Zdrav zivot uzvraca udarac ??? (knockout in the brain)
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
Zdrav zivot uzvraca udarac ??? (knockout in the brain)
http://vesti.bgdcafe.com/15037/Strog-re ... anoreksije?
Slobodno pogledajte ovaj link, ima stosta korisnog za procitati i saznati.
Slobodno pogledajte ovaj link, ima stosta korisnog za procitati i saznati.
http://home.drenik.net/slavne/TemeZdrav ... znost2.htm
Da se vratimo temi,
PS: evo jos jednog korisnoga linka za procitat ili istampat pa citati vani u avliji, ne zaboravite slucajno cvige.
Pozeljno imati stampu u boji pa citat u koloru.

Da se vratimo temi,
PS: evo jos jednog korisnoga linka za procitat ili istampat pa citati vani u avliji, ne zaboravite slucajno cvige.


Pozeljno imati stampu u boji pa citat u koloru.


Како да преварите гојазност (део 2 од 2)
део 1
У првом делу објаснио сам да су исхрана и физичка вежба нераздвојни пар активности који одређују да ли сте гојазни или нисте. Чаробан пар исхрана - вежба је главни господар људског здравља. У овом делу есеја о гојазности прочитаћете много практичних савета о уклањању гојазности контролом исхране и контролом активности.
Ma ja to знам...
Једна од најгорих категорија гојазних су они који све што чују о гојазности одбацују реченицом: "Знам то...". Њихова невоља је у томе што су свој мозак припремили само за неко специфично решење. Они траже чаробну формулу мршављења. Решење које они желе мора бити запањујуће, чудотворно, скупо и изнад свега лако. Е, за такве имам једну информацију: таквог решења нема!
Ако сте један од гојазних из категорије "Да знам...", размислите колико сте стручних књига из области нутриционизма пажљиво прочитали и разумели. Овде се не рачунају популарне књиге типа "како да смршате по рецепту тибетанских лама", или чланци у новинама. Ако је ваш одговор "ни једна", онда размислите о томе да се одрекнете става "Да знам". Јер, управо овај став упропашћава сваку шансу да смршате. Сама чињеница да сте гојазни сврстава вас у потпуне дилетанте људског здравља. Непотребно је да се љутите због ове констатације. Зашто варате сами себе?
Највећа заблуда гојазних у вези исхране - узимање уместо уздржавања
У највећем броју случајева гојазни људи врло тешко схватају да је главна ствар коју треба да коригују код себе сумато гутање разних лекова, чајева, пилула и хране која наводно смањује гојазност. Ово је вечна тема на којој се стално тестира интелигенција гојазних људи и коју велики број њих не жели да схвати.
Укратко - свако мршављење је везано за уздржавање и контролу уноса хране у организам. Гојазни најчешће очекују специјални тајни рецепт, и подсећају на старе алхемичаре који су покушавали да комбиновањем обичних супстанци направе злато. Временом алхемичари су се опаметили, али на жалост ова група гојазних није била те среће.
Зато су разни продавци чајева, неких ненаучних третмана и много тога другог вечити преваранти са бројном гојазном клијентелом.
Информације о исхрани - шта морате да знате напамет
Овај чланак је сасвим класичан у овом погледу: морате знати калоријску вредност свих главних намирница и њихових група koje уобичајено користе у својој исхрани. Колико год да вам то изгледа заметно, у ствари уопште није тешко ако се бар мало заинтересујете за целу ствар. Помислите само како би сте се лако и лепршаво кретали без двадесетак килограма вишка које имате сада, па ћете једноставно наћи себи мотивацију за учење.
Уместо да учите на хиљаде врста намирница, у већини случаја је довољно да меморишете само калоријску вредност наведену у доњој табели. Kaда временом савладате калоријске вредности наведених намирница, научите и остале податке из табеле.
САДРЖАЈ БЕЛАНЧЕВИНА, МАСТИ, УГЉЕНИХ ХИДРАТА И КАЛОРИЈСКА ВРЕДНОСТ НАМИРНИЦА (за 100 грама) Маx, мин и средње вредности нутрицијенаса
врста намирница Б М УХ kcal
месо свињетина врло масна 10 56 0 544
свињски бут 15 31 0 339
свињске ножице 24 13 0 213
конз. јетрена паштета 14 27 2 307
конз. св. паприкаш 15 15 2 203
сланина масна 4 86 0 790
сланина месната 13 40 0 412
св. џигерица 20 3 2 115
св. срца 10 3 0 67
св. хреновка 12 30 2 326
јунетина врло масна 14 38 0 398
јунећи бут 20 12 0 188
јунетина немасна 22 1 1 99
телетина немасна 21 1 0 93
телећи бут 21 3 0 111
телетина масна 18 16 0 216
кокошје 17 4 0 104
пилеће 17 13 0 185
пилећа срца 15 9 0 141
пилећа хреновка 13 20 7 260
кобасице просек 14 37 3 401
мортадела 18 33 3 381
шаран толстобик 16 8 1 140
ослић 17 0 0 68
конз. сардине у уљу 24 12 0 204
конз. туна у уљу 29 10 0 206
млеко кравље 3.2% 3 3 5 59
јогурт 3.2% 4 3 5 63
сир млад крављи немастан 26 2 3 134
сир млад крављи мастан 16 21 3 265
качкаваљ 25 31 1 383
кајмак 11 47 2 475
јаје једно 50г 6 6 0 78
жуманце 8 16 0 176
мајонез 1 77 2 705
чоколада без додатака 5 32 63 560
са пиринчем 6 26 63 510
жита брашно пш.|кук.|пиринач, макарони 10 2 75 358
хлебови, пециво 7 1 48 229
легум. пасуљ млад 6 1 16 97
грашак млад 15 1 35 209
пасуљ/грашак зрео 22 2 60 346
кикирики печен 27 44 24 600
воће сочно велико,грожђе 0 0 17 68
кестен 3 2 40 190
јагоде 1 0 9 40
банане 1 0 22 92
ораси,бадеми,лешници 15 59 17 659
џем 0 0 69 276
поврће сочно 0 0 <10 30
кромпир 2 0 19 84
Први корак: тестирајте своју исхрану
Одаберите један обичан дан, када очекујете типична оптерећења и када вам је исхрана уобичајена. Потребно је да на листу папира забележите све што током дана поједете или попијете сем воде. Све се рачуна, сваки залогај, ма како он мали био.
Ово је досадна активност, али траје само један дан. Не смете варати, јер ће вам каснија дијета бити још тежа ако будете сакривали своје залогаје.
На крају дана рачунате укупну калоријску вредност унете хране и пића. Резултат који сте добили је ваша садашња типична дневна потрошња.
После овог теста анализирајте где се налази највећа калоријска вредност коју сте тог дана унели. Шта је то што највише волите да једете? Пођите од следеће оријентације: човек који тренира оптеретним тренингом са циљем да развије мишиће и смањи дебљину (то значи бар 3 пута недељно умереним или појачаним интензитетом) треба да има (калоријски гледано) 55% угљених хидрата, 30% беланчевина и 15% масти у сваком правом оброку и дневно. У таблицама хране наводе се тежине нутријенаса у грамима. 1 грам угљених хидрата ослобађа 4 килокалорије, 1 грам беланчевина ослобађа такође 4 килокалорије и 1 грам масти 9 килокалорија. Касније када успете да редукујете тежину и мислите да вежбе треба да буду нешто нижег интензитета, можете размислити о томе да смањите проценат протеина за рецимо 5% и увећате масти за 5%, уз смањивање калоријског уноса да би сте компензовали умањење интензитета ваших тренинга.
Узимајући у обзир одговоре на ова питања знаћете која врста намирница и нутрицијенса (угљени хидрати, масти или беланчевине) вам је највећи проблем. Типично постоје најмање две групе гојазних: једна која преобилно користи масти и друга која преобилно користи угљене хидрате у исхрани. Откријте у којој сте групи. Ако било када током дијете имате дилему да ли да се одлучите на смањење масти или да умањите угљене хидрате, умањите масти, јер се масти пакују у људском телу лакше него други нутрицијенси.
Купите најбоље дигиталну кућну вагу, пожељно са тачношћу од 100 грама. Наравно да дигитална вага није услов: у крајњој линији проћи ћете и са обичном механичком вагом, само ћете се на њој ређе мерити због мање тачности, док вам дигитална вага омогућава чак и дневно мерење (што се не саветује).
Ујутру након устајања потребно је да измерите своју тежину и забележите је у посебној свесци у којој ћете водити ток своје дијете. Мерите се једном недељно увек у исто време, то је сасвим довољно.
Кад сте ово припремили можете почети са дијетом.
Како се изводи дијета
Све што је потребно своди се на следећа правила:
ако сте у групи која највише конзумира масну храну ("масна група"), потребно је највише смањити масти у исхрани. Ако сте у групи која од свега највише конзумира угљене хидрате ("шећерна група"), потребно је највише смањити угљене хидрате.
у осталом погледу ваши оброци треба да садрже разноврсне намирнице. Нема искључивости, једете практично све природне намирнице, само ако сте у масној групи удео масних намирница ћете највише смањити, а ако сте у шећерној групи највише умањите слатке ствари.
једите природну храну. Разни глобалистички произведени отрови (кока коле, газирана пића, кремови, шећери који не потичу директно од воћа, намирнице са бројним вештачким адитивима, и слично) треба да за вас постану прошлост. Навикавајте се да живите по својој природној мери, а не по диктату пребогатих компанија којима је ваше здравље последње на листи приоритета и чија одговорност практично не постоји.
потребно је да свој дневни калоријски унос умањите за 400-700 kcal. To се ради простим рачуном: потребно је да у односу на своју уобичајену количину хране током целог дана одузмете само 150 грама меса мање, на пример, или рецимо 2 или 3 чаше јогурта мање, итд. Као што видите није неопходно да рачунате сумануто своје калорије сваког дана, него полако учите састав намирница и комбинујте разноврсну храну док полако стичете осећај за унос хране. Овај осећај сте изгубили одавно са свакодневним грицкањима и лошим навикама. НЕ СМЕТЕ БИТИ ПРЕАМБИЦИОЗНИ И ПРЕКОРАЧИТИ ГРАНИЦУ ОД 700 kcal умањења свог уобичајеног калоријског уноса, иначе сте угрозили своје здавље и услове дијете озбиљно прекршили и тада не би ни требало да се њоме бавите!
препоручљиво је да једете чешће од три пута током дана, и смањене количине хране, али не смете заборавити на контролу калорија!
Постоји велики број других правила, али оне неће бити тема овог чланка. За сада је ово основа, па уз мало добре воље и доста труда реализоваћете смањење телесне тежине до жељене мере. Као што видите правила су у ствари невероватно једноставна и кратка (али не тако једноставна кад их примењујете, обратите пажњу!).
Ток дијете
Не очекујте моментално смањење тежине. Тежина се смањује постепено и нормално има платое на којима се задржава типично 3-4 дана једном у 8 дана. За време платоа тежина остаје иста и то је сасвим нормално.
Током дијете првих месец дана је изразито тешко и потребно је из тих разлога дијету отпочети у периоду када имате најмање стресова и обавеза.
Једном месечно имаћете врло тежак дан када осетите слабост, и тада је потребно реаговати смањеном активношћу и нешто већим уносом хране. Водите рачуна да дијета не сме постати ваша ноћна мора, већ пре нека врста авантуре коју спроводите упорно али са свешћу да је увек можете прекинути. Консултација са лекаром пре и током дијете је обавезна, мада се већина људи узда у своје здравље и не предузима никакве консултације. Што је особа старија, слабија, болешљивија опасност по здравље је већа током спровођења дијете. Дијета је пут у здрав живот, али спровођење дијете у прелазном периоду може бити опасно и никада то немојте заборавити! Зато се и препоручује обавезна консултација с лекаром.
Завршетак прелазног дела дијете
Ни овде се немојте играти! Сувише велико смањење телесне тежине је опасно! За почетак ево стандардне табеле БМИ (body mass index) ради процене апсолутно крајњих граница које не смете прећи у вашој дијети:
БМИ индекс БМИ назив ризик од смрти
мањи од 18,5 потхрањни низак, али увећан ризик од других здавствених тегоба
18,5 до 24,9 нормалне тежине средњи
већи од 25,0 прекомерне тежине ово је група која се дели на доње подгрупе
25,0 до 29,9 пред-гојазни увећан
30 до 34,9 гојазни класе 1 средњи
35,0 до 39,9 гојазни класе 2 велики
преко 40 гојазни класе 3 врло велики
Горњу табелу једноставно употребљавате: БМИ индекс свог тела рачунате као Q [kg] / (h*h) [m*m], тј поделите вашу тежину у килограмима са квадратом ваше висине у метрима. На пример моја тежина од 73 кг дели се са квадратом моје висине од 1,74 м тј са 1,74*1,74=3,027 и тако добијемо да је мој БМИ = 73 / 3,027 = 24,1, што по БМИ таблици спада у нормалну тежину.
БМИ таблица односи се на просечне особе и не важи за спортисте, мишићаве утрениране људе, децу и старије особе. Свеједно, ова таблица вам може послужити као извесна оријентација.
Додатну оријентацију о вашој тежини могу вам пружити следећи графикони и који важе за одрасле особе:
Статистичка функција расподела висине за мушкарце у зависности од година
Статистичка функција расподела тежине за мушкарце у зависности од година
Статистичка функција расподела висине за жене у зависности од година
Статистичка функција расподела тежине за жене у зависности од година
Пре но што се онесвестите од њихове сложености, ево како се 

део 1
У првом делу објаснио сам да су исхрана и физичка вежба нераздвојни пар активности који одређују да ли сте гојазни или нисте. Чаробан пар исхрана - вежба је главни господар људског здравља. У овом делу есеја о гојазности прочитаћете много практичних савета о уклањању гојазности контролом исхране и контролом активности.
Ma ja to знам...
Једна од најгорих категорија гојазних су они који све што чују о гојазности одбацују реченицом: "Знам то...". Њихова невоља је у томе што су свој мозак припремили само за неко специфично решење. Они траже чаробну формулу мршављења. Решење које они желе мора бити запањујуће, чудотворно, скупо и изнад свега лако. Е, за такве имам једну информацију: таквог решења нема!
Ако сте један од гојазних из категорије "Да знам...", размислите колико сте стручних књига из области нутриционизма пажљиво прочитали и разумели. Овде се не рачунају популарне књиге типа "како да смршате по рецепту тибетанских лама", или чланци у новинама. Ако је ваш одговор "ни једна", онда размислите о томе да се одрекнете става "Да знам". Јер, управо овај став упропашћава сваку шансу да смршате. Сама чињеница да сте гојазни сврстава вас у потпуне дилетанте људског здравља. Непотребно је да се љутите због ове констатације. Зашто варате сами себе?
Највећа заблуда гојазних у вези исхране - узимање уместо уздржавања
У највећем броју случајева гојазни људи врло тешко схватају да је главна ствар коју треба да коригују код себе сумато гутање разних лекова, чајева, пилула и хране која наводно смањује гојазност. Ово је вечна тема на којој се стално тестира интелигенција гојазних људи и коју велики број њих не жели да схвати.
Укратко - свако мршављење је везано за уздржавање и контролу уноса хране у организам. Гојазни најчешће очекују специјални тајни рецепт, и подсећају на старе алхемичаре који су покушавали да комбиновањем обичних супстанци направе злато. Временом алхемичари су се опаметили, али на жалост ова група гојазних није била те среће.
Зато су разни продавци чајева, неких ненаучних третмана и много тога другог вечити преваранти са бројном гојазном клијентелом.
Информације о исхрани - шта морате да знате напамет
Овај чланак је сасвим класичан у овом погледу: морате знати калоријску вредност свих главних намирница и њихових група koje уобичајено користе у својој исхрани. Колико год да вам то изгледа заметно, у ствари уопште није тешко ако се бар мало заинтересујете за целу ствар. Помислите само како би сте се лако и лепршаво кретали без двадесетак килограма вишка које имате сада, па ћете једноставно наћи себи мотивацију за учење.
Уместо да учите на хиљаде врста намирница, у већини случаја је довољно да меморишете само калоријску вредност наведену у доњој табели. Kaда временом савладате калоријске вредности наведених намирница, научите и остале податке из табеле.
САДРЖАЈ БЕЛАНЧЕВИНА, МАСТИ, УГЉЕНИХ ХИДРАТА И КАЛОРИЈСКА ВРЕДНОСТ НАМИРНИЦА (за 100 грама) Маx, мин и средње вредности нутрицијенаса
врста намирница Б М УХ kcal
месо свињетина врло масна 10 56 0 544
свињски бут 15 31 0 339
свињске ножице 24 13 0 213
конз. јетрена паштета 14 27 2 307
конз. св. паприкаш 15 15 2 203
сланина масна 4 86 0 790
сланина месната 13 40 0 412
св. џигерица 20 3 2 115
св. срца 10 3 0 67
св. хреновка 12 30 2 326
јунетина врло масна 14 38 0 398
јунећи бут 20 12 0 188
јунетина немасна 22 1 1 99
телетина немасна 21 1 0 93
телећи бут 21 3 0 111
телетина масна 18 16 0 216
кокошје 17 4 0 104
пилеће 17 13 0 185
пилећа срца 15 9 0 141
пилећа хреновка 13 20 7 260
кобасице просек 14 37 3 401
мортадела 18 33 3 381
шаран толстобик 16 8 1 140
ослић 17 0 0 68
конз. сардине у уљу 24 12 0 204
конз. туна у уљу 29 10 0 206
млеко кравље 3.2% 3 3 5 59
јогурт 3.2% 4 3 5 63
сир млад крављи немастан 26 2 3 134
сир млад крављи мастан 16 21 3 265
качкаваљ 25 31 1 383
кајмак 11 47 2 475
јаје једно 50г 6 6 0 78
жуманце 8 16 0 176
мајонез 1 77 2 705
чоколада без додатака 5 32 63 560
са пиринчем 6 26 63 510
жита брашно пш.|кук.|пиринач, макарони 10 2 75 358
хлебови, пециво 7 1 48 229
легум. пасуљ млад 6 1 16 97
грашак млад 15 1 35 209
пасуљ/грашак зрео 22 2 60 346
кикирики печен 27 44 24 600
воће сочно велико,грожђе 0 0 17 68
кестен 3 2 40 190
јагоде 1 0 9 40
банане 1 0 22 92
ораси,бадеми,лешници 15 59 17 659
џем 0 0 69 276
поврће сочно 0 0 <10 30
кромпир 2 0 19 84
Први корак: тестирајте своју исхрану
Одаберите један обичан дан, када очекујете типична оптерећења и када вам је исхрана уобичајена. Потребно је да на листу папира забележите све што током дана поједете или попијете сем воде. Све се рачуна, сваки залогај, ма како он мали био.
Ово је досадна активност, али траје само један дан. Не смете варати, јер ће вам каснија дијета бити још тежа ако будете сакривали своје залогаје.
На крају дана рачунате укупну калоријску вредност унете хране и пића. Резултат који сте добили је ваша садашња типична дневна потрошња.
После овог теста анализирајте где се налази највећа калоријска вредност коју сте тог дана унели. Шта је то што највише волите да једете? Пођите од следеће оријентације: човек који тренира оптеретним тренингом са циљем да развије мишиће и смањи дебљину (то значи бар 3 пута недељно умереним или појачаним интензитетом) треба да има (калоријски гледано) 55% угљених хидрата, 30% беланчевина и 15% масти у сваком правом оброку и дневно. У таблицама хране наводе се тежине нутријенаса у грамима. 1 грам угљених хидрата ослобађа 4 килокалорије, 1 грам беланчевина ослобађа такође 4 килокалорије и 1 грам масти 9 килокалорија. Касније када успете да редукујете тежину и мислите да вежбе треба да буду нешто нижег интензитета, можете размислити о томе да смањите проценат протеина за рецимо 5% и увећате масти за 5%, уз смањивање калоријског уноса да би сте компензовали умањење интензитета ваших тренинга.
Узимајући у обзир одговоре на ова питања знаћете која врста намирница и нутрицијенса (угљени хидрати, масти или беланчевине) вам је највећи проблем. Типично постоје најмање две групе гојазних: једна која преобилно користи масти и друга која преобилно користи угљене хидрате у исхрани. Откријте у којој сте групи. Ако било када током дијете имате дилему да ли да се одлучите на смањење масти или да умањите угљене хидрате, умањите масти, јер се масти пакују у људском телу лакше него други нутрицијенси.
Купите најбоље дигиталну кућну вагу, пожељно са тачношћу од 100 грама. Наравно да дигитална вага није услов: у крајњој линији проћи ћете и са обичном механичком вагом, само ћете се на њој ређе мерити због мање тачности, док вам дигитална вага омогућава чак и дневно мерење (што се не саветује).
Ујутру након устајања потребно је да измерите своју тежину и забележите је у посебној свесци у којој ћете водити ток своје дијете. Мерите се једном недељно увек у исто време, то је сасвим довољно.
Кад сте ово припремили можете почети са дијетом.
Како се изводи дијета
Све што је потребно своди се на следећа правила:
ако сте у групи која највише конзумира масну храну ("масна група"), потребно је највише смањити масти у исхрани. Ако сте у групи која од свега највише конзумира угљене хидрате ("шећерна група"), потребно је највише смањити угљене хидрате.
у осталом погледу ваши оброци треба да садрже разноврсне намирнице. Нема искључивости, једете практично све природне намирнице, само ако сте у масној групи удео масних намирница ћете највише смањити, а ако сте у шећерној групи највише умањите слатке ствари.
једите природну храну. Разни глобалистички произведени отрови (кока коле, газирана пића, кремови, шећери који не потичу директно од воћа, намирнице са бројним вештачким адитивима, и слично) треба да за вас постану прошлост. Навикавајте се да живите по својој природној мери, а не по диктату пребогатих компанија којима је ваше здравље последње на листи приоритета и чија одговорност практично не постоји.
потребно је да свој дневни калоријски унос умањите за 400-700 kcal. To се ради простим рачуном: потребно је да у односу на своју уобичајену количину хране током целог дана одузмете само 150 грама меса мање, на пример, или рецимо 2 или 3 чаше јогурта мање, итд. Као што видите није неопходно да рачунате сумануто своје калорије сваког дана, него полако учите састав намирница и комбинујте разноврсну храну док полако стичете осећај за унос хране. Овај осећај сте изгубили одавно са свакодневним грицкањима и лошим навикама. НЕ СМЕТЕ БИТИ ПРЕАМБИЦИОЗНИ И ПРЕКОРАЧИТИ ГРАНИЦУ ОД 700 kcal умањења свог уобичајеног калоријског уноса, иначе сте угрозили своје здавље и услове дијете озбиљно прекршили и тада не би ни требало да се њоме бавите!
препоручљиво је да једете чешће од три пута током дана, и смањене количине хране, али не смете заборавити на контролу калорија!
Постоји велики број других правила, али оне неће бити тема овог чланка. За сада је ово основа, па уз мало добре воље и доста труда реализоваћете смањење телесне тежине до жељене мере. Као што видите правила су у ствари невероватно једноставна и кратка (али не тако једноставна кад их примењујете, обратите пажњу!).
Ток дијете
Не очекујте моментално смањење тежине. Тежина се смањује постепено и нормално има платое на којима се задржава типично 3-4 дана једном у 8 дана. За време платоа тежина остаје иста и то је сасвим нормално.
Током дијете првих месец дана је изразито тешко и потребно је из тих разлога дијету отпочети у периоду када имате најмање стресова и обавеза.
Једном месечно имаћете врло тежак дан када осетите слабост, и тада је потребно реаговати смањеном активношћу и нешто већим уносом хране. Водите рачуна да дијета не сме постати ваша ноћна мора, већ пре нека врста авантуре коју спроводите упорно али са свешћу да је увек можете прекинути. Консултација са лекаром пре и током дијете је обавезна, мада се већина људи узда у своје здравље и не предузима никакве консултације. Што је особа старија, слабија, болешљивија опасност по здравље је већа током спровођења дијете. Дијета је пут у здрав живот, али спровођење дијете у прелазном периоду може бити опасно и никада то немојте заборавити! Зато се и препоручује обавезна консултација с лекаром.
Завршетак прелазног дела дијете
Ни овде се немојте играти! Сувише велико смањење телесне тежине је опасно! За почетак ево стандардне табеле БМИ (body mass index) ради процене апсолутно крајњих граница које не смете прећи у вашој дијети:
БМИ индекс БМИ назив ризик од смрти
мањи од 18,5 потхрањни низак, али увећан ризик од других здавствених тегоба
18,5 до 24,9 нормалне тежине средњи
већи од 25,0 прекомерне тежине ово је група која се дели на доње подгрупе
25,0 до 29,9 пред-гојазни увећан
30 до 34,9 гојазни класе 1 средњи
35,0 до 39,9 гојазни класе 2 велики
преко 40 гојазни класе 3 врло велики
Горњу табелу једноставно употребљавате: БМИ индекс свог тела рачунате као Q [kg] / (h*h) [m*m], тј поделите вашу тежину у килограмима са квадратом ваше висине у метрима. На пример моја тежина од 73 кг дели се са квадратом моје висине од 1,74 м тј са 1,74*1,74=3,027 и тако добијемо да је мој БМИ = 73 / 3,027 = 24,1, што по БМИ таблици спада у нормалну тежину.
БМИ таблица односи се на просечне особе и не важи за спортисте, мишићаве утрениране људе, децу и старије особе. Свеједно, ова таблица вам може послужити као извесна оријентација.
Додатну оријентацију о вашој тежини могу вам пружити следећи графикони и који важе за одрасле особе:
Статистичка функција расподела висине за мушкарце у зависности од година
Статистичка функција расподела тежине за мушкарце у зависности од година
Статистичка функција расподела висине за жене у зависности од година
Статистичка функција расподела тежине за жене у зависности од година
Пре но што се онесвестите од њихове сложености, ево како се