vitamin C...opasnosti?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Nil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 11:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

vitamin C...opasnosti?

Post od Nil »

Nakon sto sam procitao knjigu Linusa Paulinga o vitaminu C poceo sam da uzimam ogromne kolicine vitamina C. Petnaest grama. Uzimam ih vec vise od godinu dana. Uporan sam , ali nisam bas nesto impresioniran rezultatima. Moj pritisak je i dalje visok (donji je 90), a masnoce u krvi su smanjene , ali ipak na gornjoj dozovoljenoj granici. Eliminisao sam i transaminaze iz jetre.
Osim vitamina C uzimao sam i ostale vitamine u nekoj srazmeri.
Tu i jeste problem..u "nekoj " srazmeri..... Naime L. Pauling (koji je , barem po knjizi uzimao 20 grama C vitamina!!!!) nije bas objasnio koliko treba uzeti ostalih vitamina, a jos manje minerala...na pr kalcijuma...
Ja sam hrabro krenuo u ovaj eksperiment sa samim sobom, ali mi ponestaje informacija.
Dakle pitanje: postoji li tabela koja nudi odgovor na moje pitanje?
i....koji je uticaj velike kolicine vit C na prisdustvo bakra u nasem telu, i efekat toga?
pozz
n/a
plasim_se
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 12:23 am

Post od plasim_se »

Pomalo kasno, ali bi i ja nesto da guknem o ovome :)
Za svaku supstancu (pa cak i vodu), nas digestivni sistem ima tzv. "transportni maksimum". To znaci da kada se taj transportni maksimum premasi creva vise ne apsorbuju tu supstancu. E sad, ja bas ne znam koliki je trnsportni maksimum za vitamin C ali mislim da je mnogo manji od 15gr/dan. Dakle, nema potrebe za tolikim unosom vitamina C. U novije vreme se pokazalo da previse vitamina C moze biti stetno za bubrege. I najvaznije... Svi zivi sistemi funkcionisu po principu "neophodnog minimuma". Dakle nicega previse i nicega premalo...
Mislim da si preterao sa vitaminom C i da bi mozda bilo dobro da malo smanjis unos.

Pozdrav!
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:58 pm
Kontakt:

Post od vuksa »

15 grama vitamina C???????????????????????????????????????????????/
covece pa to je previse...2-3 grama vitamina c ti je sasvim dovoljno
lena21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 06, 2007 6:06 pm

vitamin c

Post od lena21 »

Složila bih se sa postom koji govori o transportnim mehanizmima za sve supstance, a prema skorasnjim sprovedenim studijama koje su se ticale vit.suplemenata pa i vit.C kazu da nema benefita od velikih kolicina vit.C - po principu više je bolje. Dnevno najvise 1-2gr , u tim studijama vit.C je jos i dobio zeleno svetlo a ostali vit.iz grupe antioksidanasa( A,E, folna kiselina..) pokazano da su čak stetni i da se prosto rečeno vise ne preporucuju! A da ne govorim da je vit.C u hrani iako ga ima daleko manje nego u tableti daleko bolje iskoristljiv ali to je već druga priča..
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

15g ?????? Dobro si ziv jos covece... :o
labud_ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 11, 2007 1:02 pm
Kontakt:

Hmmm vitamin C

Post od labud_ns »

Pozdrav Nil, a pozdravljam i sve ostale...
Jako je bitna stvar da li koristish prirodni ili veshtachki vitamin C, i ne samo njega nego sve ostale vitamine i minerale. Takodje je i kolichina bitna i ne treba uzimati vishe od onoga shto je potrebno. Nedavno sam chitao da prevelika kolichina sintetskog (veshtachkog) vitamina C moze da dovede do raznih problema - od "laznih" rezultata kod kontrolisanja krvi do chak stvaranja kamena u bubregu. No, obzirom da si iz Novog Sada i da smo sugradjani mogu ti preporuchiti da se javish na PP pa se mozemo naci i porazgovarati o svemu shto te muchi. Nedavno smo osnovali Udruzenje gradjana za borbu protiv hronichnih bolesti, prevenciju istih i pomoc ljudima sa invaliditetom. Prostorije su nam u Mesnoj zajednici "zitni trg" u Gajevoj ulici br. 30. Ako sluchajno danas prochitash ovaj post mozesh i vesheras doci do prostorija izmedju 19 i 19.30 h. Imamo dobar tim ljudi koji ti moze pruziti sve informacije koje su ti potrebne.

Da se vratim na konkretno pitanje i ono shto sam pocheo da pishem.
Jako je bitno da sve shto unosish u organizam osim hrane (mislim na vitamine minerale i ostale dodatke prehrani) bude prirodno a ne sintetsko jer prevelika kolichina unetih sintetskih materija moze da dovede do velike zbrke u organizmu, chak i do poremecaja imunog sistema.

Josh jednom pozdrav svima!!! :D
Odgovori