Dakle, kao sto sam naslov kaze, imam par pitanja vezanih za suplementaciju vezanu za trening sa tegovima.
(Npr. whey protein, glutamin, bcaa...)
1. Postoje li eventualne prednosti koriscenja suplementacije u odnosu na hranu, (npr. posle treninga kada je potrebna brza absorpcija nutritijenata...itd) odnosno koliko je zapravo neophodno koristiti je (ukoliko naravno ne postoje takmicarske ambicije u BB-u )?
2. Postoje li eventualne negativne nuspojave usled unosa prekomernih doza pomenute suplementacije (protein, glutamin, bcaa), gde pritom ne mislim samo na glavne sastojke tih suplemenata vec i na razne emulgatore, vestacke zasladjivace, aditive i ostalo koji mogu biti prisutni?
3. Takodje interesuje me postoje li stetne posledice ciljanih efekata suplemenata odnosno ishrane bogate proteinima itd?
npr.1 generalo cilj je odrzavati telo u anabolickom stanju, pa me zanima da li postoje eventualno neke lose strane dugotrajnog odrazavanja tela u tom stanju.
npr.2 takodje jeda od ciljeva je i povecavanje nivoa testoserona i hormona rasta jer povoljno deluju na razvitask misicne mase, dakle postoji li neka losa strana kod povecanog lucenja pomenutih hormona?
npr.3 suplementi na bazi azota deluju tako sto sire krvne sudove, to je povoljno za misicni rast jer omucava veci protok krvi...da li ima neceg loseg u povecanju krvnih sudova?
npr4. kreatin izmedju ostalog hidrira misicne celije i samim tim visestruko uvecava njihove dimenzije, buduci da tompriliom isto desava i sa srcanim misicima koliko je to bas dobro za samo srce?
NADAM SE DA NISAM UGNJAVIO.
SUPLEMENTACIJA: PREDNOSTI/MANE
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: SUPLEMENTACIJA: PREDNOSTI/MANE
ja sam u celom teksu videla samo reci TROVANJE, NEPOTREBNO TROVANJE I TROVANJE!
Ako se ne bavite profesionalno bodybildingom ne treba nikakvim suplementima da se trujete, ugrozavate seksualnu funkciju, funkciju bubrega, srca, kvaliteta krvi, koze, kose...
Ako se ne bavite profesionalno bodybildingom ne treba nikakvim suplementima da se trujete, ugrozavate seksualnu funkciju, funkciju bubrega, srca, kvaliteta krvi, koze, kose...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Na koji nacin suplementi (a.k.a. dodaci ishrani) na bazi proteina (whey protein, BCAA i glutamin) ugrozavaju seksualnu i ostale funkcije?!
Postoje a ujedno si i odgovorio na pitanje. Brža i bolja absorpcija, veća iskoristivost.1. Postoje li eventualne prednosti koriscenja suplementacije u odnosu na hranu, (npr. posle treninga kada je potrebna brza absorpcija nutritijenata...itd) odnosno koliko je zapravo neophodno koristiti je (ukoliko naravno ne postoje takmicarske ambicije u BB-u )?
Suplementacija nikako ne može nadomestiti ishranu već je dodatak istoj. Nije neophodna u smislu da se bez suplementacije nemogu ostvariti dobri rezultati, ali u svakom slučaju je korisna jer pospešuje i oporavak, i utiče na mišićni tonus, na opšte zdravlje organizma.
Dobar whey protein ne bi smeo da sadrži proste šećere osim ako se ne radi o gejnerima. Whey protein apsolutno nema nikakve negativne uticaje ako se unosi u normalnim dozama, već naprotiv, doprinosi generalnom boljitku čitavog tela. Ono što važi za sve proteine jeste da suficit proteina u telu dovodi do gubljenja kalcijuma i dehidratacije ali to ne važi samo za prah.2. Postoje li eventualne negativne nuspojave usled unosa prekomernih doza pomenute suplementacije (protein, glutamin, bcaa), gde pritom ne mislim samo na glavne sastojke tih suplemenata vec i na razne emulgatore, vestacke zasladjivace, aditive i ostalo koji mogu biti prisutni?
Glutamin je amino kiselina, dok je bcaa skup 3 različite amino kiseline i tu ne postoje nikakvi aditivi, zaslađivači i ostalo.
Ne postoje.npr.1 generalo cilj je odrzavati telo u anabolickom stanju, pa me zanima da li postoje eventualno neke lose strane dugotrajnog odrazavanja tela u tom stanju.
Hormon rasta u suplementaciji je marketinški trik. Postoje izvesna verovanja da pojedini hormoni rasta mogu pospešiti lučenje testosterona kada prirodna proizvodnja istog počne polako da opada (posle 25,26 godina) ali i to je neznatno.npr.2 takodje jeda od ciljeva je i povecavanje nivoa testoserona i hormona rasta jer povoljno deluju na razvitask misicne mase, dakle postoji li neka losa strana kod povecanog lucenja pomenutih hormona?
Na hormone se jedino sigurno može delovati unosom anaboličkih steroida, injektivno ili oralno a to već može imati negativne posledice po zdravlje.
To su NO boosteri, ili još jedna prevara proizvođača. Dele se na one "Koji rade" i "Koji ne rade".npr.3 suplementi na bazi azota deluju tako sto sire krvne sudove, to je povoljno za misicni rast jer omucava veci protok krvi...da li ima neceg loseg u povecanju krvnih sudova?
Oni koji rade su NO Boosteri sa visokim sadržajem kofeina i kreatina pa čoveku koji uzima daju lažnu sliku i osećaj ne znam kakve snage jer kofein na pojedine ljude ima jak psihološki uticaj. Oni koji ne rade uglavnom ne sadrže kofein već je to kreatin sa još nekim amino kiselinama u vrlo malim količinama (npr. taurin). U suštini za ogroman novac dobija se suplement koji je po dejstvu jednak kreatinu a mnogo više košta.
Nema nikakav negativan efekat na srce, mozak i ostalo.npr4. kreatin izmedju ostalog hidrira misicne celije i samim tim visestruko uvecava njihove dimenzije, buduci da tompriliom isto desava i sa srcanim misicima koliko je to bas dobro za samo srce?
Problem u Srbiji je što raznorazni stručnjaci i doktori plasiraju priče koje nemaju veze sa vezom. Svuda u svetu je prepoznat značaj i uloga suplemenata za opšte zdravlje, jedino je kod nas to tabu tema i izmišljaju se kojekakve bapske priče na koje samo budala može da nasedne.
Suplementi odavno nisu vezani isključivo za "Bodybuidling".
Ja konkretno imam 21. godinu, suplemente koristim od svoje 15. Idem 6 godina u teretanu i isto toliko treniram Muay Thai. Istrčim i po 50km nedeljno, 3x odlazim u teretanu, 3x na treninge i nikada problem sa zdravljem nisam imao.
Imuni sistem na najvišem nivou, dva puta godišnje radim testove krvi koji su savršeni, kod lekara zaista ne pamtim kad sam bio, kosu hvala bogu nisam izgubio, koža mi je normalna, seksualna funkcija takođe.
Pročitao sam more i more strane literature, razgovarao sa mnogo ljudi, SPORTISTA i trenera, isprobao svaki suplement na sebi (i koristim neprekidno već 6 godina) i zato odgovorno tvrdim da suplementi apsolutno imaju pozitivan uticaj na čovečije telo.
Zato ako ti je potreban neki savet oko suplementacije, ishrane ili treninge izbegavaj ovakva mesta. Ovde se kolektivno organizuje lov na veštice, odnosno na sve ono što se ne slaže sa literaturom iz sredine prošlog veka odakle su znanje krpili domaći stručnjaci.
Benq samo cu ti kazati bravo batac.
Pa nasi doktori misle da je kreatin AAS i da on unistava organizam, a ljudima preporucuju da jedu konjsko meso.
Pa nasi doktori misle da je kreatin AAS i da on unistava organizam, a ljudima preporucuju da jedu konjsko meso.