Da li je zdrav pravoslavni post?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Da li je zdrav pravoslavni post?

Post od Majmunche »

Mozda ce se nekima uciniti kao cudno pitanje ali... pre par meseci sam pocela da postim sredom i petkom svake nedelje i primetila da mi bas odgovara, da mi se telo ocisti, verovatno od zaostataka zivotnjskih proteina iz mesa i mleka. Sada dolazi petrovdanski post i mislila sam da postim sve cetiri nedelje ali nisam sigurna da je zdravo. Cini mi se nekako da je neprirodno za ljude da mesec dana ne jedu nista zivotinjsko i da protein i mast od zivotinja imaju bitno mesto u nasoj ishrani. Ali opet, osecam se mnogo lakse i mnogo manje sam gladna onda kad postim pa me interesuje da li neko ima iskustva ili neke informacije vezane za to da li je post zdrav ili mozda cak i stetan.
mirja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 26, 2005 6:31 pm

Re: Da li je zdrav pravoslavni post?

Post od mirja »

Majmunche napisao:Mozda ce se nekima uciniti kao cudno pitanje ali... pre par meseci sam pocela da postim sredom i petkom svake nedelje i primetila da mi bas odgovara, da mi se telo ocisti, verovatno od zaostataka zivotnjskih proteina iz mesa i mleka. Sada dolazi petrovdanski post i mislila sam da postim sve cetiri nedelje ali nisam sigurna da je zdravo. Cini mi se nekako da je neprirodno za ljude da mesec dana ne jedu nista zivotinjsko i da protein i mast od zivotinja imaju bitno mesto u nasoj ishrani. Ali opet, osecam se mnogo lakse i mnogo manje sam gladna onda kad postim pa me interesuje da li neko ima iskustva ili neke informacije vezane za to da li je post zdrav ili mozda cak i stetan.
:wink: Ja nemam iskustva sa postom ali i sama kazes da se mnogo laklse osecas kad postis znaci radi onako kako se osecas, a i zavisi kakav post je pitanju? Pozdrav :wink:
veksi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 7:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veksi »

Majmunche, ja sam vegetarijanac 20 godina i nista mi ne fali. Savrseno sam zdrava (izuzev hipoglikemije - nasledno). Inace, covek je isprva bio plodojed (pre nego sto je postao svastojed) i na tu predispoziciju ukazuje samo ustrojstvo ljudskog organizma - nemamo ocnjake i kandze za rastrzanje mesa kao mesozderi, imamo creva od 12 a ne od 5 metara kao mesozderi, zeludac nam je kao cilindar (mesozderima je levkast - brze prolazi hrana), lav i ostali mesozderi luce pet puta vise kiseline od coveka, itd. Ne agitujem za vegetarijanstvo, nego hocu da ti kazem da neces ni oboleti ni umreti ako ne jedes cetiri nedelje meso i mlecne proizvode. Ne znam odakle ti takva misao. Osim toga, vernici ne poste samo radi ciscenja organizma i dijete, nego prevashodno iz duhovnih razloga. Pa ti vidi da li se nalazis u tome. Srecno!
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Hvala na odgovorima. Jasno mi je da post primarno ma i duhovnu stranu, i zato sam se i odlucila na njega. Ali me je bilo strah da ce imati neke posledice i da pravi disbalans u organizmu na duge staze. Pogotovu me je plasilo da ce mi se metabolizam usporiti postom.
veksi
Novi član
Novi član

Post od veksi »

Ma jok, ne brini. Samo ces procistiti organizam i izbaciti iz creva naslage od proteina. Samo napred.
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:58 pm
Kontakt:

Post od vuksa »

vrhunski sportista i post jednostavno ne ide...ja ne postim zato sto sam tad malaksao i ne mogu da unesem dovoljno hranljivih materija...i eto...rekreativci mogu da poste...ali po nekom mom misljenju to je izgladnjivanje :roll:
" I Pay My Dues Every Day... Do You?"
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Samo da vam ne pomesam nadimke...

Vuksa - ne mora da bude izgladnjivanje. Ovde gde zivim ima dosta restorana koji su "vegan", znaci bas bez icega zivotinjskog (ali i bez ribe) pa post moze da bude prava gozba. Ribu i morske plodove jedem, naravno. Mene je samo interesovalo da li to moze da dovede do nekog disbalansa u organizmu. Kad postim sredom i petkom super mi je, samo sam se uplasila ovog dugog posta jer nisam nikad postila po 4-6 nedelja. Za sada ide dobro. Nekad mi se samo strasno pije mleko, pa pijem sojino ali nije bas prava stvar :-?

E sad, ja idem na Pilates tri puta nedeljno. Posle toga pojedem obicno tunu ili neku salatu sa ribom ali me interesuje, osim vestackih proteina (koje ne zelim da uzimam) da li ima jos nesto sto bih mogla da jedem da budem sigurna da ne iznurujem telo kad vezbam...
veksi
Novi član
Novi član

Post od veksi »

Ovako na prvu loptu: mozes da uzimas neke multivtamine. Mozes da koristis med, on ima divnih stvari u sebi. Kasicica susama na dva dana obezbedice ti i vise nego dovoljnu kolicinu najfinijeg kalcijuma - onog koji ljudski organizam moze da iskoristi (ljudima je kalcijum iz kravljeg mleka beskoristan jer ne mogu da ga ugrade u svoj organizam: taj kalcijum namenjen je teladima zarad stvaranja velikih kosti koje te zivotinje imaju). Iscedi cveklu dnevno i popij taj sok - nemas frke od malokrvnosti. Limunadu slobodno pij u svako doba. Voce jedi ujutro, na prazan stomak. Eto, sta mi je prvo palo na pamet.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Veksi - hvala na predlozima. Pocela da sam pijem i sojin jogurt pa ga pomesam sa medom (jer ovako nema nikakav ukus) tako da unosim dosta meda.
Odgovori