U susret letu....
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U susret letu....
Leto je vreme kada se traži bilo kakav način da se umanji delovanje visokih temperatura na naš organizam. Jedan od tih načina jeste uzimanjem vode koja nam je potrebna, jer se gubi puno tečnosti usled znojenja. Tako da veoma prija popiti vodu leti, pogotovu ako je rashlađena. Ova potreba za unošenjem tečnosti, je zapala za oko proizvođačima sokova koji obavezno na početku leta promovišu nove vrste. Posle velikih marketinških promocija pojavljuju se njihovi proizvodi po prodavnicama, u specijalno dizajniranim bocama, i u svim mogućim bojama i ukusima. Ako im ponestane inspiracije u prirodi, oni naprave nove ukuse. Čak i tradicionalne recepte za osvežavajuća pića se u nihovim kampanjama predstavljaju kao revolucionarna. Svima nama najpoznatiji je primer ledenog čaja, koji iako svako može napraviti kod kuće se kupuje naveliko. Ali između kupovnog i domaćega ledenog čaja, postoje izvesne razlike. Obadva osvežavaju i prijatni su za popiti, ali samo jedan dobro utiče na naše zdravlje.
Naravno uz ledene čajeve kao preporuku za osvežavanje u toku leta, obavezno moramo da spomenemo i sokove od sveže ceđenog voća. Oni su danas lako dostupni zahvaljujući aparatima za domaćinstvo koji ceo posao oko ceđenja obavljaju brzo i kvalitetno.
Da nebi bilo zabune prilikom spremanja čajeva koji se kupuju u prodavnicama na njima je obeleženo od kojih biljki su spravljeni. Zapravo kada se kaže čaj misli se na zeleni čajili crni indiski, dok oznaku domaći čajevi nose oni koji su spravljeni od biljaka sa naših prostora. Domaći čajevi mogu da se nađu kao čisti, od jedne biljke ili kao mešavine više biljnih vrsta. A što se tiče zelenog šaja i crnoga indiskog čaja, preporuka je da se oni piju topli, a da se izbegavaju kada duže odstoje. Ako baš volite njihovu aromu, spremajte manje količine, pa ih hladite i odmah tog dana ih potrošite.
Prilikom spremanja čajeva treba obratiti pažnju da postoje dve kategorije u koje su oni grupisani: lekoviti čajevi i prehrambeni čajevi. Nama su za pripremanje osvežavajućih napitaka zanimljivi samo prehrambeni čajevi. Možemo da preporučimo čajeve od sledećih biljaka: kamilica, šipak, nana, lipa, hibiskus. Čajeve kada skuvate ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa ih potom stavite u frižider da se dobro rashlade. Kada ih poslužujete ima mnogo finesa koje se preporučuju da bi se dobilo ono pravo. Ako je čaj od nane, dobro je probati da se doda nekoliko listića sveže nane u čaj kada se posluži. Zatim se tu nalaze i kriške limuna i narandže koje se takođe mogu ubaciti u čaj. Što se tiče zaslađivanja ledenog čaja, šećer se nikako ne preporučuje. Nego se preporučuje davanje meda, pa da svako doda koliko želi, jer je bolje za zdravlje. Uz čaj se mogu veoma dobro složiti i manji suvi keksi. Ali moraćete da probate malo sami eksperimentisati da bi našli za sebe odgovarajuću kombinaciju.
Što se tiče ceđenog voća, sokovi koji se tako dobiju se razblažuju sa malo vode. Nije naravno obavezno samo da se od voća može napraviti dobar sok, nego i od povrća takođe. Ovde ću napomenuti da se takvi osvežavajući napitci mogu praviti u blenderu, koji u stvari samo napravi kašu ili sa sokovnicima koji odvajau sok od kašastog dela. Mada je meni nekako prijatnije da pojedem nekoliko voćki, jer na taj način unosim mnogo više zdravih materija nego kada samo pijem isceđen sok.
I veoma bitna stvar jeste da se ni ledeni čajevi ni takvi sokovi ne piju direktno iz frižidera. Potrebno ih je ostaviti desetak minuta da se zagriju, a potom se u njih mogu dodati i kockice leda da se duže zadrži svežina.
Naravno uz ledene čajeve kao preporuku za osvežavanje u toku leta, obavezno moramo da spomenemo i sokove od sveže ceđenog voća. Oni su danas lako dostupni zahvaljujući aparatima za domaćinstvo koji ceo posao oko ceđenja obavljaju brzo i kvalitetno.
Da nebi bilo zabune prilikom spremanja čajeva koji se kupuju u prodavnicama na njima je obeleženo od kojih biljki su spravljeni. Zapravo kada se kaže čaj misli se na zeleni čajili crni indiski, dok oznaku domaći čajevi nose oni koji su spravljeni od biljaka sa naših prostora. Domaći čajevi mogu da se nađu kao čisti, od jedne biljke ili kao mešavine više biljnih vrsta. A što se tiče zelenog šaja i crnoga indiskog čaja, preporuka je da se oni piju topli, a da se izbegavaju kada duže odstoje. Ako baš volite njihovu aromu, spremajte manje količine, pa ih hladite i odmah tog dana ih potrošite.
Prilikom spremanja čajeva treba obratiti pažnju da postoje dve kategorije u koje su oni grupisani: lekoviti čajevi i prehrambeni čajevi. Nama su za pripremanje osvežavajućih napitaka zanimljivi samo prehrambeni čajevi. Možemo da preporučimo čajeve od sledećih biljaka: kamilica, šipak, nana, lipa, hibiskus. Čajeve kada skuvate ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa ih potom stavite u frižider da se dobro rashlade. Kada ih poslužujete ima mnogo finesa koje se preporučuju da bi se dobilo ono pravo. Ako je čaj od nane, dobro je probati da se doda nekoliko listića sveže nane u čaj kada se posluži. Zatim se tu nalaze i kriške limuna i narandže koje se takođe mogu ubaciti u čaj. Što se tiče zaslađivanja ledenog čaja, šećer se nikako ne preporučuje. Nego se preporučuje davanje meda, pa da svako doda koliko želi, jer je bolje za zdravlje. Uz čaj se mogu veoma dobro složiti i manji suvi keksi. Ali moraćete da probate malo sami eksperimentisati da bi našli za sebe odgovarajuću kombinaciju.
Što se tiče ceđenog voća, sokovi koji se tako dobiju se razblažuju sa malo vode. Nije naravno obavezno samo da se od voća može napraviti dobar sok, nego i od povrća takođe. Ovde ću napomenuti da se takvi osvežavajući napitci mogu praviti u blenderu, koji u stvari samo napravi kašu ili sa sokovnicima koji odvajau sok od kašastog dela. Mada je meni nekako prijatnije da pojedem nekoliko voćki, jer na taj način unosim mnogo više zdravih materija nego kada samo pijem isceđen sok.
I veoma bitna stvar jeste da se ni ledeni čajevi ni takvi sokovi ne piju direktno iz frižidera. Potrebno ih je ostaviti desetak minuta da se zagriju, a potom se u njih mogu dodati i kockice leda da se duže zadrži svežina.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Aromaticna kuhinja
U svojoj kuhinji vi ste glavni alhemičar, nutricionista, lekar, degustant i konzument. To je vaša privatna laboratorija za istraživanje i radionica za proizvodnju kombinacija dobrih mirisa i ukusa.
U teglicama na polici uvek možete imati te drage prirodne elemente i spravljati čudesne hranljive mešavine. Na radost ukućana i svoju radost, a sve u cilju održanja tradicionalno dobre kuhinje oko koje se vrte sva naša čula, zelena apoteka je u našu korist pripremila sve sastojke, a vaše je samo da ih uberete i upotrebite po ličnoj želji.Predložiću vam nekoliko aromatičnih i lekovitih pripravaka koji će vam ulepšati život i biti verni pratioci na putu zdravlja.
Nisu skupi, lako se nabavljaju, lako pripremaju. Dakle, da malo uživamo u blagodetima prirode.
Mirišljavo sirće za salate i variva
U pola litra prirodnog jabukovog sirćeta naspite dve kašike mlevene suve ili sitno iseckane listiće sveže nane. Neka odstoji par dana da se sjedine sastojci, pa se može koristiti za prelivanje salata. Ako ste stavili svežu nanu, pre upotrebe ga procedite.
Ne moram vam napominjati lekovitost i ukus ovakvog sirćeta. Ako želite da pojačate miris i ukus a dobijete lek protiv nadimanja, u ovo sirće dodajte kašiku ploda morača (Foeniculum vulgare).
Ružino sirće
Ako volite miris ruža u salati, lako ćete napraviti sirće sa tom aromom. Nađite neprskane ruže jake crvene boje, skinite latice, operite ih i osušite. Ja uvek preporučim jabukovo zbog lekovitosti, a vi možete uzeti i vinsko ili alkoholno. U teglu stavite latice 15 velikih ne prezrelih ruža jakog mirisa i prelijte sa 1l prokuvanog i ohlađenog sirćeta. Neka stoji na suncu ili toplom mestu 20 dana pre nego ga upotrebite. Na ovaj način možete napraviti i sirće od bosiljka (Ocimum basilicum) i žalfije (Salvia officinalis).
Maslinovo ulje sa salviom (žalfija)
U 1l nerafinisanog, devičanskog ulja sipati 1 kašiku suve majčine dušice, 1 kašiku suve žalfije, 3 lista lovora i grančicu svežeg ruzmarina koji prethodno oprati i posušiti krpom. Zatvoriti bocu i odložiti na tamno i hladno mesto 20 dana uz povremeno protresanje. Pre upotrebe se ulje procedi, a koristi se kao marinada ili preliv za salate.
Ovakva ulja možete praviti i od drugih začinskih biljaka po ukusu, na primer sa začinima mirođijom, anisom, cimetom, karanfilićem ili sa lekovitim biljem.
Maslinovo ulje sa bosiljkom
Za 1l prirodnog maslinovog ulja vam je potrebna manja glavica belog luka, 3 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka i 8 zrna zelenog bibera. Čenove belog luka pre potapanja izgnječite (dosta će biti 6-8 komada). Ulje ostavite 20 dana na tamnom i hladnom mestu uz povremeno protresanje.
Služi kao preliv za sve vrste testenina i salata. Možete ga procediti a i ne morate. Po želji.
Feta u maslinovom ulju
Za ovaj specijalitet ste sigurno čuli, a lako se priprema.Trebaju vam kriške feta sira, nekoliko začinskih biljaka, maslinovo ulje. Napravite mešavinu mlevenog origana, morača, bosiljka i ruzmarina pa fetu isečenu na kockice (po želji) umešajte u začine i slažite u teglu.Možete između njih ubaciti koju maslinu.
Kad napunite teglu 2 cm od vrha, naspite je prirodnim maslinovim uljem, zatvorite i ostavite na hladno desetak dana. Za jednu klasičnu teglu vam treba kašika mešavine, a ako preostane sipajte je preko fete na kraju.
Marinirani šampinjoni sa fetom
Napravite mešavinu od kockica fete, seckanih šampinjona, seckanih maslina i mešavine mlevenih začina po želji. Obično se koristi timijan, bosiljak, morač. ruzmarin, origano, biber, peršun, lorber itd. Takvu mešavinu zalijte maslinovim uljem i čuvajte na hladnom mestu. Posle nekoliko dana je spremna za upotrebu.
Sirup od koprive
Za osvežavanje i konstantno čišćenje organizma u svojoj domaćoj radionici napravite prirodni sirup od koprive sa medom. U prirodi naberite 40 mladih izdanaka koprive (vrhova) i potopite ih u 2l vode da odstoje 24 h. Nakon toga je procedite i dodajte 1 kg meda. Dobro izmešajte i ostavite na hladnom. Dobili ste savršen lekoviti sirup, pravi antibiotik koji razblažen sa vodom možete piti koliko želite a nezamenljiv je za jačanje organizma.
Sirup za pušače
Ovaj sirup je pravo blago za pomoć pušačima jer čisti pluća, olakšava disanje i pospešuje iskašljavanje. Pomešati jednake količine meda, žutog šećera i maslinovog ulja. Na ukupnu količinu dodaje se 10% samlevenog, oljuštenog limuna i dobro izmeša. Ostavi se dve nedelje na hladnom, a onda uzima po kašika pre jela, 3x dnevno. Prava je ribaća četka za pluća.
U svojoj kuhinji vi ste glavni alhemičar, nutricionista, lekar, degustant i konzument. To je vaša privatna laboratorija za istraživanje i radionica za proizvodnju kombinacija dobrih mirisa i ukusa.
U teglicama na polici uvek možete imati te drage prirodne elemente i spravljati čudesne hranljive mešavine. Na radost ukućana i svoju radost, a sve u cilju održanja tradicionalno dobre kuhinje oko koje se vrte sva naša čula, zelena apoteka je u našu korist pripremila sve sastojke, a vaše je samo da ih uberete i upotrebite po ličnoj želji.Predložiću vam nekoliko aromatičnih i lekovitih pripravaka koji će vam ulepšati život i biti verni pratioci na putu zdravlja.
Nisu skupi, lako se nabavljaju, lako pripremaju. Dakle, da malo uživamo u blagodetima prirode.
Mirišljavo sirće za salate i variva
U pola litra prirodnog jabukovog sirćeta naspite dve kašike mlevene suve ili sitno iseckane listiće sveže nane. Neka odstoji par dana da se sjedine sastojci, pa se može koristiti za prelivanje salata. Ako ste stavili svežu nanu, pre upotrebe ga procedite.
Ne moram vam napominjati lekovitost i ukus ovakvog sirćeta. Ako želite da pojačate miris i ukus a dobijete lek protiv nadimanja, u ovo sirće dodajte kašiku ploda morača (Foeniculum vulgare).
Ružino sirće
Ako volite miris ruža u salati, lako ćete napraviti sirće sa tom aromom. Nađite neprskane ruže jake crvene boje, skinite latice, operite ih i osušite. Ja uvek preporučim jabukovo zbog lekovitosti, a vi možete uzeti i vinsko ili alkoholno. U teglu stavite latice 15 velikih ne prezrelih ruža jakog mirisa i prelijte sa 1l prokuvanog i ohlađenog sirćeta. Neka stoji na suncu ili toplom mestu 20 dana pre nego ga upotrebite. Na ovaj način možete napraviti i sirće od bosiljka (Ocimum basilicum) i žalfije (Salvia officinalis).
Maslinovo ulje sa salviom (žalfija)
U 1l nerafinisanog, devičanskog ulja sipati 1 kašiku suve majčine dušice, 1 kašiku suve žalfije, 3 lista lovora i grančicu svežeg ruzmarina koji prethodno oprati i posušiti krpom. Zatvoriti bocu i odložiti na tamno i hladno mesto 20 dana uz povremeno protresanje. Pre upotrebe se ulje procedi, a koristi se kao marinada ili preliv za salate.
Ovakva ulja možete praviti i od drugih začinskih biljaka po ukusu, na primer sa začinima mirođijom, anisom, cimetom, karanfilićem ili sa lekovitim biljem.
Maslinovo ulje sa bosiljkom
Za 1l prirodnog maslinovog ulja vam je potrebna manja glavica belog luka, 3 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka i 8 zrna zelenog bibera. Čenove belog luka pre potapanja izgnječite (dosta će biti 6-8 komada). Ulje ostavite 20 dana na tamnom i hladnom mestu uz povremeno protresanje.
Služi kao preliv za sve vrste testenina i salata. Možete ga procediti a i ne morate. Po želji.
Feta u maslinovom ulju
Za ovaj specijalitet ste sigurno čuli, a lako se priprema.Trebaju vam kriške feta sira, nekoliko začinskih biljaka, maslinovo ulje. Napravite mešavinu mlevenog origana, morača, bosiljka i ruzmarina pa fetu isečenu na kockice (po želji) umešajte u začine i slažite u teglu.Možete između njih ubaciti koju maslinu.
Kad napunite teglu 2 cm od vrha, naspite je prirodnim maslinovim uljem, zatvorite i ostavite na hladno desetak dana. Za jednu klasičnu teglu vam treba kašika mešavine, a ako preostane sipajte je preko fete na kraju.
Marinirani šampinjoni sa fetom
Napravite mešavinu od kockica fete, seckanih šampinjona, seckanih maslina i mešavine mlevenih začina po želji. Obično se koristi timijan, bosiljak, morač. ruzmarin, origano, biber, peršun, lorber itd. Takvu mešavinu zalijte maslinovim uljem i čuvajte na hladnom mestu. Posle nekoliko dana je spremna za upotrebu.
Sirup od koprive
Za osvežavanje i konstantno čišćenje organizma u svojoj domaćoj radionici napravite prirodni sirup od koprive sa medom. U prirodi naberite 40 mladih izdanaka koprive (vrhova) i potopite ih u 2l vode da odstoje 24 h. Nakon toga je procedite i dodajte 1 kg meda. Dobro izmešajte i ostavite na hladnom. Dobili ste savršen lekoviti sirup, pravi antibiotik koji razblažen sa vodom možete piti koliko želite a nezamenljiv je za jačanje organizma.
Sirup za pušače
Ovaj sirup je pravo blago za pomoć pušačima jer čisti pluća, olakšava disanje i pospešuje iskašljavanje. Pomešati jednake količine meda, žutog šećera i maslinovog ulja. Na ukupnu količinu dodaje se 10% samlevenog, oljuštenog limuna i dobro izmeša. Ostavi se dve nedelje na hladnom, a onda uzima po kašika pre jela, 3x dnevno. Prava je ribaća četka za pluća.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kafa sa livade
Ako želite probati aromu drugih vrsta kafe, a piti je sa medom recimo,na jesen izvadite korenje vodopije, maslačka ili čička,operite, osušite i propržite u rerni. Kad dobiju boju čokolade sameljite u mlinu za kafu i kuvajte po običaju. Nekada je narod ovako pripremao taj egzotični napitak od lekovitog bilja.
Mirišljavi šećer
Da bi dodali određenu mirisnu notu kremovima, voćnim salatama, sladoledu ili pićima, namirišite šecer koji ćete upotrebiti u pripremi, na vrlo lak način. Ako češće pripremate poslastice, napravite zalihu i čuvajte na suvom i hladnom mestu. Koristi se uvek prah šecer i suvo aromatično bilje. Što ga više ima, aroma će biti snažnija. Optimalna količina je 50 gr bilja na 1 kg šecera.Može se koristiti nana, timijan, bosiljak, ruža, lavanda, đumbir, vanila, cimet itd. Dakle u recimo 1 kg šećera u prahu umešajte listiće aromaticnog bilja, dobro zatvorite i neka odstoji 15 dana. Pre upotrebe se proseje kroz sitno sito.
Maslac sa aromatičnim biljem
Ako želite da koristite ovaj mirišljavi dodatak kao preliv, namažete ga na hleb ili koristite u pripremi hrane redovno, možete napraviti više vrsta od različitog bilja po želji.Priprema se lako. Rastopite maslac ili margarin u posudi i odmah sklonite sa vatre. Na 200 gr.masnoće se stavlja pola kašičice suvog začina, promeša i i dobro ohladi. Može se naliti u manje kalupe i po potrebi koristiti. Obično se koristi mlevena mirođija, bosiljak, majčina dušica, timijan, kim, korijander itd. Ukoliko se pripremljena količina odmah troši, može se koristiti i sveže lekovito bilje mleveno ili sitno seckano, jedna kašičica na 250 gr.Meki sirevi se takodje mogu mešati sa začinima ili lekovitim biljem, svežim ili suvim.
Šumski antibiotik u medu
U teglu širokog grla se naizmenično slaže red borovih ili smrekinih vrhova - pupoljaka, pa red šećera sve do vrha.Zatvori se pa se stavi na sunce ili toplo mesto da se šecer otopi. Iglice se mogu preliti i prirodnim medom što je delotvornije, a u tom slučaju treba da odstoji desetak dana. Ova mešavina je najdelotvorniji lek za kašalj, bronhitis, sve vrste prehlada i bola u plućima. Smrekin čaj izaziva znojenje pa je u situaciji prehlade i iznemoglosti u kombinaciji s medom idealna kompletna terapija pogotovo za decu koja teže podnose lečenje i injekcije. Smrekino lišće se bere tokom cele godine, a vršci - pupoljci s proleća.
Ovaj medeni lek treba uvek imati u kući i koristiti ga jer čisti krv i jača imunitet organizma.
Ovo su samo neki predlozi, a mogućnosti za kreativne kombinacije su neograničene.
Kao što se da videti, sva ova hrana je lek, a svim tim lekovima možemo da se hranimo. Baš kako je Hipokrat i savetovao.
Ako želite probati aromu drugih vrsta kafe, a piti je sa medom recimo,na jesen izvadite korenje vodopije, maslačka ili čička,operite, osušite i propržite u rerni. Kad dobiju boju čokolade sameljite u mlinu za kafu i kuvajte po običaju. Nekada je narod ovako pripremao taj egzotični napitak od lekovitog bilja.
Mirišljavi šećer
Da bi dodali određenu mirisnu notu kremovima, voćnim salatama, sladoledu ili pićima, namirišite šecer koji ćete upotrebiti u pripremi, na vrlo lak način. Ako češće pripremate poslastice, napravite zalihu i čuvajte na suvom i hladnom mestu. Koristi se uvek prah šecer i suvo aromatično bilje. Što ga više ima, aroma će biti snažnija. Optimalna količina je 50 gr bilja na 1 kg šecera.Može se koristiti nana, timijan, bosiljak, ruža, lavanda, đumbir, vanila, cimet itd. Dakle u recimo 1 kg šećera u prahu umešajte listiće aromaticnog bilja, dobro zatvorite i neka odstoji 15 dana. Pre upotrebe se proseje kroz sitno sito.
Maslac sa aromatičnim biljem
Ako želite da koristite ovaj mirišljavi dodatak kao preliv, namažete ga na hleb ili koristite u pripremi hrane redovno, možete napraviti više vrsta od različitog bilja po želji.Priprema se lako. Rastopite maslac ili margarin u posudi i odmah sklonite sa vatre. Na 200 gr.masnoće se stavlja pola kašičice suvog začina, promeša i i dobro ohladi. Može se naliti u manje kalupe i po potrebi koristiti. Obično se koristi mlevena mirođija, bosiljak, majčina dušica, timijan, kim, korijander itd. Ukoliko se pripremljena količina odmah troši, može se koristiti i sveže lekovito bilje mleveno ili sitno seckano, jedna kašičica na 250 gr.Meki sirevi se takodje mogu mešati sa začinima ili lekovitim biljem, svežim ili suvim.
Šumski antibiotik u medu
U teglu širokog grla se naizmenično slaže red borovih ili smrekinih vrhova - pupoljaka, pa red šećera sve do vrha.Zatvori se pa se stavi na sunce ili toplo mesto da se šecer otopi. Iglice se mogu preliti i prirodnim medom što je delotvornije, a u tom slučaju treba da odstoji desetak dana. Ova mešavina je najdelotvorniji lek za kašalj, bronhitis, sve vrste prehlada i bola u plućima. Smrekin čaj izaziva znojenje pa je u situaciji prehlade i iznemoglosti u kombinaciji s medom idealna kompletna terapija pogotovo za decu koja teže podnose lečenje i injekcije. Smrekino lišće se bere tokom cele godine, a vršci - pupoljci s proleća.
Ovaj medeni lek treba uvek imati u kući i koristiti ga jer čisti krv i jača imunitet organizma.
Ovo su samo neki predlozi, a mogućnosti za kreativne kombinacije su neograničene.
Kao što se da videti, sva ova hrana je lek, a svim tim lekovima možemo da se hranimo. Baš kako je Hipokrat i savetovao.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ulje od grozdja
Ono je poznato kao ulje od grožđa, ustvari se pravi od semenki grožđa koje se pojavljuju kao nusprodukt pri proizvodnji vina. Iz ovoga se jasno može zaključiti da su zemlje koje su veliki proizvođaći vina u isto vreme i glavni proizvođači ulja od grožđa. A te zemlje su Italija, Francuska, Španija i Argentina. Ulje od semenki grožđa se na ovim našim prostorima pojavilo u većim količinama, tek nekoliko godina unazad, ali je zbog svojih kvaliteta dobilo veliki broj ljubitelja koji ga rado koriste.
Ulje od grožđa je preporučljivo za spremanje hranje prženjem ili dinstanjem, pošto ima višu temperatura sagorevanja (216 ° C) nego što je to slučaj kod drugih ulja. Kod ulja od semenki grožđa miris i aroma su veoma slabog intenziteta pa uglavnom prijaju svima.. Međutim osim za kuvanje, ulje od semenki grožđa se koristi i u kozmetičkim tretmanima. Veoma su dobri rezultati, čak i pri radu sa osetljivim tipovima kože.
Kad se govori o primeni u kuhinji, treba spomenuti da ovo grožđe se osim za prženje ili dinstanje, koristi i za salate, zahvaljujući svojoj neutralnosti po pitanju ukusa i mirisa. Jedan od popularnijih recepata jeste i pravljenje domaće majoneze sa uljem od grožđa, koja je fantastičnog ukusa. Veoma popularno je korišćenje ulja od semenki grožđa pri pravljenju salata, gde se zbog neutralnosti njegove arome daje preporuka da se doda malo paprike, nastruganih tartufa ili nekoga začinskog bilja prema svom ukusu.
Za potrebe kozmetike se uglavnom meša sa drugim vrstama ulja i tako nanosi na kožu. Ima izuzetno dobar učinak na regeneraciju kože pa se koristi i sa radom sa problematičnim vrstama kože. Poznato je da je grožđe bogato materijama koje deluju kao antioksidansi (beta karoten), pa se time i objašnjava blagotvorno dejstvo ovog ulja na ljudsko zdravlje. Iz istoga razloga se preporučuje i vino da se pije, pogotovo crveno vino. Pored anitioksidanata (beta karoten), ovo ulje je bogato sa vitaminom E, vitaminom C, vitaminom D.
Poželjno je obratiti pažnju na datum proizvodnje, jer ulje od semena grožđa je najbolje u prvih 6 meseci posle proizvodnje. Može se ono koristiti i u dužem vremenskom periodu, ali ako se sprema hrana od njega gurmani će lako primetiti razliku u pripremljenim jelima ako je korišćeno starije ulje od šest meseci. Na kraju da se napomene da osobe koje su alergične na grožđe trebalo bi da izbegavaju i ulje od semenki grožđa.
Ono je poznato kao ulje od grožđa, ustvari se pravi od semenki grožđa koje se pojavljuju kao nusprodukt pri proizvodnji vina. Iz ovoga se jasno može zaključiti da su zemlje koje su veliki proizvođaći vina u isto vreme i glavni proizvođači ulja od grožđa. A te zemlje su Italija, Francuska, Španija i Argentina. Ulje od semenki grožđa se na ovim našim prostorima pojavilo u većim količinama, tek nekoliko godina unazad, ali je zbog svojih kvaliteta dobilo veliki broj ljubitelja koji ga rado koriste.
Ulje od grožđa je preporučljivo za spremanje hranje prženjem ili dinstanjem, pošto ima višu temperatura sagorevanja (216 ° C) nego što je to slučaj kod drugih ulja. Kod ulja od semenki grožđa miris i aroma su veoma slabog intenziteta pa uglavnom prijaju svima.. Međutim osim za kuvanje, ulje od semenki grožđa se koristi i u kozmetičkim tretmanima. Veoma su dobri rezultati, čak i pri radu sa osetljivim tipovima kože.
Kad se govori o primeni u kuhinji, treba spomenuti da ovo grožđe se osim za prženje ili dinstanje, koristi i za salate, zahvaljujući svojoj neutralnosti po pitanju ukusa i mirisa. Jedan od popularnijih recepata jeste i pravljenje domaće majoneze sa uljem od grožđa, koja je fantastičnog ukusa. Veoma popularno je korišćenje ulja od semenki grožđa pri pravljenju salata, gde se zbog neutralnosti njegove arome daje preporuka da se doda malo paprike, nastruganih tartufa ili nekoga začinskog bilja prema svom ukusu.
Za potrebe kozmetike se uglavnom meša sa drugim vrstama ulja i tako nanosi na kožu. Ima izuzetno dobar učinak na regeneraciju kože pa se koristi i sa radom sa problematičnim vrstama kože. Poznato je da je grožđe bogato materijama koje deluju kao antioksidansi (beta karoten), pa se time i objašnjava blagotvorno dejstvo ovog ulja na ljudsko zdravlje. Iz istoga razloga se preporučuje i vino da se pije, pogotovo crveno vino. Pored anitioksidanata (beta karoten), ovo ulje je bogato sa vitaminom E, vitaminom C, vitaminom D.
Poželjno je obratiti pažnju na datum proizvodnje, jer ulje od semena grožđa je najbolje u prvih 6 meseci posle proizvodnje. Može se ono koristiti i u dužem vremenskom periodu, ali ako se sprema hrana od njega gurmani će lako primetiti razliku u pripremljenim jelima ako je korišćeno starije ulje od šest meseci. Na kraju da se napomene da osobe koje su alergične na grožđe trebalo bi da izbegavaju i ulje od semenki grožđa.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Evo jednog zdravog recepta ,taman za ove vrele dane
Kuskus kolač sa jagodama
Za 4 osobe
Ovo je nova verzija jedne od omiljenih makrobiotičkih poslastica -kuskus torte. Sve je servirano u debelim staklenim čašama, tako da svako ima svoju porciju. U receptu je preporučljivo koristiti samo čisti sok od jabuke, bez šećera, po mogućnosti - organski. Kuskus je sitna testenina, koja se koristi u arapskoj kuhinji, prodaje se u svakom većem supermarketu, na delu sa testeninama. Biće vam potreban još i kuzu (makrobiotički lek i ujedno sredstvo za zgušnjavanje), a zatim i agar-agar alga, koja ne samo da zamenjuje želatin od životinjskih kostiju, nego ima u sebi i mnogo oligoelemenata i minerala. Agar-agar potražite u boljim prodavnicama makrobiotičkih namirnica. Za razliku od želatina, agar-agar se kuva uz ključanje, oko 10-15 minuta.
Priprema:
Prokuvajte 1,5 čašu soka od jabuke uz dodatak par zrnaca krupne morske soli. So se u makrobiotici uvek dodaje u deserte, kako bi se postigla ravnoteža jin (šećer iz voća) i jang (so) sastojaka. U ključali sok od jabuke dodajte ¾ čaše kuskusa. Kuvajte uz mešanje oko 3-4 minuta, da se dobije masa poput gustog kačamaka. Masu raspodelite u 4 debele staklene čaše i poravnajte.
Pripremite sad sloj od voća: Prokuvajte 1,5 čašu soka od jabuke, dodajte par zrnaca morske soli i 2 ravne kašike agar-agar alge u ljuspicama i kuvajte uz povremeno mešanje oko 10 minuta na slaboj vatri. Razmutite kašičicu kuzu praha u par kašika soka od jabuke i umešajte to u ključali sok sa agar-agar algom. Kuvajte 2 minuta na najslabijem plamenu i ostavite da se malo prohladi.
Za to vreme isecite na deblje listiće oko 300 g jagoda i poređajte ih po očvrsloj podlozi od kuskusa. Prelijte preko skuvanim sokom sa agar-agar algom i kuzu prahom, pa ukrasite svežom nanom ili matičnjakom. Neka se sve rashladi na sobnoj temperaturi, pa onda prebacite u frižider, da se sok sa dobro želira.
Savet: U sok od jabuke možete da dodate suvo grožđe za ekstra slatkoću ili parče razrezanog štapića vanile, za aromu. Štapić vanile možete da iskoristite i za dekoraciju.
Kuskus kolač sa jagodama
Za 4 osobe
Ovo je nova verzija jedne od omiljenih makrobiotičkih poslastica -kuskus torte. Sve je servirano u debelim staklenim čašama, tako da svako ima svoju porciju. U receptu je preporučljivo koristiti samo čisti sok od jabuke, bez šećera, po mogućnosti - organski. Kuskus je sitna testenina, koja se koristi u arapskoj kuhinji, prodaje se u svakom većem supermarketu, na delu sa testeninama. Biće vam potreban još i kuzu (makrobiotički lek i ujedno sredstvo za zgušnjavanje), a zatim i agar-agar alga, koja ne samo da zamenjuje želatin od životinjskih kostiju, nego ima u sebi i mnogo oligoelemenata i minerala. Agar-agar potražite u boljim prodavnicama makrobiotičkih namirnica. Za razliku od želatina, agar-agar se kuva uz ključanje, oko 10-15 minuta.
Priprema:
Prokuvajte 1,5 čašu soka od jabuke uz dodatak par zrnaca krupne morske soli. So se u makrobiotici uvek dodaje u deserte, kako bi se postigla ravnoteža jin (šećer iz voća) i jang (so) sastojaka. U ključali sok od jabuke dodajte ¾ čaše kuskusa. Kuvajte uz mešanje oko 3-4 minuta, da se dobije masa poput gustog kačamaka. Masu raspodelite u 4 debele staklene čaše i poravnajte.
Pripremite sad sloj od voća: Prokuvajte 1,5 čašu soka od jabuke, dodajte par zrnaca morske soli i 2 ravne kašike agar-agar alge u ljuspicama i kuvajte uz povremeno mešanje oko 10 minuta na slaboj vatri. Razmutite kašičicu kuzu praha u par kašika soka od jabuke i umešajte to u ključali sok sa agar-agar algom. Kuvajte 2 minuta na najslabijem plamenu i ostavite da se malo prohladi.
Za to vreme isecite na deblje listiće oko 300 g jagoda i poređajte ih po očvrsloj podlozi od kuskusa. Prelijte preko skuvanim sokom sa agar-agar algom i kuzu prahom, pa ukrasite svežom nanom ili matičnjakom. Neka se sve rashladi na sobnoj temperaturi, pa onda prebacite u frižider, da se sok sa dobro želira.
Savet: U sok od jabuke možete da dodate suvo grožđe za ekstra slatkoću ili parče razrezanog štapića vanile, za aromu. Štapić vanile možete da iskoristite i za dekoraciju.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Orah (juglans regia)-Eliksir protiv starosti
„Capitulare de villio“ - slavno delo nepismenog franačkog velikaša Karla Velikog iz 8.veka, obiluje naredbama seoskom stanovništvu i svima koji su posedovali zemlju o obaveznom gajenju lekovitog bilja, voćaka i drveća. Na tom podužem spisku se našao i orah (Juglans regia ) impozantno samoniklo ili gajeno drvo visine do 40 metara Orah se u antičko doba cenio kao sveto drvo Jupitera (Jovis glans) i koristio kako u medicini tako i u finom stolarstvu, za bojenje pamuka, vune, u umetničkom zanatstvu za rezbariju nameštaja, ikone u duborezu i drugo. Njegove lekovite i korisne osobine su vekovima narodu služile kao hrana i lek.
Plod oraha svi dobro poznajemo i koristimo ga kao dodatak tortama i kolačima, za spravljanje orahove rakije i likera, a manje se zna je orah izuzetan lek korišten u narodnoj medicini za razne bolesti sa svojim mladim listovima i nedozrelim plodovima. Mlado lišće brano oko Vidovdana po lepom, suvom vremenu, treba koristiti odmah za spremanje ekstrakta, tinkture i melema jer sušenjem isparavaju nepostojana fenolska jedinjenja, a lekoviti sastojci se menjaju i kvare. Spolja se koristi za kupke i obloge protiv zagađnih rana i ekcema, raznih kožnih bolesti, upale očiju, kao ulje za kosu i zaštita od opekotina izazvanih sunčanjem. Unutrašnjom upotrebom kao čaj od lišća koristi se protiv crevnih parazita, za regulisanje varenja, jačanje mišića, protiv katara želuca, skrofuloze, krvarenja desni, rahitisa, lečenja plućnih bolesti,za čišćenje krvi. Jezgro oraha sadrzi do 65% ulja,15% vrednih belančevina, ugljenih hidrata, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvozđe, dok u lišću ima 0.30% etarskog ulja, tanina, juglona, inizitola i dr. Orah je izuzetni detoksikant, sekretolik, antifungal, digestiv, dermetik, adstrigens, laksativ, regulator, antidijabetik.

„Capitulare de villio“ - slavno delo nepismenog franačkog velikaša Karla Velikog iz 8.veka, obiluje naredbama seoskom stanovništvu i svima koji su posedovali zemlju o obaveznom gajenju lekovitog bilja, voćaka i drveća. Na tom podužem spisku se našao i orah (Juglans regia ) impozantno samoniklo ili gajeno drvo visine do 40 metara Orah se u antičko doba cenio kao sveto drvo Jupitera (Jovis glans) i koristio kako u medicini tako i u finom stolarstvu, za bojenje pamuka, vune, u umetničkom zanatstvu za rezbariju nameštaja, ikone u duborezu i drugo. Njegove lekovite i korisne osobine su vekovima narodu služile kao hrana i lek.
Plod oraha svi dobro poznajemo i koristimo ga kao dodatak tortama i kolačima, za spravljanje orahove rakije i likera, a manje se zna je orah izuzetan lek korišten u narodnoj medicini za razne bolesti sa svojim mladim listovima i nedozrelim plodovima. Mlado lišće brano oko Vidovdana po lepom, suvom vremenu, treba koristiti odmah za spremanje ekstrakta, tinkture i melema jer sušenjem isparavaju nepostojana fenolska jedinjenja, a lekoviti sastojci se menjaju i kvare. Spolja se koristi za kupke i obloge protiv zagađnih rana i ekcema, raznih kožnih bolesti, upale očiju, kao ulje za kosu i zaštita od opekotina izazvanih sunčanjem. Unutrašnjom upotrebom kao čaj od lišća koristi se protiv crevnih parazita, za regulisanje varenja, jačanje mišića, protiv katara želuca, skrofuloze, krvarenja desni, rahitisa, lečenja plućnih bolesti,za čišćenje krvi. Jezgro oraha sadrzi do 65% ulja,15% vrednih belančevina, ugljenih hidrata, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvozđe, dok u lišću ima 0.30% etarskog ulja, tanina, juglona, inizitola i dr. Orah je izuzetni detoksikant, sekretolik, antifungal, digestiv, dermetik, adstrigens, laksativ, regulator, antidijabetik.

Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dj.Olivera napisao:Može ali u sitne sate...dok anđeli spavaju![]()
![]()
![]()



Ma da,vec mi je dosta onih andjeoskih izjava tipa :"juuuu ,**** te,sta je ovo?Sram vas bilo!!Ovo je doktor forum..." Mislim,za takve tesko zamisljene misli im verovatno treba dobar san !!!!



Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm