mi je i urađena repozicija zgloba (pod totalnom anestezijom) na Banjici. Pošto je zahvat uspeo nije bilo potrebno operativno lečenje. Međutim, već tada mi je doktor Diklić, rekao da postoji velika mogućnost da će se morati uraditi i Artroskopija zgloba šake. To se i desilo posle 5 meseci. Posle 5 serija terapija, ja sam dobio dosta dobro stanje zgloba (to govorim zato što sam na fizikalnoj terapiji video dosta ljudi, koji su imali i lakše povrede, a nisu uspeli da ostvare toliki napredak). Na kraju sam imao smanjeni ugao podizanja šake (to govorim kada je dlan okrenut na dole) i to umesto približno 90 stepeni negde oko 45. Tada je i urađen rengenski snimak zgloba koji je pokazao nekakve sekundarne promene (mislim da je to ta Artrofibroza). Doktor mi je prilikom operacije to otklonio (koliko je moguće, t.j. mislim da ipak treba biti realan u nekim stvarima). Međutim, još jednu bitnu konstataciju je lekar izneo, a to je da prilikom pregleda nije ustanovljena nikakva trajna povreda unutar zgloba (misli se na tetive, mišiće, krvne sudove i nervne puteve). Sada mi sledi zarastanje rane, zatim fizikalna terapija(opet), pa da vidimo koliko ću dobiti dodatno na uglu savijanja šake. Sama operacija je trajala oko 2 sata.
Zaboravio sam da napišem i da sam gips na desnoj ruci nosio 5 nedelja a na levoj 7. Zasada sam dosta zadovoljan (boli, ali sve manje), a inače i ovo kucam uz pomoć leve ruke, i ako sam operisan pre 3 dana. Doktor mi je savetovao, prilikom otpusta iz bolnice, da već mogu da počnem sa lakšim vežbama, dok teže vežbe mogu da krenu za nekoliko dana. Operisao me je Doktor Diklić (mislim da je on zamenik upravnika ortopedije na Banjici, Doktora Ganića).
Uff... Kada se razmišlja o mnogo stvari uvek se nešto i zaboravi. Izvinite, ali evo i konkretnih pitanja:
- Koliko je pri ovakvoj vrsti povrede moguć potpuni oporavak zgloba?
- Da li će se posle nekog vremena (na primer 10 godina) pojaviti ponovo problemi
- Ko mi daje procenu oštećenosti zgloba (potrebna mi je zbog naplate osiguranja pošto je u pitanju povreda na radu)
- Imam blag otok u predelu zgloba i gornje strane šake (do početaka prstiju - prsti nisu natečeni). Koliko je normalno da se taj otok pojavi, odnosno, nakon koliko vremena obično nestane?
- Ovo pitanje baš i nema neke veze sa tematikom, ali me i zanima koja mi je dalja procedura, pošto sam sada u 5 mesecu bolovanja, a lečenje će mi se produžiti i posle 6-tog meseca (čuo sam da komisija može da me drži toliko na bolovanju)
- Koliko je pri ovakvoj vrsti povrede moguć potpuni oporavak zgloba?
- Da li će se posle nekog vremena (na primer 10 godina) pojaviti ponovo problemi
- Ko mi daje procenu oštećenosti zgloba (potrebna mi je zbog naplate osiguranja pošto je u pitanju povreda na radu)
- Imam blag otok u predelu zgloba i gornje strane šake (do početaka prstiju - prsti nisu natečeni). Koliko je normalno da se taj otok pojavi, odnosno, nakon koliko vremena obično nestane?
- Ovo pitanje baš i nema neke veze sa tematikom, ali me i zanima koja mi je dalja procedura, pošto sam sada u 5 mesecu bolovanja, a lečenje će mi se produžiti i posle 6-tog meseca (čuo sam da komisija može da me drži toliko na bolovanju)