Mom sinu je prije dva mjeseca ustanovljen ulcerozni kolitis.
Imam veoma losu saradnju sa gastroenterologom koji nam je dao liekove i rekao da ne smije jesti voce, povrce, i nista sto ima celulozu u sebi.
Gdje da pronadjem tabele o namirnicama koje imaju celulozu u sebi i kako da mu pomognem, jer je dijeta za tu vrstu bolesni individualna, sto znaci sto nekome skodi, nekome drugome prija.
Ali sam sigurna da ima neka dijeta koja se predlaze svima ili mozda bolnicka dijeta za tu vrstu bolesti, sve dok se stanje makar malo smiri (znam da je neizljecivo).
Ne znam bas da je neizlecivo. Istina je da lecenje jako dugo traje i da je potrebna disciplina u nacinu ishrane, ali znam da je mamina prijateljica dobila ulc.kolitis u 29.godini, pri cemu joj je prvih 1-2 god. bilo bas lose, ali da se onda lekovima i ishranom stanje stabilizovalo, i danas je sasvim Ok, ne pije lekove...
voce,povrce i zitarice su pune celuloze dok u mlecnim proizvodima,mesu,ribi,jajima t.j namernicama zivotinjskog porekla nema.to mozete proveriti u svim knjigama i enciklopedijama koje se bave hranom i nuritivnim vrednostima.
Da znam za mlecene proizvode, ali kod bolesnika ove vrste postoji visoki stepen netolerancije na laktozu.
Pokusala sam sa probiotikom, izgleda da mu pomaze.
Ulcerozni kolitis je kronična upala nepoznate etiologije. Kod kroničnih upalnih bolesti treba djelovati na dva plana.
Prvo: treba uzimati omega 3 esencijalne masne kiseline, čime se stimulira proizvodnja protuupalnih eikosanoida, a smanjuje proizvodnja proupalnih eikosanoida.
Drugo: treba kontrolirati stimulaciju inzulina (koji u suvišku djeluje proupalno) omjerom kalorija iz ugljikohidrata, proteina i masnoća 40:30:30%. Kod ugljikohidrata nije dovoljno voditi računa samo o glikemijskom indeksu, nego i o glikemijskom opterećenju. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom i niskim glikemijskim opterećenjem su povrće i voće. Prva dva tjedna treba eliminirati vlakna, odnosno uzimati sokove od povrća i voća. Također treba izbjegavati laktozu, odnosno uzimati fermentirane mliječne proizvode (jogurt i sl.) i svježi kravlji sir. Kad se smiri upala, što ćete prepoznati po nestanku bolova, postupno možete povećavati količinu hrane s vlaknima.
Anela da li u akutnom stanju, znaci proljevi krvarenje i sve sto ide uz UC treba davati omega 3?
Plasim se i anemije koja se obicno veze za takav problem.Dajem mu complex vitamina i minerala.
Danas sam kupila i kapi od koprive ali one imaju dodatak glicerina, zbog tog glicerina plasim se da ih koristi iako znam da imaju dobre rezultate u lijecenju ili prevencije anemije.
Nisam sigurna kako glicerin djeluje na UC.
Molim te ako imas vremena odgovori mi.
konacno sam uspjela da vam posaljem poruku.koliko vas sin ima godina.da li koristite nesto od alternativne medicine. pod kojom je terapijom..sve sto mislite da moze pomoci odgovorite mi.da li je dozivio neki stres prije bolesti.